Vágólapra másolva!
Káté Gyula, Szili István és Darmos József is győzött, így a magyarok hibátlanul zárták a hétfői napot a liverpooli ökölvívó Európa-bajnokságon. Mindhárman egy meccsre vannak az éremtől.

Káté Gyula, a 2003-as bangkoki vb bronzérmese nagyon készült a javításra a pekingi olimpia balsikere után. Az első menetben kemény jobbkezeseivel "megfogta" fiatal riválisát, s az sem zökkentette ki, hogy a második két percben kissé felrepedt a jobb szeme felett a bőr. Attól kezdve óvatosabban, de ugyanolyan meggyőzően bokszolt.

Káté mind a négy menetet 2-0-ra nyerte, azaz ellenfele nem is tudott pontot érő ütést bevinni.

"Az volt a taktikám, hogy győzzek" - mondta nevetve Káté a meccs után. "Igyekeztem mindig nagyobb iramot diktálni, mint Fetahovic, aki erős ökölvívó, de nem volt elég dinamika az ütéseiben. Jó formában érzem magam, a négy közé jutásért az orosz Makszim Ignatyevet is le akarom győzni. Végső célom az aranyérem."

"Káté az oroszt is megverheti, nagy iramot kell diktálnia, és akkor felőrölheti ellenfelét. Tényleg pazar formában van, sokat várok tőle" - tette hozzá Balzsay Károly szövetségi kapitány.

Szili István fölényes győzelmet aratott a norvég Glodi Enestével szemben az esti nyolcaddöntőben. Szili végig irányított, technikai fölényben volt az erős, de képzetlen skandinávval szemben. Ügyesen jobbra forgott a balkezes norvég ellen, ezzel kihúzta annak méregfogát, a bal horgot. Előnyét percről percre növelve nagyon biztosan győzött.

"Ügyesen betartotta a taktikai utasításokat, ráerőszakolta ellenfelére a saját stílusát, egyértelmű volt a győzelme. A negyeddöntőben az ukrán ellen is jók az esélyei - szerdán Ivan Senayjal találkozik az éremért -, bár ott nagyobb küzdelemre kell számítania" - mondta Balzsay Károly szövetségi kapitány.

"Úgy érzem, technikailag felkészültebb voltam a norvégnál, bár nem voltam teljesen elégedett önmagammal, mert hiányzott ütéseimből az erő. De most ennyi is elég volt" - mondta Szili.

A 23 éves nehézsúlyú Darmos József szinte leiskolázta a 2005-ös világbajnokság ezüstérmesét, az azeri Elsin Alizadét a nyolcaddöntőben.

Darmos nagyszerű horgai kezdettől fogva ültek a magasabb és erősebbnek tűnő azeri fején, miközben ő maga zártan védekezett, s kesztyűjével fogta fel ellenfele pontatlan próbálkozásait. Darmos 5-0-s vezetése után Alizade 5-2-re feljött, de akkor a magyar megint eleresztett két romboló erejű balhorgot, s helyre állt az ötpontos különbség.

A hajrában mindent megpróbált az azeri, de csak csapkodott, s nem tudta megakadályozni a Vasas-öklöző 9-3-as győzelmét. Darmos szerdán a legjobb nyolc között az osztrák Durmus Keklikkel találkozik.

"Rutinos versenyzőink szépen hozzák magukat, ehhez az kellett, hogy fiatalon elkezdjük menedzselni őket. Jóska taktikusan bunyózott, csak majdnem baj lett abból, hogy sokszor mélyre hajolt. Szerencsére időben tudott váltani" - mondta Balzsay kapitány.

"Elhajlásokból igyekeztem ütni a bal horgokat, s ez a terv sokszor be is jött. Jó formában érzem magam, szeretnék az osztrák fiú ellen is győzni, nagyon hiányzik már egy érem felnőtt világversenyről" - értékelt Darmos.

Eredmények:
64 kg, nyolcaddöntő:
Káté Gyula - Dzemal Fetahovic (bosnyák) 8-0
75 kg:
Szili István - Glodi Eneste (norvég) 8-2
91 kg:
Darmos József - Elsin Alizade (azeri) 9-3