Vágólapra másolva!
A Jangce-parti nagyváros, Nanking (Nanjing) december 10. és 21. között hat résztvevős, kétfordulós szuperversenyt rendez. A város a történelem viharai során többször is Kína fővárosa volt, jelentős ipari és kulturális központ. A Mingfa Pearl Spring Hotel méltó színhelye lesz a 250 ezer eurós díjazású viadalnak. A 21-es kategóriájú tornán a világranglistát vezető bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, a rangsorban harmadik ukrán olimpiai bajnok Vaszilij Ivancsuk, a kétszeres olimpiai bajnok örmény Levon Aronjan, a négyszeres olimpiai győztes orosz Peter Szvidler, a szlovák Szergej Movszeszjan és a hazai színeket képviselő Bu Xiangzhi vesz részt.

A kínai sakkozásban sokáig egyértelműen a nők jelentették a világszínvonalat. Hszie Csün, Zsu Csen és Xu Yuhua világbajnoki címet szereztek, a kínai női válogatottat 1998-tól sorozatban négyszer is olimpiai bajnokként ünnepelhették.

A 2006-os torinói sakkolimpián az addig "gyengébb" férficsapat meglepetésre ezüstérmes lett, a megfiatalított női válogatott bronzérmesként zárta szereplését. Itt mutatkozott be az együttesben Hou Ji-fan, aki két évvel később már izgalmas világbajnoki döntőt játszott az orosz Alekszandra Kosztenjukkal.

A négyjátszmás párharcban végül 2,5-1,5-re vereséget szenvedett, de a 14 éves kislány a drezdai sakkolimpia idején megtartott Kongresszuson férfi nagymesteri címet kapott, és ezzel a sakktörténelem legfiatalabb női sakkozójaként büszkélkedhet ezzel a titulussal.

Az orosz válogatottal vívott, és az öt meccsből 4(!) kínai győzelmet hozott csaták mellett a kínai nagymesterek egyre gyakrabban nyertek meghívást a szuperversenyekre. A Grand Prix versenysorozatra a FIDE elnöke, Kirszan Iljumzsinov többek között a kínai Wang Yue-t delegálta, és a 21 éves nagymester az első tornán, Bakuban holtversenyes elsőként hálálta meg a bizalmat, majd Szocsiban sem vallott szégyent, a harmadik helyet osztotta. Az októberben Pekingben megrendezett I. Szellemi Sportok Világjátékán a házigazdák voltak a legeredményesebbek, négy aranyérem mellett még három ezüst és két bronzérmet szereztek.

A drezdai sakkolimpián a mindkét mezőnyben a harmadik helyre rangsorolt kínai válogatottak csalódást okoztak. A sokáig vezető női csapatuk csak a nyolcadik lett, a végig "bukdácsoló", de az utolsó fordulóban a végső győztes örmény együttessel játszó és vereséget szenvedő férfi válogatottjuk a hatodik helyen végzett.

Nankingban hat szupernagymester kétfordulós versenyét rendezik meg. Wijk ann Zee, Linares, Dortmund és Moszkva meghívásos szuperversenyei, a Grand Prix két tornája, a Grand Slam bilbaói döntője után a gigászok ismét összecsapnak. A bolgár Veszelin Topalov, az ukrán Vaszikij Ivancsuk és az örmény Levon Aronjan emlékezetes párharcot vívott Bilbaóban, amely végül Topalov győzelmével zárult.

Ivancsuk szenzációs tornagyőzelmet aratott Szófiában, megszakítva Topalov hazai pályán elért hármas győzelmi szériáját. Topalov vezeti a világranglistát, és 2009. január 1-től is éllovas lesz. A torna doyenje, a 39 éves Ivancsuk a rangsorban a harmadik. Drezdai doppingvétsége után - az utolsó fordulóban az amerikai együttestől elszenvedett vereséget követően elkeseredésében megtagadta a doppingvizsgálatot - sokan várják érdeklődéssel, hogy az ügy milyen hatással van játékára. A hagyományos benidormi rapidtornán mindenesetre láthatóan nem izgatta magát, a spanyol Alekszej Shirov előtt félpontos előnnyel győzött.

Az örmény Levon Aronjan immár kétszeres olimpiai bajnokként játszik. A szlovák Szergej Movszeszjan pályafutása legjobb eredményeit érte el az elmúlt 11 hónapban, tekintélyt parancsoló a 2732-es Élő-pontszáma. Drezdában a négyszeres olimpiai bajnok Peter Szvidler ötszörös orosz bajnokként is csalódást okozott. Bu Xiangzhi az olimpián csak ötven százalékot ért el, hazai pályán bizonyíthat.

A résztvevők az Élő-pontszámok sorrendjében:
Veszelin Topalov (bolgár, 2791)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2786)
Levon Aronjan (örmény, 2757)
Szergej Movszeszjan (szlovák, 2732)
Peter Szvidler (orosz, 2727)
Bu Xiangzhi (kínai, 2714)

A 21-es kategóriájú viadalon december 10-én tartják meg az ünnepélyes megnyitót és a sorsolást. Az első kör végén, december 16-án szünnap lesz, december 21-én játsszák az utolsó fordulót.