Vágólapra másolva!
Kétségkívül jó helyre került az atlétikai Golden League-sorozat egymillió dolláros fődíja, mert az idén feltűnt, káprázatos tehetségű Pamela Jelimónak az év során az ellenfelei legfeljebb bottal üthették a nyomát 800 méteren. Emellett a csupán 18 éves, törékeny futónőt özvegy édesanyja és nyolc testvére várja otthon Kenyában.

A Golden League sorozatban péntekig kétszer esett meg, hogy az egymillió dolláros jackpotot nem kellett felosztani, 2003-ban a mozambiki Maria Mutolának ugyancsak 800 méteren, 2005-ben pedig az orosz Tatjana Lebegyevának hármasugrásban sikerült egyedüliként mind a hat GL-állomáson nyernie.

Az idei kiírásban öt verseny után Jelimo mellett Blanka Vlasic is öt győzelemmel állt, ám a horvátok magasugrónője, ahogy az olimpiai aranyat, úgy Brüsszelben a GL-jackpotot is elbukta. Pekingben és a belga fővárosban is ugyanannyit ugrott, mint a győztes - a belga Tia Hellenaut (205), illetve a német Ariane Friedrich (200) -, a rontott kísérletei miatt azonban mindkétszer a második helyre szorult.

Vlasic így Peking után a remélt ötszázezer dollárral sem vigasztalódhatott, a Baudouin király-stadion telt házas, 47 000 ezer fős közönsége előtt a 800 méteren ezúttal is könnyed diadalt arató Jelimo egymaga elvitte az egymilliót. "Szimpatizálok Blankával, de ilyen a sport, ma vesztesz, holnap nyersz" - kommentálta tömören a történteket a kenyai versenyző, aki elárulta: ugyanolyan boldog, mint Pekingben volt az olimpiai győzelmekor.

"Az egymillió dollárt befektetetem valamibe, illetve egy részét a családomra költöm, segítem özvegy édesanyámat és nyolc testvéremet. Öten még iskolás korúak, és én állom majd a költségeket, hogy tanulhassanak. Tudom, édesanyám rengeteget nélkülözött azért, hogy én is járhassak iskolába, és most szeretnék valamit visszaadni" - fogalmazott Jelimo, aki még maga sem nőtt ki teljesen az iskolapadból, decemberben lesz 19 éves.

Getty Images

Az atletizálást 13 esztendős korában kezdte szülőhelyén, a mindössze 70 ezer fős lakosságú Kapsabetben. Az első jegyzett sikere is nagyon friss még, 2007-es keltezésű, 400 méteren junior Afrika-bajnok lett. Idén pedig üstökösszerűen robbant be immár 800 méteren. Áprilisban 2:01,02 perces idővel nyerte meg a felnőtt Afrika-bajnokságra kiírt kenyai válogatót, május elején pedig Addis-Abebában Mutolát megelőzve 1:58,70-es junior világcsúccsal söpörte be a kontinensbajnoki aranyat.

Tovább javulva Hengelóban már 1:55,76-tal nyert, de azt nyilatkozta, hogy ennél is többre képés, és állta a szavát. A június 1-i berlini Golden League-versenyen 1:54,99-et futott, amivel Afrika-csúcstartó lett. A régi rekordot Mutola 1:55,19 még 1994-ben állította fel. Jelimo a párizsi GL-viadalon 1:54,97-tel győzött, s mint megjegyezte, "ez jó teszt volt Peking előtt". Az újabb csúcsjavítást az olimpián léthattuk tőle, ahol utcahosszal a mezőny előtt célba érve 1:54,87-tel nyerte meg az aranyérmet. Az ifjú csillag azonban még ezzel sem lőtte el az összes puskaporát, a múlt pénteken Zürichben elért 1:54,01 perces ideje minden idők harmadik legjobb eredménye.

A világcsúcsot a csehszlovák Jarmila Kratochvilova tartja, aki 1983-ban 1:53,28-cal állította fel a rekordot, a szovjet Nagyezsda Olizarenko pedig még 1980-ban futott 1:53,43-at. Ám ha Jelimo hasonló tempóban halad tovább, mint eddig tette, akkor az örökrangsort belátható időn belül át kell írni. Ő maga is így gondolja: "Természetesen szeretném megdönteni a világcsúcsot, ami azonban kemény feladat. Mindenesetre azért dolgozom, hogy sikerrel járjak, már jövőre, vagy pedig az utána következő évben" - mondja a kenyai csillag.