Vágólapra másolva!
Szocsiban, a Grand Prix-torna ötödik fordulója után félpontos előnnyel hárman állnak az élen. Tejmur Radzsabov legyőzte Ivan Cseparinovot. Az azeri sakkozó gyalograblással elnézte, hogy befogják a vezérét, a bolgár nagymester időzavarban leütött egy mérgezett gyalogot. A játéknap többi partija pontosztozkodással zárult. Látványos, de jól ismert remivarit húzott le a két orosz olimpiai bajnok, Alekszander Griscsuk és Peter Szvidler. Pakson a 18 éves francia Maxime Vachier-Lagrave veretlenül, egypontos előnnyel nyerte meg a VI. Marx György emlékversenyt.

Megnyitáselméleti párbajok és újítások, taktikai elnézések, kihagyott lehetőségek, a hat döntetlen mellett egyetlen eldőlt játszma, ez történt Szocsiban az ötödik játéknapon. A forduló rangadóját az orosz olimpiai bajnokok, Alekszander Griscsuk és Peter Szvidler vívták, de gyorsan kiderült, hogy könnyen kijátszható a szófiai szabály, ha a felek nem akarják bántani egymást. Az adatbázisban számtalan partit találunk, ahol hasonló, áldozatokkal fűszerezett, látványos pontosztozkodás született.

Az azeri Tejmur Radzsabov és a bolgár Ivan Cseparinov nem kímélte egymást, csatájuk bővelkedett izgalmakban, fordulatokban, elnézésekben. Radzsabov a szláv védelem egyik bonyolult, anti-moszkvai cselnek elnevezett változatában 13.Fe2-vel újított, Cseparinov 15...b4 lépése kissé könnyelmű volt, ahogy a 16...Hc5 sem tűnt a legjobb válasznak. Kétség sem fért világos előnyéhez. Az azeri sakkozó gyalograblása után foglyul esett a vezére, a bolgár nagymester került fölénybe, világos nem kapott elegendő kompenzációt a vezérért. Cseparinov sorsát a 33. lépés pecsételte meg, leütötte a d7-re előremerészkedett gyalogot, bástyája kötésbe került, elnézte a 35.f3! közbeiktatást. Radzsabov a győzelemmel holtversenyben az élre ugrott, vidámabb hangulatban töltheti el a szabadnapot.

A katalán megnyitásban az izraeli Borisz Gelfand és az amerikai Gata Kamsky folytatta az elméleti vitát, amelyet Vlagyimir Kramnyik és Veszelin Topalov nyitott meg a 2006-os világbajnoki döntőn. Kamsky erőteljes védőfalat épített ki, Gelfand nem tudott áttörni. Érdekes volt a bakui holtversenyes elsők, Wang Yue és Vugar Gasimov küzdelme is, világos kedvezőbb állását nem tudta győzelemig fokozni.

Nagy esélyt szalasztott el a cseh David Navara, bajban volt az orosz Dmitrij Jakovenko. A támadás folytatása helyett azonban Navara örökös sakkot engedélyezett. Az első helyre rangsorolt ukrán Vaszilij Ivancsuk nem tudott mit kezdeni a katari Mohamad Al-Modiahki jól előkészített Caro-Kann védelmével. A megnyitásban kölcsönösen ravaszkodott az örmény Levon Aronjan és az ukrán Szergej Karjakin. Nem váltotta be világos reményeit a 15.Vb4 újítás, 19...f5! és 20...f4! után sötét lendült támadásba. Érdekes taktikai motívumok fűszerezték a csatát, látványos volt a 25.Bf8+! vezérnyerés, ami végül örökös sakkhoz vezetett.

Az 5. forduló eredményei:
Borisz Gelfand (izraeli, 2720) - Gata Kamsky (amerikai, 2723) döntetlen (Katalán megnyitás, 37)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2744) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2687) 1 - 0 (Szláv védelem, 38)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2728) - Peter Szvidler (orosz, 2738) döntetlen (Szicíliai védelem, 24)
Wang Yue (kínai, 2704) - Vugar Gasimov (azeri, 2717) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 42)
David Navara (cseh, 2644) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2709) döntetlen (Spanyol megnyitás, 29)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2781) - Mohamad Al-Modiahki (katari, 2556) döntetlen (Caro-Kann védelem, 31)
Levon Aronjan (örmény, 2737) - Szergej Karjakin (ukrán, 2727) döntetlen (Angol megnyitás, 34)

A verseny állása:
1-3. Tejmur Radzsabov, Ivan Cseparinov és Alekszander Griscsuk 3 pont
4-12. Vugar Gasimov, Peter Szvidler, Borisz Gelfand, Dmitrij Jakovenko, Gata Kamsky, Wang Yue, Mohamad Al-Modiahki, Vaszilij Ivancsuk és Levon Aronjan 2,5
13. Szergej Karjakin 2
14. David Navara 1,5

A szerdai 6. forduló párosítása:
Kamsky - Karjakin
Al-Modiahki - Aronjan
Jakovenko - Ivancsuk
Gasimov - Navara
Szvidler - Wang Yue
Cseparinov - Griscsuk
Gelfand - Radzsabov