Vágólapra másolva!
Balzsay Károly szövetségi kapitány szerint fájó, de jogos volt Káté Gyula leléptetése szombaton késő este a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokság 64 kg-os súlycsoportjának döntőjében.

"Sajnos nem volt mit tenni. Gyulának elég csúnyán felszakadt a jobb szeme és még nagyon a mérkőzés elején voltunk. Talán azért a szünetet megvárhatta volna az orvos - nyilatkozta a szakvezető.

"Persze nagyon fáj mindenkinek, hiszen már vezetett, amikor megsérült és szerintem biztosan legyőzte volna örmény riválisát, aki korábban minden meccsén az elején szerzett nagy előnyt, s a végére elfáradt. Kár érte, de összességében nagyon elégedett vagyok a fiúkkal, az egy ezüst- és három bronzérem gyönyörű."

A kapitány hozzátette, hogy a leléptetés után közvetlenül ő, Káté, illetve szinte mindenki a magyar táborból máshogy látta az esetet és kissé felháborodott az orvos döntése miatt, de higgadtabban nézve az MTK versenyzőjének sérülését, érthető a szakember lépése.

Jákó Péter, a magyar csapat orvosa, aki hosszú éveken át az AIBA orvosi bizottságának elnöki tisztét töltötte be, röviddel a meccs után kissé máskép értékelt: "33 másodperc volt hátra az első menetből, mindenképpen tovább engedtem volna a küzdelmet, hiszen semmiféle maradandó károsodás nem érhette volna Kátét. A szünetben mód lett volna a kezelésre, talán összehúzzák a sebszéleket, de ha nem, és súlyosbodik a sérülés, akkor még a második menetben meg lehetett volna állítani a küzdelmet. Eb-döntőt másfél perc után berekeszteni - szinte példátlan döntés."

"Nagyon peches meccs volt. A horvát orvos úgy tűnt, meg sem nézte rendesen Gyuszit, ennek ellenére nem mondom, hogy rosszul döntött - mondta vasárnap Csötönyi Sándr, a magyar szövetség elnöke. "Általában ilyenkor végig szokták engedni a menetet, ám most nem így történt."

A balszerencsés döntő ellenére a magyar csapat nagyszerűen szerepelt Liverpoolban: Káté Gyula ezüstérme mellett Ungvári István (48 kg), Varga Miklós (60 kg) és Darmos József (91 kg) bronzot szerzett, míg Bacskai Balázs (69 kg) és Szili István (75 kg) a negyeddöntőben kapott ki. A mieink így a hatodik helyen végeztek az éremtáblázaton, amelynek élén az ukránok zártak négy arannyal és egy bronzzal.