Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand-Slam-döntő kilencedik fordulójában három döntetlen született. Nagy esélyt szalasztott el az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A spanyol megnyitás csereváltozatában szépen túljátszotta az örmény Levon Aronjant, de időzavarban többször is kihagyta a nyerést. Az indiai világbajnok Viswanathan Anand világossal meg sem próbálta, hogy visszavágjon a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovnak az első félidőben elszenvedett csúfos vereségéért, a sorozatos cserék pontosztozkodáshoz vezettek. A norvég Magnus Carlsen Caro-Kann védelmet játszott, az azeri Tejmur Radzsabov gyalogot nyert, de a különböző színű futók miatt nem tudta érvényesíteni anyagi előnyét. Az utolsó játéknapra maradt a döntés, Topalov-Ivancsuk, Carlsen-Anand és Aronjan-Radzsabov párharcok lesznek.

A második pihenőnap után három remivel folytatódott a pontvadászat a bilbaói szupertornán. A kilencedik forduló rangadóját Viswanathan Anand és Veszelin Topalov játszotta, de elmaradt a várt igazi küzdelem. Az indiai világbajnok már a verseny végét várja, a bolgár exvilágbajnok a remivel is megőrizte éllovasi pozícióját.

Kihagyta a nagy lehetőséget Vaszilij Ivancsuk, az időzavar megakadályozta az ukrán nagymestert a bravúrban, hogy újabb nyeréssel befogja Topalovot. A spanyol megnyitás csereváltozatában túljátszotta az örmény Levon Aronjant, gyalogot nyert, összekötött szabadgyalogjai a legszebb reményekkel kecsegtették, de elfogyott a gondolkodási ideje, nem találta meg a nyerést.

Megingott a norvég Magnus Carlsen bizalma a sárkány-változatban. Topalovtól elszenvedett veresége után új megnyitással, a Caro-Kann védelemmel próbálkozott. A kísérlet egy kiharcolt remit eredményezett az azeri Tejmur Radzsabovval szemben.

A 9. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Levon Aronjan (örmény, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 69)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Caro-Kann védelem, 53)
Viswanathan Anand (indiai, 2798) - Veszelin Topalov (bolgár, 2777) döntetlen (Caro-Kann védelem, 41)

A Grand Slam-döntő állása:
1.Veszelin Topalov 14 pont
2. Levon Aronjan 13
3-4. Magnus Carlsen és Vaszilij Ivancsuk 12
5-6. Viswanathan Anand és Tejmur Radzsabov 7

Forrás: [origo]

Az utolsó forduló párosítása:
Topalov - Ivancsuk
Carlsen - Anand
Aronjan - Radzsabov