Vágólapra másolva!
Az ukrán üdülőhelyen, Foroszban zajló szuperverseny nyolcadik fordulójában a fölényesen vezető Magnus Carlsen világossal remizett az amerikai Alekszander Oniscsukkal. A katalán megnyitás divatos változatában a 17 éves norvég sakkozó új tervet játszott meg, de sötét kiegyenlített, majd kisebb bonyodalmak után lépésismétlés lett a vége. Magnus megőrizte kétpontos előnyét. A játéknap rangadóját a két rutinos róka, Alekszej Shrov és Vaszilij Ivancsuk vívta. A spanyol nagymester időzavarban nagyot hibázott, a címvédő ezt kihasználva holtversenyben második. Megszerezte második győzelmét a holland Loek van Wely és az orosz Jevgenyij Alekszejev.

Az Aeroszvit tornán változatlanul kétpontos előnnyel vezet Magnus Carlsen. A katalán megnyitásban harmadszor került terítékre a 10...Fd6 lépés, és az éllovas 11.Fe3 újítása nem lepte meg az amerikai Alekszander Oniscsukot.

A norvég titán gyalogot áldozott, Oniscsuk jobban is játszhatott volna, végül nem tudta elkerülni a lépésismétléses remit. Érdekességként megjegyzem, hogy a tavalyi bieli tornán Carlsen és Oniscsuk holtversenyben végzett az élen, a rájátszást Magnus nyerte meg. Pályafutásának ez volt az első olyan tornagyőzelme, amit 18-as kategóriájú tornán ért el, és a diadala egy szédületes sorozat első állomása volt.

A spanyol Alekszej Shirov kettős győzelemmel kezdte a versenyt, azóta hat partiból csak három remit tudott összehozni. Az ukrán Vaszilij Ivancsukot nyugodtan nevezhetjük mumusának. A két nagy ellenfél 1989-ben mérkőzött meg először egymással, az összesen lejátszott 76 partijuk mérlege Ivancsuknak kedvező, 24 nyerés mellett csak tízszer kapott ki. A Shirov számára kedvezőtlen tendencia folytatódott, "jubileumi" 25. vereségét szenvedte el. Ivancsuk Grünfeld védelmet játszott, és az 5.Fd2-es variban nem volt gondja. Shirov egyre nagyobb időzavarba került, és ez végzetes volt, könnyelmű gyaloglépését az ukrán nagymester látványosan megbüntette.

Az orosz Peter Szvidler és az ukrán Szergej Karjakin lépéscserével egy 2004-es Kaszparov-Kramnyik parti nyomán haladt, sötét tért el, de a centrumáttörés után világosnál volt az előny. Érdekes, bonyolult küzdelmet vívtak, kölcsönös időzavarban lépést ismételtek. Karjakin változatlanul holtversenyben második, Szvidler csak ötvenszázalékos.

Értékes győzelmet aratott a holland Loek van Wely, az ukrán Andrej Volokityin másodszor kapott ki. Javított pozícióján a nyeréssel az orosz Jevgenyij Alekszejev, a rámán Liviu-Dieter Nisipeanu harmadszor volt kénytelen kapitulálni. Békés remi lett az ukrán-orosz párharc, Pavel Eljanov és Dmitrij Jakovenko játszmája. Az eddig lejátszott 48 partiból 23 végződött döntéssel, nagy a világossal játszók fölénye, 17-6-ra vezetnek.

A nyolcadik forduló eredményei:
Loek van Wely (holland, 2676) - Andrej Volokityin (ukrán, 2684) 1 - 0 (Vezércsel, 41)
Pavel Eljanov (ukrán, 2687) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) döntetlen (Vezércsel, 24)
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) döntetlen (Katalán megnyitás, 29)
Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684) 1 - 0 (Szicíliai védelem,
Peter Szvidler (orosz, 2746) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Vezérindiai védelem, 40)
Alekszej Shirov (spanyol, 2740) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) 0 - 1 (Grünfeld védelem, 36)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 6,5 pont
2 - 4. Pavel Eljanov, Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk 4,5
5-8. Dmitrij Jakovenko, Jevgenyij Alekszejev, Andrej Volokityin és Peter Szvidler 4
9.Alekszej Shirov 3,5
10-11. Loek van Wely és Liviu-Dieter Nisipeanu 3
12. Alekszander Oniscsuk 2,5

A kilencedik forduló párosítása:
Karjakin - Van Wely
Volokityin - Eljanov
Jakovenko - Carlsen
Oniscsuk - Alekszejev
Nisipeanu - Shirov
Ivancsuk - Szvidler