Vágólapra másolva!
Elisztában, a Grand Prix-viadal 12. fordulójában ismét hat döntetlen született, a sort az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov győzelme törte meg. Lékó Péter világossal az orosz Jevgenyij Alekszejevvel a spanyol megnyitás berlini változatában 28 lépésben remizett. A holtversenyben vezető orosz Alekszandr Griscsuk 14, honfitársa, Dmitrij Jakovenko és az azeri Tejmur Radzsabov 19 húzás után lépésismétléssel kötött békét ellenfelükkel,  az utolsó fordulóra hagyták a döntést. Megőrizték félpontos előnyüket az azeri Vugar Gasimov előtt. Lékó Péter a zárónapon a kínai Wang Yue ellen a sötét bábukat vezeti.

A sakktáblán remélt küzdelmek helyett ismét a számolgatás játszotta a főszerepet az elisztai viadalon. A nagymesterek kerülték a legkisebb kockázatot is, sorban születtek a döntetlenek. A "szófiai szabály" könnyen kijátszható, amennyiben a két küzdő fél remizni akar, a lépésismétlésa megoldás. A francia Etienne Bacrot és az orosz Alekszandr Griscsuk az elfogadott vezércselű partiban csak 14 lépést tett meg. Az orosz Dmitrij Jakovenko és az ukrán Pavel Eljanov a spanyol megnyitásban kénytelen volt öttel többet húzni. Az azeri Tejmur Radzsabov skót megnyitása sem váltotta be a reményeket, az örmény Vlagyimir Akopjan könnyen remizett.

A holtversenyben vezető trió akkor nyugodhatott meg igazán, amikor egyetlen riválisuk, az azeri Vugar Gasimov orosz huszárjátékot játszott az orosz Erneszto Inarkijev ellen, a remivel megmaradt félpontos hátránya. Nem játszott túlzott meggyőződéssel Lékó Péter sem az orosz Jevgenyij Alekszejevvel szemben. A spanyol megnyitás "berlini falát" Elisztában nem tudta ledönteni. Sűrűn cserélgetett az azeri Sahriyar Mamedhyarov és a kínai Wang Yue.

A bolgár Ivan Cseparinov vállalta a veszélyt, és királyindiai védelmet játszott az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov ellen. A bonyodalmakat kereső játékfelfogása "zátonyra futott", Kaszimdzsanov újabb győzelmével már a holtversenyes ötödik helyre lépett előre.

A 12. forduló eredményei:
Rusztam Kaszimdzsanov (üzbég, 2672) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2696) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 46)
Etienne Bacrot (francia, 2705) - Alekszandr Griscsuk (orosz, 2719) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 14)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) - Vlagyimir Akopjan (örmény, 2679) döntetlen (Skót megnyitás, 19)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2731) - Wang Yue (kínai, 2736) döntetlen (Szláv védelem, 35)
Lékó Péter (magyar, 2747) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2715) döntetlen (Spanyol megnyitás, 28)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2737) - Pavel Eljanov (ukrán, 2720) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)
Erneszto Inarkijev (orosz, 2669) - Vugar Gasimov (azeri, 2703) döntetlen (Orosz huszárjáték, 31)

A verseny állása:
1-3. Dmitrij Jakovenko, Tejmur Radzsabov és Alekszandr Griscsuk 7,5 pont
4. Vugar Gasimov 7
5-9. Lékó Péter, Etienne Bacrot, Sahriyar Mamedgyarov, Wang Yue és Rusztam Kaszimdzsanov 6
10. Ivan Cseparinov 5,5
11-12. Erneszto Inarkijev és Jevgenyij Alekszejev 5
13-14. Vlagyimir Akopjan és Pavel Eljanov 4,5

Az utolsó forduló párosítása:
Gasimov - Kaszimdzsanov
Eljanov - Inarkijev
Alekszejev - Jakovenko
Wang Yue - Lékó
Akopjan - Mamedgyarov
Griscsuk - Radzsabov
Cseparinov - Bacrot