Vágólapra másolva!
Moszkvában, a GUM-ban megkezdődött a III. Tal-emlékverseny. A szuperverseny első fordulójában Lékó Péter világossal 29 lépésben remizett az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. A tavalyi torna győztese, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik a spanyol Alekszej Shirov elleni győzelemmel kezdte meg szereplését. Nyeréssel rajtolt az ukrán Vaszilij Ivancsuk, az amerikai Gata Kamsky Grünfeld védelme léket kapott. Az orosz derbin a rutinos Alekszander Morozevics legyőzte Jevgenyij Alekszejevet. Az izraeli Borisz Gelfand a kedvenc orosz huszárjátékban osztozott meg a ponton  az ukrán Ruszlan Ponomarjovval. A második játéknapon nagymesterünk sötéttel Kramnyikkal játszik.

Vasárnap este az Arbat Hotelben tartották meg a III. Tal-emlékverseny ünnepélyes megnyitóját és a sorsolást. Hétfőn pedig megkezdődött a 20-as kategóriájú szuperverseny. A Moszkvában régen járt turisták számára óriási meglepetést jelent, hogy a Vörös tér egykori tömegcikkeket árusító GUM áruházában egy évtizede már a legnépszerűbb divatcégek híres termékeit lehet megvásárolni. A horribilis árak érthetően elriasztják a vékony pénztárcájú vásárlókat, s ezért a szuperverseny szervezői nem győzik hirdetni, hogy a kiállító teremben a Tal-emlékversenyre nincs belépődíj, a sakkrajongók ingyen hallgathatják nagymesterek kommentárjait.

A torna első fordulójában Lékó Péter világossal remizett Sahriyar Mamedgyarovval. Az azeri nagymester kisebb meglepetésre ezúttal szicíliai védelmet játszott, a Najdorf-változatban a ritkább 7...Hc6 mellett döntött. Elsőszámú nagymesterünk nem tudott előnyt elérni, a leegyszerűsödött állásban már a 29. lépésben megosztozott a ponton.

A játéknapon három játszma is döntéssel végződött. Nagy érdeklődés kísérte a tavalyi torna győztese, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik és a második helyen végzett spanyol Alekszej Shirov összecsapását. Tizenhat éve Ooakhamban mérték össze először erejüket (Kramnyik nyert), majd sokáig Shirov volt eredményes. Különösen emlékezetes az 1998-ban, a kihívó jogáért játszott párharcuk, amelyet a spanyol sakkozó 5,5-3,5-re nyert meg, mégis Kramnyik játszott 2000-ben világbajnoki döntőt Garri Kaszparovval. Azóta meglehetősen feszült kettőjük viszonya, a 43 klasszikus időkontroll mellett lejátszott 43 partijukból mindketten tízszer állhattak fel győztesen.

Megnyitáselméleti párbajt láttunk, Kramnyik a 13. lépésben új tervvel rukkolt ki, Shirov tisztet áldozott. A meglehetősen csalóka állásban kiderült, hogy világos királya nem sebezhető, a sötét tiszteket nehéz volt játékba hozni. Érvényesült az orosz exvilágbajnok technikája a túlzott kockázatokat vállaló Shirovva szemben.

Visszavágott az ukrán Vaszilij Ivancsuk az amerikai Gata Kamskynak a Szocsiban négy napja befejeződött Grand Prix-tornán elszenvedett vereségéért. Kamsky Grünfeld védelme nem okozott meglepetést a rutinos ukrán olimpiai bajnoknak, a ritkább variban az amerikai sakkozó volt kevésbé tájékozott. Világos nagy centrum mellett jelentős térelőnyt is szerzett, könnyen nyert.

Nem okozott csalódást az orosz derbin Alekszander Morozevics, eredeti megnyitással rukkolt ki, Jevgenyij Alekszejev egyenlő esélyeket ígérő pozícióban többször is hibázott. A világos bástya betört a hetedik sorra, és ez eldöntötte a pont sorsát. Az izraeli Borisz Gelfand orosz huszárjátéka ismét jól vizsgázott, örökös sakkal végződött az ukrán Ruszlan Ponomarjov elleni partija.

Az első forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Alekszej Shirov (spanyol, 2741) 1 - 0 (Vezércsel, 46)
Lékó Péter (magyar, 2741) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) döntetlen (Szicíliai védelem, 29)
Alekszander Morozevics (orosz, 2788) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) 1 - 0 (Vezérgyalog megnyitás, 40)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) döntetlen (Orosz huszárjáték, 43)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) 1 - 0 (Grünfeld védelem, 36)

A második forduló párosítása:
Shirov - Kamsky
Gelfand - Ivancsuk
Alekszejev - Ponomarjov
Mamedgyarov - Morozevics
Kramnyik - Lékó

Lékó Péter további sorsolása:
III. ford.: Lékó - Shirov
IV. ford.: Lékó - Morozevics
V. ford.: Ponomarjov - Lékó
VI. ford.: Lékó - Ivancsuk
VII. ford.: Kamsky - Lékó
VIII. ford.: Lékó - Gelfand
IX. ford.: Alekszejev - Lékó