Vágólapra másolva!
A hét végén Stuttgartban három magyar versenyző részvételével rendezik meg a bő 3 millió dollár összdíjazású atlétikai Világdöntőt: kalapácsvetésben Pars Krisztián, diszkoszvetésben Kővágó Zoltán és Máté Gábor is dobókörbe lép a Gottlieb Daimler-stadionban.

A Világdöntőbe az évközi Grand Prix-versenyeken gyűjtött pontokat alapján lehet bejutni. A ranglista első hét helyezettje, illetve a futószámokban 1500 méteren és az ennél hosszabb távokon tizenegy atléta kvalifikálja magát, s még a rendezők is meghívhatnak egy-egy versenyzőt, így állnak össze a mezőnyök.

A pénzdíj csábító, hiszen a 36 számban 3 020 000 dollárt osztanak szét. A győztesek 30 ezret kapnak, az ezüstérem 20 ezret, a bronz 12 ezret ér, de még a nyolcdik helyezett is zsebre tehet kétezret. S külön keret van elkülönítve arra az esetre, ha valemely számban megdől a világcsúcs, ezért 100 ezer dollárt fizet az IAAF (Nemzetközi Atlétikai Szövetség).

A szezon végén persze jó néhány versenyző, aki indulhatna a döntőben, már a jól megérdemelt pihenőjét tölti, így az olimpián 100 méteren, 200-on és a 4x100-as jamaicai váltóval egyaránt világcsúcsot futott Usain Bolt sem lesz ott Stuttgartban.

Indul viszont honfitársa, a korábbi világrekorder Asafa Powell, aki Pekingben csak ötödik lett, viszont azóta szeptember 2-án Lausanne-ban 9.72 másodpercet futott, s ez minden idők második legjobb eredménye. (Bolt világcsúcsa 9.69, előtte május 31-én ő is 9.72-et ért el New Yorkban, ezzel javította meg Powell 9.74-es rekordját.)

A stuttgarti mezőnyben a pekingi olimpiai bajnokok közül ott lesz többek között az amerikai LaShawn Merritt (400 m), a kenyai Birmin Kipruto (3000 m akadály), az orosz Andrej Szilnov (magasugrás), a portugál Nelson Evora (hármasugrás), a lengyel Tomasz Majewski (súlylökés), az észt Gerd Kanter (diszkoszvetés), a szlovén Primoz Kozmus (kalapácsvetés), a norvég Andreas Thorkildsen (gerelyhajítás), illetve a jamaicai Shelly-Ann Fraser (100 m), a brit Christine Ohuruogu (400 m), a kenyai Pamela Jelimo (800 m), az orosz Gulnara Szamitova-Galkina (3000 m akadály), a jamaicai Melanie Walker (400 m gát), a belga Tia Hellebaut (magasugrás), az orosz Jelena Iszinbajeva (rúdugrás), a brazil Mauren Maggi (távolugrás), a kameruni Francoise Mbango (hármasugrás), az új-zélandi Valerie Vili (súlylökés), az amerikai Stephanie Brown-Trafton (diszkoszvetés) és a cseh Barbora Spotakova (gerelyhajítás) is.

Női magasugrásban indul a horvát Blanka Vlasic is, aki hajszállal bukta el a pekingi aranyat, s öt győzelem után a Golden League-sorozat utolsó versenyén sem tudott nyerni, így Jelimo egymaga vitte el az egymillió dolláros jackpotot. A Világdöntőnek három magyar indulója lesz, kalapácsvetésben Pars Krisztián, diszkoszvetésben Kővágó Zoltán és Máté Gábor is dobókörbe lép a Gottlieb Daimler-stadionban.

Tiszeker Ágnes és Gyulai Márton a fehéroroszok doppingügyéről:


Pars a pekingi versenyben negyedik lett, de mivel az előtte második és harmadik helyen zárt két fehérorosz dobó, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon megbukott a doppingvizsgálaton, utólag minden bizonnyal ezüstérmet kap. A stuttgarti elsőség az IAAF honlapján fellelhető "előrejelzés" alapján is közte és az olimpiai bajnok Kozmus között dől el. A szlovén idén tíz verseny nyert meg, Pars nyolcat, s a vasárnap 13.30-kor kezdődő párharcuknak külön jelentőséget ad, hogy az olimpia után kétségkívül a Világdöntő az év második legrangosabb viadala.