Vágólapra másolva!
A Szocsiban zajló Grand Prix-viadal kilencedik fordulójában Wang Yue megszerezte második győzelmét. A kínai nagymester érdekes futóvégjátékban mért vereséget az éllovas azeri Tejmur Radzsabovra. A játéknap többi partija pontosztozkodással zárult, a nyeréssel Wang Yue a bolgár Ivan Cseparinovval holtversenyben vezet.  Az ukrán Vaszilij Ivancsuk világossal gyorsan remizett Cseparinovval, az orosz Alekszander Griscsuk jól védekezett az amerikai Gata Kamsky ellen. Az örmény Levon Aronjan jobb állást rontott el az orosz Peter Szvidlerrel szemben, két gyalogossal kevesebbel is azonban kiharcolta a fél pontot. Tisztáldozattal örökös sakkal zárult az ukrán Szergej Karjakin és az azeri Vugar Gasimov partija. A pontvadászat hétfőn folytatódik.

A kínai Wang Yue hetes remiszéria után kettős győzelemmel holtversenyben az első helyre tört előre. Bakuban, az I.Grand Prix-torna nagy meglepetéseként a 21 éves sakkozó az azeri Vugar Gasimovval és a norvég Magnus Carlsennel az első helyet osztotta. Eddigi teljesítménye, játéka azt bizonyítja, hogy sikere nem volt véletlen. A kilencedik játéknapon fontos rangadót nyert, az éllovas Tejmur Radzsabovra mért vereséget. Az azeri nagymester nem hazudtolta meg önmagát, ismét a kedvenc királyindiai védelem került terítékre, ezúttal a Saemisch-változatot láttuk, annak is a gyalogáldozatos variját. Radzsabov valamennyi játszmában nyílt sisakkal küzd, eddig Fortuna is pártfogolta, Wang Yue ellen azonban türelmetlensége vesztét okozta. A futóvégjátékban királyának túlzottan passzív szerepet szánt, Wang Yue nagy türelemmel tempózgatott, míg királyával betört a sötét állásba.

Az ukrán Vaszilij Ivancsuk és a bolgár Ivan Cseparinov kölcsönösen tisztelte egymást, nem is lehetett más eredmény, mint a sorozatos cserék után békekötés. Az orosz trió nem tudott javítani a tabellán elfoglalt pozícióján. Alekszander Griscsuknak meg kellett küzdenie a remiért az amerikai Gata Kamsky ellen. Kezdetben hátrányosabban állt Peter Szvidler, de az örmény Levon Aronjan elsiette a d gyalog előrenyomulását, majd 35.e3?! után már világosnak kellett a menekülésért megharcolnia. A katari Mohamad Al-modiahki három vereséget követően lépésismétléssel döntetlent ért el Dmitrij Jakovenkoval szemben. Az ukrán Szergej Karjakin örülhetett a reminek, amit tisztáldozattal harcolt ki, az azeri Vugar Gasimov már-már kezében érezhette a győzelmet. A cseh David Navara királycsellel lepte meg az izraeli Borisz Gelfandot, a kezdeti viharok gyorsan elcsendesedtek.

A 9. forduló eredményei:
Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) döntetlen (Szláv védelem, 54)
Wang Yue (kínai, 2704) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) 1 - 0 (Királyindiai védelem, 62)
David Navara (cseh, 2644) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) döntetlen (Királycsel, 28)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) döntetlen (Szláv védelem, 23)
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Peter Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (Angol megnyitás, 63)
Szergej Karjakin (ukrán, 2727) - Vugar Gasimov (azeri, 2717) döntetlen (Benoni védelem, 41)
Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) döntetlen (Szicíliai védelem, 40)

A verseny állása:
1-2. Ivan Cseparinov és Wang Yue 5,5
3-7. Vugar Gasimov, Vaszilij Ivancsuk, Tejmur Radzsabov, Gata Kamsky és Levon Aronjan 5 pont
8-10. Alekszander Griscsuk,Dmitrij Jakovenko és Szergej Karjakin 4,5
11. Peter Szvidler 4
12. Borisz Gelfand 3,5
13-14. David Navara és Mohamad Al-Modiahki 3

A hétfői 10. forduló párosítása:
Kamsky - Jakovenko
Gasimov - Al-Modiahki
Szvidler - Karjakin
Cseparinov - Aronjan
Gelfand - Ivancsuk
Radzsabov - Navara
Griscsuk - Wang Yue