Vágólapra másolva!
Négy országos csúccsal zárult szombaton az úszók országos bajnoksága a Komjádi uszodában, ahol utoljára ugrott a medencébe a visszavonuló Kovács Ágnes. Az olimpiai bajnoknő versenyen kívül, 50 mellen egyedül tempózott, s bár az idejét hivatalosan nem mérték, eredménye jobb lett, mint az idei magyar bajnoké.

A 110. Allianz országos bajnokságon a zárónap lett a legsűrűbb, hiszen Kovács Ágnes búcsúztatása előtt tizenhárom döntőre került sor a Komjádi uszodában.

Elsőként a női 200 m vegyes fináléjára, amely Verrasztó Evelyn sikerét hozta, majd jött a férfi 200 m mell. Mióta az athéni olimpián Gyurta Dániel nem kis meglepetésre ezüstérmet nyert ebben a számban, erre mindig figyelni kell, s most azt láthattuk, hogy a Jövő SC versenyzője századra ugyanannyit úszott, mint az előfutamában, 2:11,15-öt, s ezzel természetesen nyert is. Az országos csúcsot 2:10,71-gyel tartja, és jó úton halad afelé, hogy Pekingben 2:10 alá jusson.

Gyurta mögött egyébként Cseh László élete legjobbjával, 2:14,13-mal lett ezüstérmes, aki a kiváló formáját később 50 m pillangón is igazolta, mert 24,11 másodpercet úszott, ami jobb, mint Gáspár Zsolt hat évvel ezelőtt felállított 24,12-es magyar csúcsa. Az új rekorder azonban mégsem Cseh, mert "csak" ezüstérmes lett, Takács Krisztián 24,05-tel győzött!


Kiss László szövetségi kapitány értékel

Percekkel később női 50 m gyorson Verrasztó Evelyn 25,91-gyel beállította a tavalyi bajnokságon elért magyar csúcsát, a versenyprogram végén pedig a Kőbánya SC 4x100-as férfi, valamint a Jövő SC 4x100 női vegyes váltója javította meg a hazai egyesületi országos csúcsot 3:42,49-re, illetve 4:10,97-re. A Kőbánya SC több mint három másodpercet faragott a régi rekordon, s a kvartettben természetesen helyet kapott Cseh László a hetedik idei bajnoki aranyát tette zsebre.

Az utolsó eredményhirdetés után azonban még rendeztek egy "számot", de ebben kivételesen csak egyvalaki indult, ezen a női 50 m mellen Kovács Ágnes. A versenyzői pályafutását lezáró, s most elköszönő klasszisnak nem is mérték az idejét, nem hivatalosan viszont 33,01 másodperc alatt tempózott végig a medencén. S ez jobb idő, mint amit szerdán a magyar bajnok elért: a szám döntőjét Verrasztó Evelyn 33,09-cel nyerte.

A Sydneyben 200 mellen olimpiai bajnok, emellett kétszeres világ- és hétszeres Európa-bajnok Kovács Ágnest köszöntötte Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, a Magyar Úszó Szövetség képviseletében Darnyi Tamás alelnök és Kiss László szövetségi kapitány, a versenyző korábbi trénere, Kőbányáról Verbai Lajos polgármester, a volt úszótársak közül pedig Szabó József és Güttler Károly. Kovács Ágnesnek edzője, Turi György egy festményt adott át, az ünnepelt kapott egy tortát is - vasárnap ünnepli a 27. születésnapját -, majd felhangzott a Himnusz.


Cseh László remek formában

"Ezt az utolsó ötvenet nem úgy úsztam le, mint egy ténylegesen utolsó távot, igyekeztem mindent beleadni. S elégedett is vagyok az időmmel, már hallottam, hogy ezzel megnyertem volna a bajnokságot is. De már korábban megbeszéltem a szövetség vezetőivel, hogy a versenyben nem indulok, hanem egy afféle örömúszásra szállok vízbe. Az ünnepség nagyon megható volt, köszönöm mindenkinek, aki itt eljött, és ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik segítettek abban, hogy most ilyen eredményes pályafutást zárhatok le. A sport továbbra is az életem része lesz, mert hobbi szinten továbbra is fogok úszni, szeretek biciklizni és futni is, és lehet, hogy egy új sportágra váltok, mert már kipróbáltam a golfot, és nagyon megtetszett" - árulta el Kovács Ágnes.

Ami a pekingi magyar úszócsapatot illeti, Kiss László szövetségi kapitány elmondta, hogy a szerdai elnökségi ülésen harmincegy versenyző kiutazását javasolja.