Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit szuperverseny hatodik fordulója szokatlanul békés volt, hat döntetlen született. A norvég Magnus Carlsen világossal remizett az orosz Jevgenyij Alekszejevvel, és megőrizte másfél pontos előnyét. A legérdekesebb csatát a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Szergej Karjakin vívta. Shirov a Corus-tornán látott tisztáldozatot játszotta meg, amellyel az exvilágbajnokok rangadóján a bolgár Veszelin Topalov legyőzte Vlagyimir Kramnyikot. A foroszi ütközet örökös sakkal fejeződött be.

A 19-es kategóriájú torna a második félidejébe lépett, a hatodik játéknapon szokatlanul békésen sakkoztak, de így is kiemelkedően magas az eddig eldőlt partik aránya, a 36 játszmából 17 végződött döntéssel.

Mesterhármas után az éllovas 17 éves Magnus Carlsen és az orosz Jevgenyij Alekszejev partija csak 18 lépésig tartott. Az orosz kommentátorok elégedetlenek voltak Alekszejev remiajánlatával. Carlsen megőrizte tekintélyes, másfél pontos előnyét, eddigi teljesítménye 2996-os pereformance-pontszámot ér!

A forduló legnagyobb küzdelmét a spanyol Alekszej Shirov és az ukrán Szergej Karjakin vívta. Shirov mindent megkísérelt, hogy javítson a tabellán elfoglalt pozícióján, ezért rendkívüli bonyodalmakat vállalt fel. A januári Corus-tornán Veszelin Topalov a nagy riválist, Vlagyimir Kramnyikot lepte meg a tisztáldozattal, akkor a meglepetés ereje hatott, megnyerte a játszmát. Azóta nagy tornán nem láttuk a változatot, Shirov "felmelegítette". Csapások és ellencsapások váltogatták egymást, a végén igazságos pontosztozkodás született.

Az orosz Dmitrij Jakovenko Marshall-támadása kiállta a próbát honfitársával, Peter Szvidlerrel szemben. A szófiai torna győztese, az ukrán Vaszilij Ivancsuk erejéből ezúttal is csak remire futotta, nem is erőltette különösebben a játékot Andrej Volokityin ellen.

A hatodik forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Jevgenyij Alekszejev (orosz, 2711) döntetlen (Vezérindiai védelem, 18)
Peter Szvidler (orosz, 2765) - Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) döntetlen (Spanyol megnyitás, 30)
Pavel Eljanov (ukrán, 2687) - Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684) döntetlen (Katalán megnyitás, 17)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Andrej Volokityin (ukrán, 2684) döntetlen (Vezércsel, 22)
Alekszej Shirov (spanyol, 2740) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) döntetlen (Anti-Meráni változat, 36)
Loek van Wely (holland, 2676) - Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) döntetlen (Vezércsel, 34)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 5 pont
2-3. Andrej Volokityin és Szergej Karjakin 3,5
4-8. Peter Szvidler, Liviu-Dieter Nisipeanu, Pavel Eljanov, Vaszilj Ivancsuk és Alekszej Shirov 3
9-10. Jevgenyij Alekszejev és Dmitrij Jakovenko 2,5
11-12. Alekszander Oniscsuk és Loek van Wely 2

A vasárnapi hetedik forduló párosítása:
Jakovenko - Van Wely
Oniscsuk - Eljanov
Nisipeanu - Carlsen
Alekszejev - Shirov
Volokityin - Szvidler
Karjakin - Ivancsuk