Vágólapra másolva!
Bilbaóban, a Grand Slam-döntő nyolcadik fordulójában az indiai világbajnok Viswanathan Anand elszenvedte második vereségét. Az örmény Levon Aronjan ellen kedvezőbb pozícióját elrontotta, majd a 41. lépésben vesztőt húzott. Veszelin Topalov másodszor is legyőzte Magnus Carlsent. A 17 éves norvég titán a szicíliai védelem sárkány-változatában maradt alul a bolgár exvilágbajnokkal szemben. A viadal második félidejére belelendült az ukrán Vaszilij Ivancsuk, pokoli időzavara ellenére legyőzte az azeri Tejmur Radzsabovot. A kilencedik játéknapon többek között Anand-Topalov párharc lesz.

Mind a három játszma döntéssel végződött a bilbaói viadal nyolcadik játéknapján, fordulatokban gazdag a torna hajrája. Elsőként Veszelin Topalov és Magnus Carlsen összecsapása fejeződött be, a bolgár exvilágbajnok másodszor is vereséget mért a norvég titánra, így visszavágott a linaresi szuperversenyen elszenvedett kettős vesztéséért. A hetedik fordulóban mindketten kikaptak, de elszántságukat a botlás nem befolyásolta, nyílt sisakos küzdelmet vívtak a szicíliai védelem sárkány-változatában.

Magnus húzott, mint a villám, Topalov alaposan meggondolta lépéseit. Indult a szokásos világos gyalogáldozatos akció, Magnus házielemzése alapján tarthatónak vélte állását. Sötét végzetét egy szerény bástyalépés okozta, 23...Bc6 megvédte a d6 gyalogot, de hiányzott a bástya a nyolcadik sor védelméből. Viharfelhők gyülekeztek Magnus királya körül. Topalov többször is játszhatott volna erőteljesebben, de győzelmét nem veszélyeztették a kisebb pontatlanságok.

Viswanathan Anand a bonni világbajnoki döntő előtti főpróbája nagyon rosszul sikerül. Az indiai világbajnok játékából nem csak az átütő erő hiányzik, hanem sokat hibázik. Az örmény Levon Aronjan ellen kedvezőbben állt a skót megnyitású játszmában, de fokozatosan kiengedte előnyét, majd a 41. lépésben azonnal vesztőt húzott. Elkeseredettségét mi sem jellemzi jobban, hogy a reménytelen állást még 25 lépésen keresztül játszotta. Aronjan újabb győzelmével már második a tabellán.

A torna második félidejében remekel az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Ezúttal világossal indított fergeteges támadást, amelyet az azeri Tejmur Radzsabov minőségáldozattal próbált leszerelni. Pokoli időzavarban a viadal doyenje mégis felülkerekedett. Miután a viadalon a győzelem 3 pontot ér a remi 1 pontjával szemben, még négyen is pályáznak az első helyre.

A 8. forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 49)
Viswanathan Anand (indiai, 2798) - Levon Aronjan (örmény, 2737) 0 - 1 (Skót megnyitás, 75)
Veszelin Topalov (bolgár, 2777) - Magnus Carlsen (norvég, 2775) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 48)

A Grand Slam-döntő állása:
1.Veszelin Topalov 13 pont
2. Levon Aronjan 12
3-4. Magnus Carlsen és Vaszilij Ivancsuk 11
5-6. Viswanathan Anand és Tejmur Radzsabov 6

Forrás: [origo]

A 9. forduló párosítása:
Ivancsuk - Aronjan
Radzsabov - Carlsen
Anand - Topalov

A nyolcadik forduló eredményei alaposan átírták a nem hivatalos világranglistát. Vaszilij Ivancsuk lett a listavezető, Viswanathan Anand visszacsúszott az ötödik helyre.

A top 10:
1.Vaszilij Ivancsuk 2791,3
2. Alekszander Morozevics 2787
3. Magnus Carlsen 2786,2
4. Veszelin Topalov 2785,2
5. Viswanathan Anand 2783,8
6. Vlagyimir Kramnyik 2771,9
7. Levon Aronjan 2761,1
8. Lékó Péter 2746,6
9. Tejmur Radzsabov 2746,2
10. Michael Adams 2737,1