Vágólapra másolva!
A Szocsban zajló Grand Prix-viadal 11. fordulójában az örmény Levon Aronjan ellen az izraeli Borisz Gelfand tisztet nézett el. Az "ajándékkal" Aronjan félpontos előnnyel egyedül vezeti a 14 fős mezőnyt. Elszenvedte első vereségét az azeri Vugar Gasimov, az orosz Dmitrij Jakovenko tíz remi után győzött. Pontosztozkodással zárult  az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az azeri Tejmur Radzsabov rangadója. A 18 éves ukrán Szergej Karjakin legyőzte a Ivan Cseparinovot, feljött a holtversenyes második helyre, a sokáig vezető bolgár sakkozó alaposan visszacsúszott a tabellán.

A II. Grand Prix-viadal tizenegyedik játéknapja után az örmény Levon Aronjan félpontos előnnyel egyedül vezet. Az izraeli Borisz Gelfand a vezérindiai védelem divatos változatában a 20. lépésben újított, és pár lépésen belül remit vártunk a kiegyenlített állásban. Ehelyett alapsori mattfenyegetést figyelmen kívül hagyva tisztet nézett el. Nagy "ajándék" a verseny hajrájában egy ilyen nyerés.

A remekül kezdő, sokáig vezető bolgár Ivan Cseparinov másodszor szenvedett vereséget és csúszott vissza a táblázaton. Remek csatát vívott Szergej Karjakinnal, a bonyodalmakban a 18 éves ukrán nagymester jobban bírta a feszültséget, Cseparinov délibábot kergetett, sokszor remizhetett volna, végül döntő hibát vétett. Elvesztette veretlenségét az azeri Vugar Gasimov. Makacsul ragaszkodott a modern Benoni védelemhez, kis hátrányt összeszedett Dmitrij Jakovenko ellen. Az orosz sakkozó azonban nem játszott elég erélyesen, már-már úgy tűnt, hogy Gasimov fél ponttal gazdagodik, ehelyett rossz lebonyolítást választott, a gyalogvégjáték simán vesztett.

A játéknap rangadóját Vaszilij Ivancsuk és Tejmur Radzsabov vívta. Az első helyre rangsorolt, de csak ötvenszázalékosan teljesítő ukrán sakkozó nem játszott főváltozatot a Radzsabov kedvenc királyindiai védelme ellen. Az azeri nagymester gyalogot áldozott, hogy fontos centrummezőt biztosítson huszárjának. A kiegyenlített küzdelem lépésismétléssel végződött. Nem lehet felhőtlenül boldog az orosz Peter Szvidler, de legalább legyőzte a sereghajtó katari Mohamad Al-Modiahkit. Megkínlódott a remiért a kínai Wang Yue, az orosz Alekszander Griscsuk nem bírt a cseh David Navarával a bonyolult szicíliai védelmű összecsapás során.

A 11. forduló eredményei:
Wang Yue (kínai, 2704) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) döntetlen (Grünfeld védelem, 44)
David Navara (cseh, 2644) - Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) döntetlen (Szicíliai védelem, 55)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) döntetlen (Királyindiai védelem, 37)
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) 1 - 0 (Vezérindiai védelem, 26)
Szergej Karjakin (ukrán, 2727) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) 1 - 0 (Caro-Kann védelem, 54)
Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) - Peter Szvidler (orosz, 2738) 0 - 1 (Caro-Kann védelem, 42)
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) - Vugar Gasimov (azeri, 2717) 1 - 0 (Benoni védelem, 52)

A verseny állása:
1.Levon Aronjan 7 pont
2-4. Wang Yue, Szergej Karjakin és Tejmur Radzsabov 6,5
5-7. Dmitrij Jakovenko, Gata Kamsky és Vugar Gasimov 6
8-10. Vaszilij Ivancsuk, Alekszander Griscsuk és Ivan Cseparinov 5,5
11.Peter Szvidler 5
12. Borisz Gelfand 4,5
13. David Navara 3,5
14. Mohamad Al-Modiahki 3

A 12. forduló párosítása:
Kamsky - Gasimov
Szvidler - Jakovenko
Cseparinov - Al-Modiahki
Gelfand - Karjakin
Radzsabov - Aronjan
Griscsuk - Ivancsuk
Wang Yue - Navara