Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny hatodik fordulójában Lékó Péter sötéttel legyőzte az éllovas német Jan Gustafssont, és átvette a vezetést. A vezérindiai védelmű partiban Gustafsson jóval több gondolkodás időt használt el, Péter tájékozottabb volt a változatban. Világos vezérszárnyi gyalogszerkezetének meggyengülése után egyre biztatóbb lett Lékó pozíciója, gyalogot nyert, anyagi előnyét érvényesítette. Villámgyőzelmet aratott a német Arkadij Naiditsch a sereghajtó holland Loek van Wely ellen, és nagymesterünkkel találkozik az utolsó fordulóban, Lékó lesz a világos. Az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik világossal csak remizett 17 éves honfitársával, Jan Nepomnjacsijjal. Pontosztozkodással zárult az azeri Sahriyar Mamedgyarov és az ukrán Vaszilij Ivancsuk játszmája is.

A kétszeres dortmundi győztes Lékó Péter félpontos előnnyel vezet a Sparkassen Chess-Meeting szuperverseny utolsó fordulója előtt. Elsőszámú nagymesterünk sötéttel nyert az éllovas német Jan Gustafsson ellen. Péter jól érvényesítette nagy rutinját, remek elméleti felkészültségét, jobban ismerte a vezérindiai védelemben rejlő finomságokat. A vezércsere után létrejött gyalogszerkezeti gyengeség végül megpecsételte Gustafsson sorsát, Lékó anyagi előnyét biztos kézzel érvényesítette.

A címvédő, a nyolcszoros győztes orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik nem bírt 16 évvel fiatalabb ellenfelével, honfitársával, Jan Nepomnjacsijjal. A szláv védelmű partiban a titán újított, Kramnyik a gyalogért cserébe pozíciós előnyt kapott. Nepomnjacsij jól védekezett, hárította nagynevű ellenfele kísérleteit, és értékes fél pontot harcolt ki. Kramnyik változatlanul csak ötvenszázalékos, és utolsó partijában sötét lesz az ukrán Vaszilij Ivancsuk ellen. Ivancsuk gond nélkül osztozott meg a ponton a remikirállyal, az azeri Sahriyar Mamedgyarovval. Taktikailag a német Arkadij Naiditsch nagyon erős, ezt bizonyította a teljesen formán kívül játszó holland Loek van Welyvel szemben. Kiütéses győzelmet aratott.

A 6. forduló eredményei:
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2634) döntetlen (Szláv védelem, 39)
Jan Gustafsson (német, 2603) - Lékó Péter (magyar, 2741) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 45)
Arkadij Naiditsch (német, 2623) - Loek van Wely (holland, 2676) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 26)
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) döntetlen (Nimzoindiai védelem, 29)

A verseny állása:
1. Lékó Péter 4 pont
2-3. Jan Nepomnjacsij és Jan Gustafsson 3,5
4-7. Sahriyar Mamedgyarov, Vaszilij Ivancsuk, Vlagyimir Kramnyik és Arkadij Naiditsch 3
8. Loek van Wely 1

A verseny táblázata:

Forrás: [origo]

Az utolsó forduló párosítása:
Ivancsuk - Kramnyik
Van Wely - mamedgyarov
Lékó - Naiditsch
Nepomnjacsij - Gustafsson