Vágólapra másolva!
Kedvező időjárás esetén mintegy tízezer próbálkozót várnak a rendezők a július 26-i Balaton-átúszásra. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távot teljesíti Erdei Zsolt és Balzsay Károly is, s az eseményen jelen lesz Egerszegi Krisztina is.

Idén immár 27. alkalommal rendezik meg a Balaton-átúszást (http: //www.balaton-atuszas.hu), és a próbatétel jövő szombaton már kora reggel megkezdődik. A rajt helyszínétől pár száz méterre található révfülöpi labdarúgópályán 7 órától 13.30-ig várják a 3800 forintos nevezési díjat leszurkoló jelentkezőket, akikre kötelező orvosi vizsgálat vár.

Az első úszók 8, az utolsók a tervek szerint 14 órakor csobbannak a vízbe. A Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távon a szervezők a biztonság érdekében 160-180 vitorlásból és motorcsónakból úszófolyosót alakítanak ki, hogy az elfáradó úszók segítséget kapjanak.

Az indulók rögzíthető vonalkódos karkötőt kapnak, és a balatonboglári célban ennek a segítségével mérik le, hogy mennyi időt alatt teljesítik a távot. A rendezők kedvező időjárás esetén mintegy tízezer résztvevővel számolnak (az esetleges halasztásról a jövő csütörtöki időjárás-jelentés ismeretében döntenek).

S az már biztos, hogy két kiváló ökölvívónk, a WBO profi világbajnoki címét már tízszer megvédő Erdei Zsolt, valamint a WBO interkontinentális bajnoka, Balzsay Károly is a próbálkozók között lesz.

"Már kétszer átúsztam a Balatont, 1998-ban és tavaly. Az első alkalomkor még csak 24 éves voltam, és egyáltalán nem készültem fel rá, tavaly se igazán, pedig lehet, hogy már elkelne egy kis edzés előtte. De azért bízom benne, hogy a sportolói mivoltom átsegít majd az esetleges nehézségeken. A Balaton-átúszás egy nagyszerű, tömegeket megmozgató sportrendezvény, örömmel veszek részt rajta" - fogalmazott a szerdai sajtótájékoztatón Erdei Zsolt.

A Balaton-átúszáson jelen lesz Egerszegi Krisztina is, aki azonban ezúttal nem veti magát a habokba. Az ötszörös olimpiai bajnok úszó a Speedo meghívott vendégeként találkozik a sportbarátokkal, és gyaníthatóan rengeteg autogramot kioszt majd. Érdekesség, hogy a sportszergyártó cég standján megtekinthető lesz az LZR Racer "szuperdressze", amelyben idén számolatlanul úszták a világcsúcsot, és mint a sajtótájékoztatón elhangzott, a pekingi paralimpián ebben repesztenek majd a magyar versenyzők is.

A cég jelen levő képviselőjének, Benkő Natáliának ugyan nincs róla személyes tapasztalata, és jó példával elöljárva a Balatont is egy bikiniben ússza majd át, de a NASA-val közösen mintegy hároméves kutatómunkával kifejlesztett dresszről paralimpikonjaink elragadtatással szólnak. Ugyanakkor a pekingi olimpián induló úszóink ezt ki sem próbálhatták, mivel őket az Arenához köti szerződés.

A Balaton-átúszás céljában, a boglári Platán strandon változatos programok, koncertek szórakoztatják az indulókat és az érdeklődőket, s a napot tűzijáték zárja.