Vágólapra másolva!
Szocsiban, a Grand-Prix-verseny nyolcadik fordulójában a két éllovas, a bolgár Ivan Cseparinov és az azeri Tejmur Radzsabov világossal remizett. A játéknap meglepetését az orosz Peter Szvidler világossal elszenvedett 25 lépéses veresége jelentette, az ukrán Vasziij Ivancsuk gyengébb kezdés után feljött holtversenyben a harmadik helyre. Megszerezte első győzelmét a kínai Wang Yue, érvényesítette a papírformát az amerikai Gata Kamsky.

Kevesen számítottak arra, hogy a nyolcadik játéknapon elsőként a forduló egyik rangadója, az olimpiai bajnokok csatája, az orosz Peter Szvidler és az ukrán Vaszilij Ivancsuk összecsapása fejeződik be. Ivancsuk a spanyol megnyitásban a berlini változatot választotta, "emlékeztetve" ellenfelét a bolgár Ivan Cseparinovtól elszenvedett vereségére. Szvidler kikerülte a gyors vezércserét, szerényen 4.d3-mal játszott, de sötét gyorsan átvette a kezdeményezést. Szvidler 15.Vf3 lépése gyanús volt, világos királyára Ivancsuk sikerrel nyitotta az állást, és 25(!) lépés után fogadhatta riválisa gratulációját, az orosz nagymester másodszor kapott ki világossal. A másik orosz-ukrán derbi pontosztozkodással zárult. Dmitrij Jakovenko a 11. lépésben újított, előnybe is került. Szergej Karjakin sikerrel hárította az első rohamot, majd ellenjátékhoz jutott, jobban is állt, de eltévedt a kecsegtető lehetőségek közepette.

Meglepetésre Ivan Cseparinov nem bírt a cseh David Navarával. A pozíciós hadviselés nem erőssége a bolgár titánnak. A szicíliai védelem Najdorf-változatában csatázott Tejmur Radzsabov és Alekszander Griscsuk. Az azeri sakkozó a tőle megszokott harciassággal vetette magát a küzdelemben, az orosz nagymester szép bástyamanőverrel védte az e6 gyengeséget. Radzsabov tisztet áldozott a középen rekedt király elleni akcióért, a bonyodalmakban mindketten játszhattak volna jobban is, örökös sakk lett a remek összecsapás vége.

Az örmény Levon Aronjan új fegyvere, a berlini változat sikerrel mutatkozott be. Az azeri Vugar Gasimov láthatóan nem tudott mit kezdeni az állással, örülhetett a reminek. Megingott a torna doyenje, a 40 éves izraeli Borisz Gelfand. Hátrányos végjátékát nem tudta megmenteni, a kínai Wang Yue első győzelmének örülhetett. Az amerikai Gata Kamsky jó játékkal hozta a kötelező nyerést a katari Mohamad Al-Modiahki ellen.

A 8. forduló eredményei:
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 52)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) - Szergej Karjakin (ukrán, 2727) döntetlen (Félszláv védelem, 57)
Vugar Gasimov (azeri, 2717) - Levon Aronjan (örmény, 2737) döntetlen (Spanyol megnyitás, 48)
Peter Szvidler (orosz, 2738) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 25)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) - David Navara (cseh, 2644) döntetlen (Angol megnyitás, 60)
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Wang Yue (kínai, 2704) 0 - 1 (Szláv védelem, 54)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) döntetlen (Szicíliai védelem, 38)

A verseny állása:
1-2. Ivan Cseparinov ésTejmur Radzsabov 5 pont
3-7. Vugar Gasimov, Gata Kamsky, Wang Yue, Vaszilij Ivancsuk és Levon Aronjan 4,5
8-10. Dmitrij Jakovenko, Alekszander Griscsuk és Szergej Karjakin 4
11. Peter Szvidler 3,5
12. Borisz Gelfand 3
13-14. David Nava és Mohamad Al-Modiahki 2,5

A 9. forduló párosítása:
Griscsuk - Kamsky
Wang Yue - Radzsabov
Navara - Gelfand
Ivancsuk - Cseparinov
Aronjan - Szvidler
Karjakin - Gasimov
Al-Modiahki - Jakovenko