Vágólapra másolva!
Kis Gergő harmincöt perc leforgása alatt két embert próbáló számban - 400 vegyesen, majd 1500 gyorson - győzött a rövidpályás úszó országos bajnokság zárónapján, Százhalombattán. Mindkétszer nagy riválisát, Verrasztó Dávidot előzte meg. Szintén duplázott Kovács Norbert, a Kőbánya SC klasszisa, aki a hétvégén összesen négy bajnoki címet és három ezüstérmet szerzett.

Rögtön az első szám megadta az alaphangot, Dara Eszter ugyanis országos csúccsal nyitott 50 pillangón - ez volt az ötödik ezen az ob-n -, majd a helyi nézők nagy örömére a battai klub kiválósága, a 17 éves Szilágyi Ádám pénteki sikere után 50-en is győzött a hátúszók mezőnyében.

Verrasztó Evelynnek vasárnap be kellett érnie egy elsőséggel, amelyet váltóban gyűjtött be: a nyolcadik aranyérmétől a versenybíróság fosztotta meg, miután egy szabálytalan forduló miatt kizárta 400 vegyesen. (Emiatt edzői diszkréten protestáltak, mondván, egyrészt még sohasem diszkvalifikálták Evelynt, másrészt, úgymond "minden hátúszó azt csinálja, amiért őt büntették" - ettől függetlenül az ítélet maradt.)

Szepesi Nikolett megcsinálta a mesterhármast, azaz az 50 és a 200 után vasárnap a 100 métert is megnyerte a hátúszók között, habár itt nem sikerült az országos csúcs megdöntése, mint a másik két számban.

Az ob végén a szövetség egy kis ajándék kíséretében elbúcsúztatta az úszással felhagyó Európa-bajnokot, Boulsevicz Beatrixet, továbbá különdíjban részesítette az ob legjobbjait.

Az időeredményeket rangsoroló FINA ponttáblázat alapján a legjobbaknak járó serlegeket a férfiaknál Kis Gergő, Verrasztó Dávid és Nagy Péter, a hölgyeknél pedig Verrasztó Evelyn, Szepesi Nikolett, illetve Mutina Ágnes vehette át.

Az országos bajnokság 3. napjának győztesei:
férfiak:
50 m hát: Szilágyi Ádám (Százhalombattai VSE) 25.41 mp
100 m pillangó: Kovács Norbert (Kőbánya SC) 53.81 mp
200 m gyors: Kovács Norbert (Kőbánya SC) 1:49.70 p
400 vegyes: Kis Gergő (Rája 94) 4:07.87 p
1500 m gyors: Kis Gergő (Rája 94) 14:52.91 p
4x50 m gyors: Dunaferr (Takács Krisztián, Füzesy Dávid, Sincki Ádám, Szabó Attila) 1:33.10 p

nők:
50 m pillangó: Dara Eszter (Kőbánya SC) 26.83 mp (új országos csúcs)
100 m hát: Szepesi Nikolett (Kőbánya SC) 59.88 mp
200 m pillangó: Dara Eszter (Kőbánya SC) 2:08.11 p
400 m gyors: Mutina Ágnes (Jövő SC-Veolia) 4:05.16 p
400 m vegyes: Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs) 4:38.89 p
4x50 m vegyes: Jövő SC-Veolia (Dobár Éva, Pecz Réka, Tompa Orsolya, Verrasztó Evelyn) 1:54.58 p

A szövetség elnöksége az edzőbizottsággal közös ülésen kijelölte a decemberi, rijekai rövidpályás Európa-bajnokságra utazó együttest, amely 20 tagú lesz.

Kiss László szövetségi kapitány ezzel kapcsolatban elmondta: "Az úszószövetség ismert arról, hogy előre gondolkodik: az, hogy már az olimpia előtt megtartottuk a tisztújító közgyűlést és az új vezetőség időben elkezdhetett tárgyalni a leendő támogatókkal, a jelenlegi válsághelyzetben egyértelmű előnyt jelent. Hasonlóképp gondolunk erre az olimpiai ciklusra: ezzel a bajnoksággal elindult a londoni felkészülés, szeretnénk, hogy a 30 fős pekingi csapathoz képest 2012-ben 35 úszó szerepelhessen a játékokon. Ehhez időben el kell kezdeni a fiatalok felzárkóztatását. Az anyag jó, ezt mutatja, hogy most az öt országos csúcs mellett nem kevesebb mint 29 korosztályos rekord dőlt meg, ami példátlan a rövidpályás országos bajnokságok történetében. Rijeka egy újabb állomás lesz, ahol a fiatalok bizonyíthatnak: így, szisztematikus építkezéssel bizonyosan elérjük a célunkat, hogy Londonban a sok úszó még eredményesebben szerepeljen, mint Pekingben."

A rijekai Európa-bajnokság magyar indulói:
nők:
Verrasztó Evelyn, Mutina Ágnes, Dobár Éva, Tompa Orsolya (JSC), Dara Eszter, Szepesi Nikolett (KSC), Bordás Beatrix (Dunaferr SE), Jakabos Zsuzsanna (ANK Pécs), Kapás Boglárka (BVSC)
férfiak:
Cseh László, Kovács Norbert, (KSC) Gyurta Dániel, Verrasztó Dávid, Gyurta Gergely, Molnár Ákos (JSC), Kis Gergő (Rája '94 ÚK), Takács Krisztián (Dunaferr SE), Balog Gábor (Bácsvíz KVSC), Szilágyi Ádám(Százhalombatta VUK), Nagy Péter (Delfin Tiffer 21 SE).