Vágólapra másolva!
A Moreliában zajló szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter sötéttel nagy csata után 60 lépésben remizett Levon Aronjannal. Az örmény nagymester a 9. lépésben újított, amivel alaposan meglepte Pétert, 80 percet gondolkodott. Bonyolult állás alakult ki, Lékó nagy időzavarban is talált ellenjátékot, látványos áldozattal kikényszerítette a remit. A játéknap rangadója, Veszelin Topalov és Viswanathan Anand összecsapása örökös sakkal, így döntetlennel zárult. Az indiai világbajnok megőrizte félpontos előnyét. Lékó következő partiját a bolgár exvilágbajnok ellen világossal vívja. Megszerezte első győzelmét az azeri Tejmur Radzsabov. Gyalogáldozattal kezdeményezett, majd kihasználta a 17 éves norvég Magnus Carlsen taktikai bakiját.  Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a spanyol Alekszej Shirov lépésismétléssel osztozott meg a ponton.

Fantasztikus csatában remizett sötéttel Lékó Péter a 21-es kategóriájú viadal hatodik játéknapján. Az angol megnyitású partiban az örmény Levon Aronjan a 9. lépésben újított, a kötelezőnek vélt 9.e3 helyett engedélyezte, hogy f2-ön Péter sakkal üssön be. Lékót meglepte a lépés, 80(!) percet gondolkodott a válaszon. A tábla mellett kellett megoldania a problémákat a "kottából" játszó ellenféllel szemben. A játszmát élőben az interneten figyelők a várakozás közepette magukat is szórakoztatták, ötletek röpködtek. Már-már arra gondoltunk, hogy elromlott a közvetítés, mert a mexikói városból csak nem akarták mutatni a válaszlépést.

Péter jól döntött, az örmények 9...g5 utáni lehetőségeket kevésbé elemezték. Az idő szorításában nagymesterünknek gyorsan kellett játszania, hiszen a 14. lépés után már csak 17 perce maradt, az állás pedig nagyon bonyolult volt. Aronjan magabiztosnak tűnt, már-már a zsebében érezte a pontot, Péter minden erejét megfeszítve küzdött. Úgy tűnt, hogy elmulasztott egy kedvező csereakciót, ehelyett gyalogot áldozott, kötésbe hozta Aronjan huszárját.

Bástyái a félig nyílt a vonalon akcióztak. Megkönnyebbültünk, amikor meghúzták a 40. lépést, de a neheze még hátravolt. Aronjan új frontot nyitott, robbantotta a centrumot, és elérkeztünk a 48.Vd2 utáni kritikus álláshoz. Az elemzőprogram némi gondolkodás után már "súgta" a Bxa3! áldozatot, Péter számolt és nagy örömünkre meghúzta. Hajnali 4 órakor megkönnyebbülten térhettünk nyugovóra. Viswanathan Anand elleni nagy rontása után remek csatában remizett.

Pontosztozkodással zárult a forduló rangadója, Veszelin Topalov és Viswanathan Anand összecsapása. Korábban 78 játszmában mérték össze erejüket, Anand 23-13-ra vezetett a 42 remi mellett. Klasszikus gondolkodási idejű partikban 20 döntetlen született, 11-10-re álltak. Wijk aan Zee-ben az indiai világbajnok világossal nyert. A Nimzoindiai védelmű játszmában az indiai világbajnok lepte meg ellenfelét, Topalov időhátrányba került, némi adok-kapok után a bolgár exvilágbajnok pozíciója tűnt kissé előnyösebbnek.

Anand azonban jól megszervezte a védelmet, majd ellentámadásba lendült, örökös sakk lett a vége. Lépésismétléssel remizett az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a spanyol Alekszej Shirov. Az eddig lejátszott 24 játszmából 12(!) dőlt le, 6-6-ra áll a színek csatája, ez elsősorban Anand érdeme, aki hármat is nyert másodhúzóként.

Forrás: [origo]

A 6. forduló eredményei:
Topalov (bolgár, 2780) - Anand (indiai, 2799) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)
Aronjan (örmény, 2739) - Lékó (magyar, 2753) (Angol megnyitás, 60)
Radzsabov (azeri, 2735) - Carlsen (norvég, 2733) (Spanyol megnyitás, 43)
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Shirov (spanyol, 2755) döntetlen (Félszláv védelem, 27)

A verseny állása:
1.Viswanathan Anand 4 pont
2. Levon Aronjan 3,5
3-5. Alekszej Shirov, Veszelin Topalov és Tejmur Radzsabov 3
6-8. Lékó Péter, Magnus Carlsen és Vaszilij Ivancsuk 2,5

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A 7. forduló párosítása:
Anand - Ivancsuk
Shirov - Radzsabov
Carlsen - Aronjan
Lékó - Topalov