Vágólapra másolva!
Moszkvában a szuperbajnokság második fordulójában Peter Szvidler sötéttel legyőzte a címvédő Alekszander Morozevicset. Az angol megnyitású partiban a világranglista második Morozevics nem talált jó tervet, időzavarba is került, vezérszárnyi gyalogjai sorban hullottak el. Szvidler anyagi előnyének érvényesítése közepette bizonytalankodott, végül 87 lépés után fogadhatta a nagy rivális gratulációját. Szvidlerhez hasonlóan megnyerte második partiját is Alekszandr Lasztin. A játéknapon is négy játszma dőlt el, a szabály, hogy tilos remit ajánlani, eddig tökéletesen bevált, a 12 játszmából nyolc végződött döntéssel.

A bajnokság nagy rangadóját vívta a második fordulóban Alekszandr Morozevics és Peter Szvidler. Pályafutásuk során harmincnyolcadszor mérkőztek meg, és az izgalmak csaták közepette egálra álltak, mindketten 11-11 játszmát nyertek.

Klasszikus időkontroll mellett Szvidler 5-3-ra vezetett 9 döntetlen mellett. Kisebb meglepetésre Morozevics angol megnyitással rukkolt ki, de Szvidler gond nélkül fejlesztette ki haderejét, kényelmes álláshoz jutott. Moro egyre több időt használt el, huszárja nem találta helyét a táblán, míg sötété elfoglalta a centrummezőt, 34...e4! pedig a Szvilder stratégiájának diadalát jelentette, a világos terv csődjét.

Az időzavar megpecsételte világos sorsát, súlyos vezérszárnyi gyaloggyengeségeit nem tudta védeni. Sötét döntő anyagi előnybe került, de ennek érvényesítése közepette bizonytalankodott. Az összecsapás bástyvégjátékban dőlt el, 87 lépés után kapitulált a címvédő Alekszander Morozevics.

Szvidlerhez hasonlóan kettős győzelemmel rajtolt Alekszandr Lasztin, tetszetős volt a minőségáldozata. Erneszto Inarkijev másodszor kapott ki, időzavarban tisztet áldozott, majd csúnya elnézéssel pár lépésben feladásra kényszerült. Jevgenyij Alekszejev stílusát jól jellemzi nyerése, fokozatos játszotta túl Artyom Tyimofejevet. Örökös sakkal lett döntetlen Jevgenyij Tomasevszkij és Dmitrij Jakovenko partija, kedvezőbb pozícióját remire rontotta Alekszandr Rjazancev.

A 2. forduló eredményei:
Lasztin (2651) - Maszlak (2544) 1- 0 (Szicíliai védelem, 47)
Rjazancev (2656) - Szakajev (2640) döntetlen (Szláv védelem, 61)
Morozevics (2787) -Szvidler (2727) 0 - 1 (Angol megnyitás, 87)
Inarkijev (2669)- Vitjugov (2638) 0 - 1 (Francia védelem, 45)
Alekszejev (2715) - Tyimofejev (2670) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 54)
Tomasevszkij (2646) - Jakovenko (2737) döntetlen (Szláv védelem, 31)

A bajnokság állása:
1-2. Peter Szvidler és Alekszandr Lasztin 2 pont
3-5. Jevgenyij Alekszejev, Nyikita Vitjugov és Alekszandr Rjazancev 1,5
6-7. Alekszandr Morozevics és Dmitrij Jakovenko 1
8-10. Konsztantyin Szakajev, Artyom Tyimofejev és Jevgenyij Tomasevszkij 1
11-12. Erneszto Inarkijev és Konsztantyin Maszlak 0