Vágólapra másolva!
Zürichben ismét világcsúcsra készül Evander Holyfield, az amerikai bokszlegenda másodszor is nekigyürkőzik, hogy újfent megszerezzen egy övet, amivel minden idők legidősebb profi nehézsúlyú világbajnoka lehetne. Tavaly októberben, Moszkvában az orosz Szultan Ibragimov egyhangú pontozással verte, ezúttal a Kelet Szörnyetege, a 214 centis óriás, Nyikolaj Valujev vár rá.

Évek óta azt hangoztatja a szaksajtó, a profi nehézsúlyú ökölvívás válságban van. Többször felteszik a kérdést, lesz-e még egyszer olyan korszak, mint az 80-as, 90-es évek, amikor olyan korszakos egyéniségek uralták a ringet, mint Larry Holmes, Mike Tyson, Buster Douglas, Evander Holyfield, Riddick Bowe, Michael Moorer, George Foreman és Lennox Lewis?

A nosztalgiahullám kifejezetten erősödőben van, így lett 2008 a nagy visszatérések éve a nehézsúlyban. Februárban Michael Moorer 32 másodperc alatt intézte el Shelby Grosst, majd azt nyilatkozta, hisz még abban, hogy számára is vezet út a csúcsra. "George Foreman is 45 éves volt, amikor engem kiütve világbajnok lett, s még hol vagyok ettől a kortól" - mondta nevetve.

Riddick Bowe hároméves kihagyás után múlt héten tért vissza a ringbe, s 41 évesen, túlsúlyosan verte Mannheimben Gene Pukallt.

Az idei utolsó mohikán, Evander Holyfield (42-9-2; 27 KO), aki december 20-án Zürichben azért lép szorítóba, hogy minden idők legidősebb világbajnoka legyen. (A jelenlegi csúcstartó honfitársa, George Foreman, aki 1994-ben 45 évesen verte meg Michael Moorert.)

Tavaly egyszer már kísérletet tett erre akkor azonban a hazai közönség előtt szereplő Szultan Ibragimov egyhangú pontozással legyőzte a Bokszvilágszervezet (WBO) nehézsúlyú világbajnoki címéért rendezett moszkvai mérkőzésen.

Az újabb lehetőségre szombatig kell várnia, Svájcban ugyanis Nyikolaj Valujev (49-1, 34 KO) ellen a Bokszvilágszövetség (WBA) címéért küzdhet.

Holyfield utoljára 2000-ben volt a csúcson, John Ruiz ellen visszaszerezte a WBA-címet, s vált a boksztörténelem egyetlen négyszeres világbajnokává. Egy évvel később kikapott Ruiztól, majd harmadszorra döntetlenre végeztek a felek. 2002-ben ugyan nyert Hasim Rahman ellen, ám ezt három súlyos vereség követte: Chris Byrd, James Toney (TKO-val!), majd Larry Donald is legázolta.

A Donald elleni zakó után ráadásul New York Állam Sportbizottsága eltiltotta a versenyzéstől, s csak két évig tartó küzdelem árán szerezte vissza versenyengedélyét. 2006-ban nyert Jeremy Bates és Fres Oquendo ellen, 2007-ben legyőzte Vinny Maddalonét és Lou Savaresét, ám a címmérkőzésen elbukott Ibragimov ellen.

"Boldog vagyok, ha a koromról beszélnek, mert az emberek ilyenkor azt mondják, 'hmm, úgy nézi ki, mint egy fiatal bunyós'! A célom menni előre és nyerni, az sem zavar, hogy ellenfelem jóval magasabb nálam. Majd a ringben megmutatom a tehetségemet" - hangoztatta Holyfield svájci sajtótájékoztatóján, ahol kijelentette: "Nagy formában vagyok!"


S mit gondol ellenfele? "Sétálok, olvasok, és megnézek néhány orosz filmet. Megpróbálok relaxálni a meccs előtt" - fogalmazott Valujev. "Ellenfelem nagyon tapasztalt, egy pillanatra sem fogom lebecsülni. Úgy érzem, mindent megtettem ahhoz, hogy győztesen hagyhassam el a ringet."

Az 1973-as születésű orosz óriás (213 cm, 147 kg) eddig mindössze egyetlen vereséget szenvedett (2007. április 14-én az üzbég Ruszlan Csagajev okos bokszolással, pontozással verte 44 kilóval nehezebb ellenfelét), a profik között 49 mérkőzést nyert meg, 34-et kiütéssel. 2004-ig csak az igazán bennfentesek hallottak róla, akkor Richard Bango ellen megszerezte a WBA kisvilágbajnoki címét, majd néhány gyengébb ellenfél leverése után 2005 októberében Larry Donald ellen már csak kétséges pontozással tudott nyerni.

Az igazán nagy felháborodást azonban a két hónappal későbbi, berlini fellépése váltotta ki, a Max Schmelling Halléban ugyanis csak jobb, megosztott pontozással "verte" John Ruizt, sokak szerint annak köszönhetően, hogy promótere a legendás Don King volt.

A Csagajevtől elszenvedett vereség után idén februárban a fehérorosz Szergej Ljahovics legyőzésével szerzett jogot ismét, hogy címmeccset bokszolhasson, s a berlini arénában ismét elpáholta John Ruizt. A ring réme magánéletében sokkal szerényebb, igaz, egyszer alaposan felbosszantotta egy szentpétervári őr, aki szóvá tette neje rossz helyen parkolását. Az elagyabugyált 61 éves bácsika azóta is keresi igazát a bíróságon.

Forrás: AFP

Edzője, Alekszander Zimin pozitív érzésekkel várja a szombati mérkőzést. "Nyikolaj sokat csiszolt a technikáján, amely javult, sokkal erősebbé vált, napról napra gyorsabb. Biztos vagyok abban, hogy Holyfield arra vár, hibázzon. De nem fog!"

A szakértőket is megosztja az összecsapás. A találkozó német promótere, Wilfried Sauerland nagy csatát vár, míg Bernd Boente, a Klicsko fivérek menedzsere, illetve Frank Maloney, aki annak idején Lennox Lewisnak segédkezett, úgy véli, vagy mókás mérkőzést vagy katasztrófát láthatnak a nézők.

Megszólalt a legendás George Foreman is, aki szinte könyörgött egykori riválisának, hagyjon fel őrült tervével, s vonuljon vissza. "Remélem, megnyeri a világbajnoki címet, s visszavonul. De bármi is történik szombaton, be kellene fejeznie, így megőrizhetné egészségét és jó hírnevét."

A gálát a Sport2 szombat este 22.30-tól élőben sugározza.