Vágólapra másolva!
Szász Emese nyerte meg a budapesti női párbajtőr Westend Grand Prix-t, és az olimpiai kvalifikációs sorozatban újabb hatalmas lépést tett Peking felé. Nagy Tímea, Mincza Ildikó és Hormay Adrien egyaránt a legjobb tizenhat között búcsúzott, de a kvótákért zajló versenyfutásban mindhárman javítottak pozíciójukon.

A budapesti Sportmax Sport- és Szabadidőközpontban rendezett GP-viadalon a pénteki selejtezőkből négy hazai vívónő, Mincza Ildikó, Hormay Adrien, Kiskapusi Dóra és Antal Edina jutott fel a 64-es főtáblára, és csatlakozott a világranglistás pozíciója alapján kiemelt Szász Emeséhez és Nagy Tímeához. Szombaton versenyzőink remekül kezdtek, az első fordulóban mindannyian győztek. Szász a lengyel Terebát 15-10-re, Kiskapusi a szlovén Dolart 15-8-ra, Hormay a svájci Lamont 11-10-re, Mincza az ausztrál Parkinsont 15-5-re, Antal a német Sozankát 15-9-re, Nagy az olasz Moellhausent 13-6-ra verte.

A 32 között a még junior korú Antal nem bírt a német Duplitzerrel (9-15), de ebben a körben is ez volt az egyetlen asszó, amikor más nemzetbeli magyart győzött le. Hormay az orosz Sztroganovát 15-5-re, Mincza a német Bokelt 7-6-ra, Nagy az olasz Quindamcarlót 15-13-ra verte, Szász pedig Kiskapusi ellen nyert 15-10-re. A 16 között újra összejött egy magyar-magyar asszó, Szász ebben is érdekelt volt, s most Hormayt győzte le 15-12-re.

"Emi az én keresztem, sajnos az utóbbi időben mindig alulmaradok vele szemben. Hiába vezettem az elején, éreztem, hogy az előnyöm tiszavirág életű lesz... Sajnos kaptam néhány nagyon peches tust is; Emese egyszer éppen csak eltalálta a cipőm hegyét, egy másik akciónál pedig felülről végigsúrolta a combomat, ami még nem lett volna tus, de a lábfejemen, a csonton megült a pengéje" - mondta el Hormay Adrien.

Sajnos Mincza és Nagy sem jutott be a legjobb nyolc közé, előbbi a román Branzától kapott ki 15-9-re, utóbbi pedig a világbajnoki címvédő német Heidemanntól 15-11-re. "A világbajnoktól végül is ki lehet kapni, és úgy gondolom, hogy még maradt esélyem az olimpiai kvóta megszerzésére" - jegyezte meg kétszeres olimpiai bajnokunk, aki a verseny előtt a kvalifikációs rangsorban csak a 40. helyen állt, miközben Szász 8., Hormay 23., Mincza 24. volt. De arra számítani lehetett, hogy a dupla szorzójú GP-n a 16 közé jutással is előrébb lépnek.

Szász a folytatásban is remekelt, 15-8-ra nyert a csapatban világbajnok kínai Csang Li ellen, így bekerült a négyes döntőbe, ahova a francia Flessel, Duplitzer és Branza verekedte be még magát. Szásznak a kétszeres olimpiai bajnok Flessellel kellett vívnia, s ez a tavalyi finálé visszavágója volt; egy éve az első helyért Flessel 15-10-re nyert a Honvéd vívónője ellen. Most azonban Szász volt a jobb, 15-11-re verte a franciát, majd az aranyéremért Branzát is legyőzte. Bár az első három perc után még 4-4 volt az állás, Szász innen elhúzott, és tulajdonképpen könnyedén nyert 15-10-re.

"Az első asszómat reggel nyolc órára írták ki, és akkor még nem igazán éreztem a vívást, ám aztán egyre jobban belelendültem. A legnehezebb dolgom talán Adrien ellen volt. A négy között már felszabadultan vívtam, hiszen tudtam, hogy már így is sok ranglistás pontot szereztem. Flesselnek mindenképpen vissza akartam vívni, és utána éreztem, hogy az arany is összejöhet. Nagyon örülök, hogy sikerült nyernem, és egy újabb nagy lépést tettem az olimpia felé, de teljesen még nem nyugodhatok meg" - nyilatkozta Szász Emese.

Nos, a kvalifikációs rangsorban jelenleg a kínai Li Na vezet 226 ponttal, a második Heidemann 188-cal, a harmadik Flessel 174-gyel, a negyedik pedig Szász Emese 166 ponttal. Az olimpiára nemzetenként csak két párbajtőrözőnő juthat ki, ezt alapul véve a rangsor első nyolc helyezettje biztos kvótás, és a 9-16. helyezettek közül még három európai kvalifikálja magát. Jelenleg Hormay Adrien 19. (82 pont), Mincza Ildikó 21. (80 pont), Nagy Tímea 31. (60 pont). A Westend GP volt az első európai kvalifikációs verseny, és a kilencből mindenkinek a három legjobb eredményét veszik figyelembe.

"Mivel ez a verseny dupla szorzójú volt, a legjobb tizenhat közé jutás annyit ér, mint egy sima Világkupán a nyolcas döntő. Emese a győzelmével nagyon közel került az olimpiai részvételhez, de neki is oda kell még figyelnie. A mieink közül hárman az erős középmezőnyben vannak, és megmaradtak az esélyeink arra, hogy megszerezzünk mind a két kvótát" - mondta el Kulcsár Győző szövetségi kapitány.

Megjegyzendő, hogy a 2008-as hazai kiemelkedő nemzetközi versenyek népszerűsítésére "Az olimpia a tét" szlogennel életre hívott program képviseletében az olimpiai- és világbajnok kajakozó Kovács Katalin, a világ- és Európa-bajnok öttusázó Horváth Viktor, a csapatban Európa-bajnok asztaliteniszező Lovas Petra, valamint a vb-bronzérmes cselgáncsozó Baczkó Bernadett is kilátogatott a Sportmax Sport- és Szabadidőközpontba, ahol vasárnap csapat Világkupát rendeznek. A program 8 órakor kezdődik, a döntőre 14.30-kor kerül sor.

A Westend Grand Prix végeredménye: 1. Szász Emese, 2. Branza (román), 3. Duplitzer (német) és Flessel (francia), ... 10. Nagy Tímea, ...12. Mincza-Nébald Ildikó, ...15. Hormay Adrien, ...24. Kiskapusi Dóra, ...30. Antal Edina.