Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2009 szuperverseny 11. fordulójában a kubai Perez Leinier Dominguez világossal legyőzte  az éllovas örmény Levon Aronjant. A kétszeres olimpiai bajnok Aronjan minőségáldozat után nem találta meg a jó esélyt adó folytatást, időzavarban taktikai elnézéssel elszenvedte első vereségét. Az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc királyindiai védelmében nyert a kínai Wang Yue ellen. A holland Loek van Wely kecsegtető állását vesztésre rontotta a szlovák Szergej Movszeszjannal szemben. Aronjan, Radzsabov, Dominguez és Movszeszjan négyes holtversenyben, félpontos előnnyel vezet. Az amerikai Gata Kamsky az ukrán Szergej Karjakint kényszerítette megadásra. Remek csatát vívott az orosz Alekszandr Morozevics és a norvég Magnus Carlsen, örökös sakk lett az összecsapás vége. 

A csütörtöki szabadnap után a 11. fordulóval megkezdődött a viadal hajrája, négy játszma is döntéssel végződött. Elvesztette veretlenségét az örmény Levon Aronjan. A kubai Perez Leinier Dominguez kockáztatott, és számítása bevált. A spanyol megnyitású partiban kikerülte a Marshall-támadást, a 8.d4-gyes variban gyalogáldozat mellett döntött. Terve meglepte Aronjant, aki jóval több gondolkodási időt használt fel, úgy érzem, hogy többször is jobban játszhatott volna. Végül a tisztáldozatért elegendő ellenértéket nem kapott, a kapkodásban elnézett egy taktikai csapást, kapitulációra kényszerült. Dominguez az értékes győzelemmel befogta riválisát, és még ketten csatlakoztak hozzájuk, négyes holtverseny az élen.

Az azeri Tejmur Radzsabov és a szlovák Szergej Movszeszjan is sötéttel nyert. Csak árnyéka önmagának a kínai Wang Yue. A királyindiai védelem ellen más változatot játszott meg, mint korábban a holland Loek van Wely, amikor nyert Radzsabov ellen. Egyenlőnek tűnt az állás, de Tejmur gyalogáldozattal életre keltette a királyindiai futót, és ellenjátékhoz jutott. Wang Yue nem védekezett jól, harmadszor kapott ki. Kecsegtető volt Loek pozíciója, a vezérszárnyon betört nehéztisztjeivel. Movszeszjan a királyszárnyon keresett ellenjátékot, és ellenfele hathatós segítségével döntő fölénybe került.

Gyenge napot fogott ki az ukrán Szergej Karjakin, a rutinos Gata Kamsky nem játszott divatos változatot, s ez zavart okozott a 19 éves sakkozónál. Kamsky megőrizte gyalogelőnyét, majd fokozatosan növelte álláselőnyét, a győzelemmel feljött ötven százalékra.

Remek partit játszott az orosz Alekszandr Morozevics és a norvég Magnus Carlsen. A Nimzoindiai védelmű játszmában Magnus megtalálta az ellenjátékot, a küzdelmes összecsapás örökös sakkal ért véget. Pontosztozkodással zárult az angol Michael Adams és az ukrán Vaszilij Ivancsuk partija, ahogy a holland derbi is döntetlennel végződött.

A 11. forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2625) - Movszeszjan (szlovák, 2751) 0 - 1 (Angolmegnyitás, 44)
Kamsky (amerikai, 2725) - Karjakin (ukrán, 2706) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 41)
Adams (angol, 2712) - Ivancsuk (ukrán, 2779) döntetlen (Caro-Kann védelem, 37)
Dominguez (kubai, 2717) -Aronjan (örmény, 2750) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 36)
Morozevics (orosz, 2771) - Carlsen (norvég, 2776) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)
Smeets (holland, 2601) - Stellwagen (holland, 2612) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)
Wang Yue (kínai, 2739) - Radzsabov (azeri, 2761) 0 - 1 (Királyindiai védelem, 65)

A verseny állása:
1-4. Levon Aronjan, Tejmur Radzsabov, Perez Leinier Dominguez és Szergej Movszeszjan 6,5 pont
5-6. Magnus Carlsen és Szergej Karjakin 6
7-8. Jan Smeets és Gata Kamsky 5,5
9-11. Loek van Wely, Vaszilij Ivancsuk és Michael Adams 5
12-13. Wang Yue és Daniel Stellwagen 4,5
14. Alekszandr Morozevics 4

A 12. forduló párosítása:
Movszeszjan -Radzsabov
Stellwagen - Wang Yue
Carlsen - Smeets
Aronjan - Morozevics
Ivancsuk - Dominguez
Karjakin - Adams
Van Wely - Kamsky