Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő ötödik fordulójában három döntetlen született. A legérdekesebben Viswanathan Anand és Magnus Carlsen partija alakult. A spanyol megnyitás Jaenisch-változatában csatáztak. Az indiai világbajnok minőséget nézett el, de a 17 éves norvég titán nem tudta kihasználni előnyét, örökös sakk lett a vége. Lépésismétléssel lett remi az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov, valamint az azeri Tejmur Radzsabov és az örmény Levon Aronjan játszmája. A viadal első félideje után Topalov vezet. Hétfőtől ellenkező színelosztással ismét megmérkőznek egymással.

A viharos negyedik játéknap után békésebb küzdelmeket láttunk a bilbaói viadal ötödik fordulójában. Fokozott érdeklődés kísérte az indiai világbajnok Viswanathan Anand, és a nem hivatalos ranglistán első helyre előrelépett norvég Magnus Carlsen összecsapását. Eddig hét partit játszottak klasszikus gondolkodási idő mellett, négyet nyert meg Anand és három játszmájuk remivel végződött. A mainzi rapid világbajnoki döntőt ők ketten vívták, Anand 3-1-re nyert, és első győzelmét világossal a szicíliai védelem sárkány-változata ellen érte el.

Magnus meglepetéssel várta Vishyt, ezúttal e5-öt húzott, és a spanyol megnyitással szemben a Jaenisch-változattal, Tejmur Radzsabov kedvenc fegyverével rukkolt ki. Radzsabov igen nagy sikerrel játssza, sorban verte vissza világos javítási kísérleteit. A 2007-es Amber-versenyen játszott Carlsen-Radzsabov játszmához képest Magnus más tervet választott, a világbajnok bizonytalan volt, egy óvatlan bástyalépéssel minőséget vesztett. Carlsen azonban nem tudott élni a nagy lehetőséggel, kölcsönös időzavarban megelégedett az örökös sakkos remivel.

Az előző fordulóban elszenvedett vereség után az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov is óvatosan játszott. Sötéttel az éllovas bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalov a Nimzoindiai védelem egyik korai vezércserés változatát választotta. A skót megnyitás nem lepte meg az örmény Levon Aronjant, mindkét játszma lépésismétléssel lett remi.

Az első félidő 15 partijából öt végződött döntéssel. Az éllovas Topalov még veretlen, Anand, Ivancsuk és Radzsabov még nyeretlen.

Az ötödik forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Veszelin Topalov (bolgár, 2777) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 44)
Viswanathan Anand (indiai, 2798) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) döntetlen (Spanyol megnyitás, 36)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Levon Aronjan (örmény, 2737) döntetlen (Skót megnyitás, 34)

A Grand Slam-döntő állása:
1. Veszelin Topalov 9 pont
2.Magnus Carlsen 8
3. Levon Aronjan 6
4-6. Viswanathan Anand, Vaszilij Ivancsuk ésTejmur Radzsabov 4

A hétfői 6. forduló párosítása:
Vaszilij Ivancsuk -Viswanathan Anand
Veszelin Topalov -Tejmur Radzsabov
Magnus Carlsen - Levon Aronjan