Vágólapra másolva!
A híres ukrán üdülőhelyen, Foroszban megkezdődött a 19-as kategóriájú, 12 résztvevős szuperverseny. Az ukrán légitársaság, az AeroSzvit harmadszor is  névadó szponzora a tornának. Két évvel ezelőtt első tornát meglepetésre az orosz Szergej Rublevszkij nyerte meg jóval nevesebb riválisok előtt. Tavaly az ukrán sakkozás nagy öregje, Vaszilij Ivancsuk és a reménység, Szergej Karjakin versenyfutásából a viadal doyenje került ki győztesen. Az idei verseny nagy rangadóval indult, az első helyre kiemelt norvég Magnus Carlsen és a címvédő mérkőzött meg egymással. A királyindiai védelmű csatában Ivancsuk minőséget áldozott, de a bonyodalmakban végül Magnus kerekedett felül, remek győzelmet aratott.

A 17 éves norvég csodagyerek, Magnus Carlsen a miskolci Lékó Péterrel vívott rapid párharca után mindössze négy napot tölthetett otthon, édesapja kíséretében Foroszba utazott, az esztendő negyedik szuperversenyén vesz részt. Kis kaland is érte őket, csomagjuk az úton "eltévedt". Ez azonban jó hangulatukat a blogon olvasva nem befolyásolta, kimondottan kedvező az ifjú titán sorsolása. A bakui Grand Prix tornához hasonlóan Magnus az első kiemelt, és az ukránok legjobbjával, a szófiai M-Tel versenyen szenzációs tornagyőzelmet elért Vaszilij Ivancsukkal szemben kezdte meg szereplését.

Korábban 13 játszmában mérték össze erejüket. Magnus a tavalyi linaresi tornán kétszer, az idein egyszer is legyőzte Ivancsukot. Nyert még egy rapid partit, az ukrán a tavalyi moszkvai villám-világbajnokságon és az idei Amber-versenyen tudta megadásra kényszeríteni. Magnus 1.d4-gyel nyitott, Chuky nagy önbizalmát mutatva királyindiai védelmet játszott. Meglepetésként érte a 13.b5-ös terv, logikusnak tűnt a minőségáldozata. Carlsen remekül megérezte, hogy gyalogot kell áldoznia, hogy passzív világos futójába lelket leheljen. Kölcsönös esélyű állásban Magnus elkerülte a lépésismétlést, Ivancsuk túlbecsülte lehetőségeit, elszámolta magát. A norvég sakkozó vereséget mért a tavalyi viadal győztesére!

Az első játéknap másik nyerését a spanyol Alekszej Shirov érte el. A Grünfeld védelemben játszotta túl a holland Loek van Welyt. Érdekes küzdelemben remi lett az orosz Jevgenyij Alekszejev és az ukrán Szergej Karjakin csatája. Taktikai adok-kapok vezetett remihez az ukrán Pavel Eljanov és orosz Peter Szvidler partijában. Az ukrán Andrej Volokityin orosz huszárjátéka fél pontot ért a román Liviu-Dieter Nisipeanu ellen. Potosztozkodással zárult az amerikai Alekszander Oniscsuk és az orosz Dmitrij Jakovenko kiegyensúlyozott összecsapása.

A torna résztvevői az Élő-pontszámok sorrendjében:
Magnus Carlsen (norvég, 2765)
Peter Szvidler (orosz, 2746)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740)
Alekszej Shirov (spanyol, 2740)
Szergej Karjakin ukrán, 2732)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711)
Pavel Eljanov (ukrán, 2687)
Andrej Volokityin (ukrán, 2684)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684)
Loek van Wely (holland, 2676)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664)

Az első forduló eredményei:
Van Wely (holland, 2676) - Shirov (spanyol, 2740) 0 - 1 (Grünfeld védelem,
Eljanov (ukrán, 2687) - Szvidler (orosz, 2746) döntetlen (Angol megnyitás, 40)
Carlsen (norvég, 2765) - Ivancsuk (ukrán, 2740) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 46)
Alekszejev (orosz, 2711) - Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Szicíliai védelem, 46)
Nisipeanu (román, 2684) - Volokityin (ukrán, 2684) döntetlen (Orosz huszárjáték, 39)
Oniscsuk (amerikai, 2664) - Jakovenko (orosz, 2711) döntetlen (Vezércsel, 31)

A második forduló párosítása:
Van Wely - Eljanov
Szvidler - Carlsen
Ivancsuk - Alekszejev
Karjakin - Nisipeanu
Volokityin - Oniscsuk
Shirov - Jakovenko