Vágólapra másolva!
A Pojkovszkijban zajló szuperverseny hetedik fordulója után mesterhármassal  átvette a vezetést a spanyol Alekszej Shirov. Az ötödik játéknapon szerezte meg első győzelmét, az orosz Erneszto Inarkijev ellen nyert, s ezzel lendületet kapott. A szabadnap után sikerrel vívta meg a spanyol megnyitás Marshall-támadásában az elméleti párbajt az amerikai Alekszander Oniscsuk ellen, majd a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában az ukrán Andrej Volokityint kényszerítette feladásra. Az orosz Szergej Rublevszkij és Dmitrij Jakovenko félpontos hátránnyal követi. Az elmúlt két fordulóban hat parti is döntéssel végződött.

A szabadnap után megélénkült a küzdelem a 18-as kategóriájú szuperversenyen, a hatodik fordulóban négy játszma is döntéssel végződött. Az orosz derbin Szergej Rublevszkij és Erneszto Inarkijev megosztozott a ponton, de a többi partiban a nagymesterek nem ismertek megalkuvást.

Az orosz Dmitrij Jakovenko kihasználta a moldáv Viorel Bologan súlyos hibáját. A spanyol Alekszej Shirov eredményes volt a spanyol megnyitásban a Marshall-támadás ellen. Sötét támadást remélt, a világos király sikerrel ellépkedett a fenyegetések elől, a végjátékot Shirov mesterien játszotta.

A francia védelmű csatározás a kínai Wang Hao javára dőlt el az izraeli Emil Szutovszkijjal szemben. Tetszetős volt a centrumáttörés, amivel sötét játékba hozta rossz futóját, és a h szabadgyalogot világos nem tudta feltartóztatni. Látványos tisztáldozattal rombolta szét az azeri Vugar Gasimov az ukrán Andrej Volokityin hadállását. Újabb adalék, hogy milyen veszélyek leselkednek a középen rekedt királyra.

A hetedik játéknapon a holtversenyben vezetők közül csak Shirov tudta megszerezni a teljes pontot. Bátran vetette be a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatát, az egyik legdivatosabb elágazásban vette fel a harcot Volokityinnel. Időzavarban világos hibázott, a második sorra betört bástya eldöntötte a pont sorsát.

Rublevszkij kedvenc elfogadott vezércsele remire volt elegendő Oniscsukkal szemben. Jakovenko a Nimzoindiai védelemben Almási Zoltán által is játszott gyalogáldozatos változatban csatázott Wanggal. Érdekes középjáték után villámgyors cserékkel egyszerűsödött le az állás. Megszerezte első győzelmét Inarkijev.

Könnyű nyerést hagyott ki, majd Szutovszkij remiesélyt mulasztott el. Sokáig próbálkozott Bologan, de Gasimov hibátlanul védekezett. A hét forduló során lejátszott 35 partiból 13 dőlt el, világossal kilencszer voltak eredményesek. Shirov, Jakovenko és Rublevszkij még veretlen, Bologan, Szutovszkij és Oniscsuk még nyeretlen a tízfős mezőnyben.

A 6. forduló eredményei:
Rublevszkij (orosz, 2699) - Inarkijev (orosz, 2675) döntetlen (Szicíliai védelem, 35)
Jakovenko (orosz, 2709) - Bologan (moldáv, 2686) 1 - 0 (Meráni változat, 34)
Shirov (spanyol, 2741) - Oniscsuk (amerikai, 2670) 1 - 0 (Spanyol megnyitás, 55)
Szutovszkij (izraeli, 2654) - Wang Hao (kínai, 2691) 0 - 1 (Francia védelem, 40)
Gasimov (azeri, 2717) - Volokityin (ukrán, 2672) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 25)

A 7. forduló eredményei:
Volokityin (ukrán, 2672) - Shirov (spanyol, 2741) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 38)
Inarkijev (orosz, 2675) - Szutovszkij (izraeli, 2654) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 52)
Wang Hao (kínai, 2691) - Jakovenko (orosz, 2709) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 46)
Oniscsuk (amerikai, 2670) - Rublevszkij (orosz, 2699) döntetlen (Elfogadott vezércsel, 55)
Bologan (moldáv, 2686) - Gasimov (azeri, 2717) döntetlen (Orosz huszárjáték, 47)

A verseny állása:
1. Alekszej Shirov 5 pont
2-3. Dmitrij Jakovenko és Szergej Rublevszkij 4,5
4-5. Wang Hao és Vugar Gasimov 4
6. Viorel Bologan 3
7-10. Emil Szutovszkij, Alekszander Oniscsuk, Erneszto Inarkijev és Andrej Volokityin 2,5