Vágólapra másolva!
Moszkvában, a Tal-emlékverseny harmadik fordulójában Lékó Péter világossal legyőzte Alekszej Shirovot. A szicíliai védelmű partiban a spanyol nagymester minőséget áldozott, de a végjátékban hiába volt két gyalogja is ellenértékként, Péter híres technikája érvényesült. A játéknap szenzációjaként az orosz derbit Alekszander Morozevics nyerte Vlagyimir Kramnyik ellen. Az orosz exvilágbajnok stílusát meghazudtoló éles változatot játszott meg, Morozevics támadása átütött. Gyors remi lett az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az orosz Jevgenyij Alekszejev partija. Az amerikai Gata Kamsky az izraeli Borisz Gelfand, az ukrán Ruszlan Ponomarjov az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen nem tudta győzelemig fokozni kedvezőbb állását. A negyedik fordulóban Lékó világossal Morozeviccsel küzd meg.

Pályafutása kezdetén Lékó Péternek igazi mumusa volt Alekszej Shirov Az 1998-as dortmundi tornán tudta először legyőzni a spanyol sakkozót, addig Péter klasszikus tempó mellett hatszor kapott ki négy remi mellett. A 2002-es világbajnok-jelölti elődöntőben aztán végképp megfordult a trend. A tavalyi moszkvai tornán nyert Péter, az idei linaresi szuperversenyen kétszer is remiztek, de összecsapásuk előtt még mindig Shirov mérlege volt a kedvezőbb.

Negyvenkilencedik partijukban az érdekes végjátékban érvényesült nagymesterünk kiváló technikája. Alekszej Shirovnak két gyalogja is volt az áldozott minőségért cserébe, de tehetetlen volt világos tervével szemben. Péter királya átvándorolt a vezérszárnyra, átmeneti gyalogáldozattal biztosította betörését, a bástya pedig lépéskényszerbe hozta sötétet.

Az orosz rangadóra meglepetéssel rukkolt ki Kramnyik. Az orosz exvilágbajnok korábban 26-szor mérkőzött meg Alekszander Morozeviccsel, kilenc nyerés mellett ötször kikapott. Tíz klasszikus gondolkodási idő mellett háromszor nyert, kétszer szenvedett vereséget. Emlékezetes csatákat vívtak a tavalyi mexikói vb-n, 1-1-re végeztek, mindkét parti eldőlt. Kramnyik nem arról híres, hogy sokszor nyer sötéttel. Bevállalta az Anti-meráni változatban a gyalograblást, a 12. lépésben új tervet valósított meg.

Alekszander Morozevics jelentős időhátrányba került, de kreatív sakkja érvényesült. Nem okozott számára gondot, hogy szemre kockázatos b4 lépéssel megvédje c5 gyalogját, amelynek döntő szerepe volt a későbbiek során. Tetszetős volt bástyamanővere a harmadik soron. Az éles állásban Kramnyik nem védekezett a legpontosabban, 23.c6! után pozíciója már tarthatatlan volt. A játszma ismét bizonyította, hogy az orosz exvilágbajnok taktikailag sebezhető.

Taktikai adok-kapok után viszonylag gyorsan remizett az ukrán Vaszilj Ivancsuk és az orosz Jevgenyij Alekszejev partija. Az ukrán Ruszlan Ponomarjov a különböző színű futók mellett nem tudta feltörni az azeri Sahriyar Mamedgyarov védőállását. Minőséget is áldozott, hogy szabadgyalogra tegyen szert, Mamedgyarov pontos védekezéssel kiharcolta a remit. Nehéz pillanatokat élt át az izraeli Borisz Gelfand is, de végül megmentette a fél pontot az amerikai Gata Kamskyval szemben.

A 3. forduló eredményei:
Lékó Péter (magyar, 2741) - Alekszej Shirov (spanyol, 2741) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 45)
Alekszander Morozevics (orosz, 2788) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) 1 - 0 (Anti-meráni változat, 31)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2718) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2742) döntetlen (Angol megnyitás, 87)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2709) döntetlen (Orosz huszárjáték, 23)
Gata Kamsky (amerikai, 2723) - Borisz Gelfand (izraeli, 2720) döntetlen (Orosz huszárjáték, 61)

A verseny állása:
1.Alekszander Morozevics 2,5 pont
2-3.Lékó Péter, Vaszilij Ivancsuk 2
4-8. Sahriyar Mamedgyarov, Borisz Gelfand, Ruszlan Ponomarjov, Vlagyimir Kramnyik és Gata Kamsky 1,5
9. Jevgenyij Alekszejev 1
10. Alekszej Shirov 0

A 4. forduló párosítása:
Shirov - Gelfand
Alekszejev - Kamsky
Mamedgyarov - Ivancsuk
Kramnyik - Ponomarjov
Lékó - Morozevics