Vágólapra másolva!
A férfiúszás jelenlegi világelsője, Michael Phelps kedvező előjelekkel várhatja a pekingi olimpiát, edzője szerint az amerikai klasszis már most kirobbanó erőben és bombaformában van.

"Minden várakozásomat felülmúlta. Jóval gyorsabb, mint egy évvel ezelőtt ilyentájt volt, és élete eddigi legjobb idénykezdetét produkálja" - fogalmazott Bob Bowman azt követően, hogy tanítványa három nap alatt hatból öt számot megnyert a Dél-kalifornai Grand Prix elnevezésű rövidpályás viadalon, valamennyiszer a tavalyinál jobb idővel diadalmaskodva. Ráadásul úgy teljesítette a keddi programot, hogy a 100 yard pillangó után 40 perccel jött a 100 yard hát, majd 45 perccel később a 100 yard mell, s csak ez utóbbi számban kellett beérnie a második hellyel.

Phelps - aki Cseh László legfőbb riválisa - a tavalyi vb-n, Melbourne-ben, a váltósikerekkel együtt hét aranyérmet gyűjtött, s négy egyéni világcsúcsot úszott. A 2004-es, athéni olimpián hat aranyérmet nyert amerikai fenomén többször megerősített szándéka szerint a pekingi olimpián szeretné felülmúlni honfitársa, a legendás Mark Spitz 1972-es müncheni csúcsát, azaz nyolc elsőséget akar begyűjteni az augusztusi ötkarikás játékokon.