Vágólapra másolva!
A pekingi olimpia előtt még egy versenyt rendeznek az atlétikai Golden League-sorozatban, és pénteken a párizsi Stade de France-ban az egymillió dolláros fődíjért még harcban levő Pamela Jelimo, valamint Blanka Vlasic sem kívánja veszni hagyni a nem mindennapi bónuszt.

A Golden League-sorozat berlini, oslói és római állomása után már csak a kenyai Pamela Jelimo és a horvát Blanka Vlasic pályázhat az egymillió dolláros fődíjra, de ehhez még pénteken Párizsban, az olimpia után pedig Zürichben és Brüsszelben is nyerniük kellene a 800 métert, illetve a magasugrást. Annyi bizonyos, hogy a két atlétanő magasan kiemelkedik a mezőnyből, Pekingben topfavoritnak számítanak, és idei formájukat tekintve mindent besöpörhetnek.

A még csak 18 éves, idén feltűnt Jelimo Berlinben az utóbbi tizenegy év legjobb eredményével, 1:54,99 perccel nyerte a 800-at, s már a csehszlovák Jarmila Kratochvilova 1983-as, 1:53,28-as világcsúcsát ostromolja. Rómában a rendezők "nyúlnak", hogy az első körben megfelelő legyen az iram, a korábbi 400-as világbajnok szenegáli Amy Mbacke Thimot szerződtették, de kicsit lassabb volt a tervezettnél, így a kenyai tinisztár "csak" 1:55,69-et futott. De így is tizenöt métert vert honfitársnőjére, a világbajnoki címvédő, s tulajdonképpen tisztes, 1:58,74-es időt elért Janeth Jepkosgeire. "Úgy gondolom, legközelebb gyorsabb leszek, mint most voltam" - jelentette ki a római verseny után Jelimo.

A párizsi GL-viadalon pénteken újra Thiam vezeti fel neki az iramot, és Jepkosgei mellett még a veterán, már 36 éves Maria Mutola is ott lesz a mezőnyben. S Jelimo nagyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a szabadtéren és fedett pályán együttesen tízszeres világbajnok, sydneyi ötkarikás aranyérmes mozambiki legendának az egyéni csúcsa gyengébb az övénél, 1:55,19.

Blanka Vlasic is közel van ahhoz, hogy beírja magát a történelembe. Bár ha azt nézzük, hogy a horvát posta tavaly a 24. születésnapja tiszteletére már bélyeget adott ki, ez tulajdonképpen meg is történt. A 193 centis Vlasic tavaly megnyerte az oszakai vb-t és a stuttgarti Világdöntőt, idén a valenciai fedett pályás vb-t, s ezeket is beleszámítva zsinórban immár 32 versenyen nem talált legyőzőre. Az egyetlen ellenfele a bolgár Sztefka Kosztadinova 1987-ban felállított 209 centis világcsúcsa. Vlasic eddig 207-ig jutott, a legutóbbi 29 versenyén mindig 2 méter fölött zárt, s jó esélye van arra, hogy hamarosan az ő neve álljon az örökvilágranglista tetején.

A párizsi Stade de France-ban Jelimo és Vlasic mellett érdemes lesz figyelni férfi 110 m gáton a kubai Dayron Roblesra, aki idén 12,87 másodpercre javította a világcsúcsot, férfi 400-on pedig a Peking előtt az egymást nyüstölő két amerikai klasszis, Jeremy Wariner és LaShawn Merritt újabb párharca kínál csemegét.