Vágólapra másolva!
A dortmundi szuperverseny ötödik fordulójában Lékó Péter világossal remizett az orosz Jan Nepomjacsijjal. A szicíliai védelmű partiban nagymesterünk elkerülte a Najdorf-változat bonyodalmait, kedvezőbb állást ért el. Taktikusan játszhatott volna centrumáttöréssel, ehelyett óvatosabb tervet választott, és a 30. lépésben döntetlen lett a játszma. Megszerezte első győzelmét az ukrán Vaszilij Ivancsuk. A rutinos sakkozó pozíciós játékvezetése ellen nem volt ellenszere a német Arkadij Naiditschnak. Meglehetősen csúfos vereséget szenvedett a holland Loek van Wely, világossal már a 18. lépés után nyújthatta a kezét. A német Jan Gustafsson félpontos előnnyel vezet. Még mindig csak ötvenszázalékos a nyolcszoros dortmundi győztes, az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyik. A hatodik játéknapon Lékó az éllovas Gustafssonnal játszik.

Kevesen gondoltak arra, hogy a mezőny legalacsonyabb értékszámú sakkozója, a dortmundi versenysorozat újonca, Jan Gustafsson vezet majd a Sparkassen Chess-Meeting torna ötödik fordulója után.

Második villámgyőzelmét aratta, a holland Loek van Wely tőle szokatlan módon világossal durva hibával vesztett. Gustafsson félpontos előnnyel vezet, Lékó Péter és Jan Nepomnjacsij két hátralevő ellenfele.

Lékó Péter holtversenyes társával, a 17 éves Jan Nepomnjacsijjal küzdött meg, és jó esélyt hagyott kihasználatlanul. Elkerülte a szicíliai védelem igazi bonyodalmait, rutintalan ellenfelével szemben pozíciós síkra terelte a játszmát. Kedvező esélyt kapott gyalogáldozatos centrumáttörésre, de biztosabb megoldással próbálkozott, amire sötét ellenjátékhoz jutott.

Megszerezte első győzelmét az ukrán Vaszilij Ivancsuk. Rutinos rókaként a taktikai bonyodalmakban otthonos német Arkadi Naiditsch ellen korán vezért cserélt, a viszonylag egyszerű állásban azonban jobban kiismerte magát.

Az azeri Sahriyar Mamedgyarov a remikirály, ötödször osztozott meg a ponton, ezúttal az orosz exvilágbajnok Vlagyimir Kramnyikkal. Világos állása kicsit kedvezőbb volt, de Mamedgyarov nem talált üdvözítő tervet. Kramnyik még mindig csak ötvenszázalékos.

Az 5. forduló eredményei:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2752) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2788) döntetlen (Vezérindiai védelem, 40)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Arkadij Naiditsch (német, 2623) 1 - 0 (Vezércsel, 53)
Loek van Wely (holland, 2676) - Jan Gustafsson (német, 2603) 0 - 1 (Félszláv védelem, 18)
Lékó Péter (magyar, 2741) - Jan Nepomnjacsij (orosz, 2634) döntetlen (Szicíliai védelem, 30)

A verseny állása:
1. Jan Gustafsson 3,5 pont
2-3. Lékó Péter és Jan Nepomnjacsij 3
4-6. Sahriyar Mamedgyarov, Vaszilij Ivancsuk és Vlagyimir Kramnyik 2,5
7. Arkadij Naiditsch 2
8. Loek van Wely 1

A verseny táblázata


A 6. forduló párosítása:
Kramnyik - Nepomnjacsij
Gustafsson - Lékó
Naiditsch - Van Wely
Mamedgyarov - Ivancsuk