Vágólapra másolva!
Két korábbi egyéni világbajnok összecsapásán az osztrák Werner Schlager 3:2-re legyőzte a svéd Jörgen Perssont, és ez sokba került a Lombard BVSC férfi asztalitenisz-csapatának a Bajnokok Ligája C csoportjában játszott meccsen, a Körcsarnokban. A címvédő SVS Niederösterreich is 3:2-re verte a vasutasokat, akinek így már csak matematikai esélyük maradt a továbbjutásra.

Férfi BL, C csoport, 4. forduló:
Lombard BVSC - SVS Niederösterreich (osztrák) 2-3
Jörgen Persson - Chen Weixing 3-1 (4, 7, -7, 8)
Nagy Krisztián - Werner Schlager 2-3 (9, -8, 9, -4, -7)
Zwickl Dániel - Daniel Habesohn 3-0 (6, 8, 3)
Persson - Schlager 2-3 (-9, 10, 9, -7, -8)
Nagy-Chen 0-3 (-2, -9, -6)

A férfi Bajnokok Ligája negyedik fordulója előtt a C csoportban az osztrák SVS Niederösterreich és a német Frickenhausen Würzburg öt-öt, a Lombard BVSC és az olasz Sterilgarda Castel Goffredo négy-négy ponttal állt, így a továbbjutást érő első két hely egyikére pályázó vasutasok az osztrákok ellen létfontosságú találkozóra készülhettek.

S egyúttal roppant nehéz erőpróba várt rájuk, hiszen a BL-címvédő ellenfél legjobbja, Werner Schlager 2003-ban egyéni világbajnok volt, jelenleg13. a világranglistán, és a kínai származású Chen Weixinget is a 36. helyen jegyzik. A dél-koreai Jun Je Jung (25.) nem jött el Budapestre, a vendégek harmadikként Daniel Habesohnt (142.) vetették be, s értelemszerűen őt tekinthettük a â01Egyenge pontnakâ01D.

A BVSC-nél természetesen bevetésre készen állt az ötszörös világ- és kilencszeres Európa-bajnok svéd Jörgen Persson, a világranglista 19. helyezettje, s mellette Zwickl Dániel (113.) és Nagy Krisztián (310.) készülődött. Egy hete a trió ugyancsak a Körcsarnokban sajnos 3:0-ra kikapott a Frickenhausentől, és Persson azért is szomorú lehetett, mert azután, hogy az első két fordulóban idegenben mind a négy meccsét megnyerte, a magyarországi bemutatkozása balul sült el.

A svéd klasszis a hét közepén egyébként Moszkvában szerepelt a 120 ezer euró összdíjazású egyéni Európai Szuperkupán, amelyen a meghívott nyolc játékos között a negyedik helyen zárt, mégpedig a német Timo Boll, Schlager és a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov mögött. Az orosz fővárosban azonban nem volt Persson-Schlager meccs.

S Perssonnak csütörtökön is először Chen Weixinggel kellett megmérkőznie. Az osztrák-kínai a '90-es években Magyarországon is megfordult, a Postásban játszott, amíg el nem tanácsolták, mondván, hogy védő létére gyengén nyesi vissza a labdákat... Ehhez képest egy országgal odébb állva a kontinens egyik legjobb védőjátékosává nőtte ki magát. Bő egy hónapja a szentpétervári Eb-n ezüstérmes volt az osztrák csapattal, és most sem adta könnyen a bőrét, a harmadik szettet 3-7-ről fordítva 11-7-te nyerte meg, kihasználva a svéd elég hosszú rövidzárlatát. Ám ami a lényeg, a meccset Persson nyerte meg 3:1-re így a BVSC 1:0-s vezetéshez jutott.

Ezt követően pedig majdnem csodát látott a Körcsarnok szép számú, mintegy ezer fős közönsége. A mindössze 19 éves Nagy Krisztián ugyanis roppan bátor játékkal az első és harmadik játszmát is megnyerte Schlager ellen! Ám a folytatásban sajnos helyre állt a világ rendje, és az osztrákok sztárja 3:2-re fordított, 1:1-re egyenlítve a csapatmérkőzés állását.

A harmadik párban Zwickl Dániel és Daniel Habesohn következett, és ez volt az a meccs, amelyet az előzetes kalkuláció szerint játékosunknak mindenképpen meg kellett nyernie ahhoz, hogy a BVSC legyőzhesse a Niederösterreich gárdáját. S Zwickl meg is tette, amit megkövetelt a haza, 3:0-val valósággal lesöpörte az asztalról az ellenfelét, így a BVSC vezetett 2:1-re.

Az asztalitenisz sportágban az elmúlt húsz évben hét egyéni férfi világbajnok akadt, s közülük kettőt most egymás ellen láthatott játszani a közönség. A már 36 éves Schlagert, mint már említettük, a 2003-as vb-n koronázták meg, a 42 éves Perssont pedig még 1991-ben. Ám azt, hogy a svéd felett még nem járt el az idő, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a pekingi olimpián három kínai mögött a negyedik helyen végzett.

A BL első fordulójában a két klasszis ausztriai mérkőzését Persson 3:2-re nyerte, s a felek most is nagy meccset játszottak. Az asztalból időnként szinte vizet fakasztó pörgetések és fineszes megoldások váltogatták egymást, s az első szettet az osztrák, a másodikat és a harmadikat a svéd nyerte a lehető legkisebb különbséggel.

A negyedikben aztán megint Schlager volt a jobb, így jöhetett a döntő játszma. Ebben Schlager 6-2-re elhúzott, de innen 6-6, majd 8-8 lett az állás, így Persson és a BVSC három pontra volt attól, hogy megnyerje a mérkőzést. Ám három Schlager-pont következett, így az osztrákok örülhettek, a Niederösterreich kiegyenlített.

A mindent eldöntő ötödik találkozón Nagy Krisztián nem bírt Chen Weixinggel, bejött a papírforma, a vendégek játékosa 3:0-ra győzött, így az SVS Niederösterreich 3:2-re legyőzte a Lombard BVSC-t. A vasutasok helytálltak a BL-címvédő ellen, de már csak matematikai esélyük maradt a továbbjutásra.

A kvartett másik mérkőzésén:
Sterilgarda TT (olasz) - Frickenhausen Würzburg (német) 0-3

Az állás:
1. Frickenhausen Würzburg 7 pont (9-5)
2. SVS Niederösterreich 7 (11-8)
3. BVSC 5 (7-10)
4. Sterilgarda TT 5 (5-9)