Vágólapra másolva!
A hétszeres Európa-bajnok Tóth Krisztina folytatta menetelését az asztalitenisz Pro Tour-sorozat berlini állomásán, a szombaton aratott két győzelmével már érmes a német fővárosban.

Tóth Krisztina igencsak jó heteket tudhat maga mögött. Októberben a szentpétervári Európa-bajnokságon a legeredményesebb női játékos lett - párosban Póta Georginával arany-, csapatban ezüst-, egyéniben bronzérmet szerzett -, november elején a salzburgi Pro Tour versenyen a csapattal a dobogó tetejére, egyéniben a második fokára állhatott, és Berlinből sem távozik üres kézzel.

Bár a magyar csapat itt a négy közé jutásért kikapott a lengyelektől, Tóth egyéniben újra ott lesz a dobogón. Jó formáját az is mutatja, hogy a hó eleji világranglistán a 25. helyre került, s ennél előrébb legutóbb 2006. szeptemberében állt, akkor 24. volt.

Hétszeres Európa-bajnokunk Berlinben a 64-es táblán még korábban 4:1-re verte a lengyel Stefanskát, majd 4:2-re a világranglista 44. helyén álló román Szamarát, szombaton pedig előbb a japán Isigakit (78.) győzte le 4:1-re, majd az elődöntőbe jutásért 4:2-re a kínai származású olasz Tan Monfardinit (49.). Azt követően, hogy ellenfele előzőleg a torna legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy 4:2-vel kiejtette az első számú kiemelt, a világranglistán hatodik szingapúri Li Jia Weit.

A negyeddöntőben Tóth az első játszmát 11-7-re elvesztette, de a következő hármat megnyerte, sorrendben 11-8-ra, 11-5-re és 11-7-re. Az ötödiket Tan Monfardini húzta be 11-9-cel, a hatodik azonban 12-10-zel Tóthé lett, aki így győzött, s már érmes a versenyben. Érdekesség, hogy az Eb-n a női páros döntőjében Tóth és Póta éppen a Tan Monfardini, Stefanova kettőst verte 4:2-re, így az olaszok éljátékosa nem örülhet, ha mostanában magyarokkal akad össze.

Tóth Krisztina a döntőbe jutásért vasárnap délelőtt az osztrák-kínai Liu Jiával találkozik, aki legjobb európaiként 14. a világranglistán. A szentpétervári Eb-n a csapatversenyben Tóthnak meccslabdát hárítva sikerült legyőznie, az egyéniben viszont az elődöntőben Liu Jia visszavágott, s végül ezüstérmes lett.

A berlini Pro Tour-versenyen a másik női elődöntőben a német Wu Jiaduo (33.) és Stefanova (68.) csap össze. A negyeddöntőben Wu 4:3-ra a verte világranglistán hetedik Feng Tianweit, Wang Yue Gu (8.) pedig még délelőtt a 16 között kiesett, így a három világklasszissal érkező szingapúriak felettébb bosszúsak lehetnek...

Tóth Krisztinát délután a szállodai szobájában értük utol.

- A nemzetközi szövetség honlapján a játszmák alakulását is nyomon lehetett követni, de a Tan Monfardini meccsén éppen az utolsó, hatodik szett végén kicsit összezavarodott az illető, aki könyvelte a pontokat. Hogyan alakult a végjáték?
- Az ellenfelem vezetett 8-5-re, de sikerült kiegyenlítenem, majd 10-9-nél játszmalabdát hárítottam, és 12-10-re nyertem.

- Még a negyeddöntő előtt ugyancsak az ITTF honlapján azt nyilatkozta, hogy eddig jól alakulnak a dolgai Berlinben.
- Sőt, nemcsak Berlinben, mostanában minden nagyon jól alakul, jönnek az eredmények. Ezekért persze keményen meg kell dolgozni. Bevallom, most hulla fáradt vagyok... Az utolsó bő egy hétben a Kroppach csapatával öt meccsünk volt, és ide is úgy jöttem, hogy ha sikerül a verseny, akkor jó, de ha nem, akkor sem leszek szomorú, hanem végre megyek haza pihenni. A többiek is eléggé kifacsart állapotban vannak, ám ha az ember odaáll az asztalhoz, természetesen küzd és megpróbál minél jobban játszani.

- Hogy lehetett bő egy hét alatt öt meccse?
- Három Bundesliga-, és két Bajnokok Ligája-találkozónk volt úgy, hogy szombaton és vasárnap, majd a következő héten pénteken, szombaton és vasárnap is játszottunk. S előtte volt az osztrák Pro Tour, szóval nagyon belehúztunk.

- Az öt meccsből hányat sikerült megnyerniük?
- Négyet, csak egyet buktunk el, ami azért elég jó arány. Mondom, mostanában nincs okom panaszra...