Vágólapra másolva!
A mexikói Moreliában lejátszották a szuperverseny negyedik fordulóját. Lékó Péter sötéttel remizett Magnus Carlsennel. A 17 éves norvég nagymester a Nimzoindiai védelmű partiban a 17. lépésben gyalogot áldozott, amit Lékó nem fogadott el, az állás sorozatos cserékkel leegyszerűsödött, a 41. lépés után megszületett a pontosztozkodás. Remekelt a spanyol Alekszej Shirov, az éllovas bolgár exvilágbajnokra, Veszelin Topalovra mért vereséget. A tévedések vígjátéka volt az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az örmény Levon Aronjan játszmája. Vesztőlépést, kihagyott nyerést, tisztelnézést is láttunk a partiban, amelyet végül Aronjan megnyert. Gyors remivel végződött az indiai Viswanathan Anand és az azeri Tejmur Radzsabov összecsapása. Lékó az ötödik fordulóban világossal a hármas holtversenyben vezető Ananddal mérkőzik meg.

A hétfői szabadnap után folytatódott a pontvadászat a 21-es kategóriájú szuperversenyen. Lékó Péter másodszor, Viswanathan Anand először remizett, Veszelin Topalov elvesztette veretlenségét, Alekszej Shirov megszerezte első győzelmét. Hihetetlen bakival kikapott Vaszilij Ivancsuk, a szerencsés nyeréssel Levon Aronjan hármas holtversenyben az élen. Ez a negyedik forduló rövid krónikája.

Lékó Péter és Magnus Carlsen tizenegyedszer csatázott, a kilencedik döntetlen született meg. A 17 éves norvég sakkozó vezette a világos bábukat, és a Nimzoindiai védelmű játszmában fejlődési nehézségei voltak, gyalogot áldozott. Péter hosszas tűnődés után nem fogadta el a felkínált gyalogot, de folytatása egyenlő álláshoz vezetett, a sorozatos cserék egyszerűsítéshez.

Gyors remi született Viswanathan Anand és Tejmur Radzsabov játszmájában. A azeri nagymester a spanyol megnyitásban Jaenischról elnevezett cseljátékban bizonyította sötét igazát, hogy játszható a változat. Az indiai világbajnok második világos partijában sem villogott.

Remekelt a spanyol Alekszej Shirov. A szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában az éllovas Veszelin Topalovra mért vereséget. A négybástyás végjátékban a bolgár exvilágbajnok hibázott, amit Shirov lenyűgöző technikával használt ki, királyvándorlása eldöntötte a pont sorsát. Így nincs már veretlen a mezőnyben, Shirov megszerezte első győzelmét.

Szerencsés kézzel sakkozik az örmény Levon Aronjan. Elvesztette a megnyitáselméleti párbajt Vaszilij Ivancsukkal szemben. Elhullajtott gyalogjáért nem volt kompenzációja, majd durva elnézéssel azonnal veszthetett volna. Ivancsuk nem látta a prózai nyerést, időzavarban ő nézett el tisztet, és másodszor volt kénytelen kapitulálni.

A 4. forduló eredményei:
Anand (indiai, 2799) - Radzsabov (azeri, 2735) döntetlen (Spanyol megnyitás, 22)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Aronjan (örmény, 2739) 0 -1 (Spanyol megnyitás, 60)
Shirov (spanyol, 2755) - Topalov (bolgár, 2780) 1- 0 (Szicíliai védelem, 63)
Carlsen (norvég, 2733) - Lékó (magyar, 2753) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 41)

A verseny állása:
1-3. Veszelin Topalov, Levon Aronjan és Viswanathan Anand 2,5 pont
4-5. Alekszej Shirov és Lékó Péter 2
6-8. Tejmur Rdzsabov, Vaszilij Ivancsuk és Magnus Carlsen 1,5

A verseny táblázata

Forrás: [origo]

Az 5. forduló párosítása:
Lékó - Anand
Topalov - Carlsen
Aronjan - Shirov
Radzsabov - Ivancsuk