Vágólapra másolva!
A 36. Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny Lékó Péter nagyszerű tornagyőzelmével fejeződött be. A viadal utolsó fordulójában a német Arkadij Naiditsch elleni partija döntetlennel fejeződött be, és ezzel olimpiai válogatottunk éltáblása félpontos előnnyel, veretlenül végzett az élen, harmadik dortmundi tornagyőzelmét ünnepelheti! Megszerezte első győzelmét az azeri Sahriyar Mamedgyarov. A játéknap rangadóján az ukrán Vaszilij Ivancsuk legyőzte az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikot. A címvédő, nyolcszoros tornagyőztes Kramnyik hetedik lett! Sikerrel mutatkozott be a 17 éves orosz Jan Nepomnjacsij, messze a várakozás felett szerepelt a német Jan Gustafsson.

Dortmundban Lékó Péter harmadszor diadalmaskodott. Okos versenyzéssel, esélyeit jól kihasználva, remek megnyitáselméleti felkészültségét érvényesítve ért elsőként célba. A hétfordulós tornán négyszer vezette a sötét bábukat. Két nagy riválisával szemben, a címvédő nyolcszoros dortmundi tornagyőztes Vlagyimir Kramnyik és az azeri Sahriyar Mamedgyarov ellen is sötéttel játszott.

A legfontosabb pillanatban az éllovas német Jan Gustafssonra mért vereséget, és vette át a vezetést. A jó szerepléshez nagyon kellett a második játéknapon az ukrán Vaszilij Ivancsuk elleni nyerése, amivel visszavágott a linaresi tornán elszenvedett kettős vereségért.

"Önbizalmat növelő győzelem volt. Ivancsuk szófiai fantasztikus elsősége, foroszi jó eredménye után vérszemet kapott, és egy bonyolult csatában sikerült őt megadásra kényszeríteni" - mondta a dortmundi győztes, amikor végre visszahívott, mert az első gratulációmat csak végtelenül boldog felesége, Szofi fogadta.

"Méltó helye lesz vitrinembem a harmadik dortmundi trófeának, három és fél órán keresztül adtam az interjúkat. A viadal nagy meglepetése volt a német Jan Gustafsson szereplése, akinek a spanyol Francisco Vallejo Pons szekundált. A parti során gyorsan meghúztam a Vb7, majd f6 ötletemet, amely láthatóan meglepte ellenfelemet, és a nyeréssel élre kerültem"- értékelt Péter.

Óvatos kérdésemre, hogy mit mondana Vlagyimir Kramnyik eredményéről, reális magyarázatot adott. "Egy ilyen rossz szereplés is benne van a pakliban. Egy ilyen rövid versenyen egy váratlan vereség felboríthat mindent. Nem volt igazán szerencséje a megnyitásokkal. A világbajnoki döntőre készül, egyes varikat már tartogatott. Arra senki nem számított, hogy két játszmát is veszít a kedvenc orosz huszárjátékában. Arról beszélni, hogy krízisben lenne, nagy butaság, elhamarkodott vélemény, és nem fedi a valóságot" - mondta Péter, aki a versenyen először került időzavarba, hiszen a záróünnepséget a Városházán tartották meg.

Az utolsó fordulóban megszerezte első győzelmét az azeri Sahriyar Mamedgyarov, a holland Loek van Wely öngyilkos királylépéssel ajándékozta a pontot ellenfelének. A 17 éves orosz Jan Nepomnjacsij sikerrel mutatkozott be az elitben. Veretlenségét megőrizve harcolta végig a viadalt.

A játéknap nagy rangadóját Vaszilij Ivancsuk és Vlagyimir Kramnyik vívta. Az orosz exvilágbajnoknak kisebb nehézségekkel kellett megküzdenie az orosz huszárjátékban. Ivancsuk őrizte kis előnyét. Az időkontroll után már-már reminek gondoltuk a küzdelmet, amikor Kramnyik fatális sakkvaksággal azonnal vesztőt húzott.

Az utolsó forduló eredményei:
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) 1 - 0 (Orosz huszárjáték, 49)
Loek van Wely (holland, 2676) - Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) 0 - 1 (Vezércsel, 39)
Lékó Péter (magyar, 2741) - Arkadij Naiditsch (német, 2623) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Jan Nepomnjacsij (orosz, 2634) - Jan Gustafsson (német, 2603) döntetlen (Spanyol, megnyitás, 22)

A verseny végeredménye:
1. Lékó Péter 4,5 pont
2-5. Vaszilij Ivancsuk, Sahriyar Memedgyarov, Jan Nepomnjacsij és Jan Gustafsson 4
6. Arkadij Naiditsch 3,5
7. Vlagyimir Kramnyik 3
8. Loek van Wely 1

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

A nagymesterek Élő-pontszámainak változása:
Lékó + 4,4, Gustafsson + 14,6, Nepomnjacsij + 12, Mamedgyarov - 1,3, Ivancsuk 0, Naiditsch + 7,7, Kramnyik - 14,8, Van Wely - 22,9.

A nagymesterek teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Lékó 2790, Ivancsuk 2739, Mamedgyarov 2737, Gustafsson 2757, Naiditsch 2705, Kramnyik 2632, Van Wely 2387.