Vágólapra másolva!
Foroszban, az Aeroszvit szuperverseny hetedik fordulójában Magnus Carlsen megszerezte ötödik győzelmét, előnyét két pontra növelte. A 17 éves norvég nagymester sötéttel a szicíliai védelem sárkány-változatában mért vereséget a románok Európa-bajnokára, Liviu-Dieter Nisipeanura. Magnus ellenállhatatlan, hihetetlen könnyedséggel valósította meg a tökéletes stratégiát, remek minőségáldozattal koronázta meg újabb játékát. Eddigi bámulatos teljesítménye 3023-as performance-pontszámnak felel meg!

A szabadnap után folytatódott a pontvadászat az esztendő negyedik szuperversenyén. A pihenőnapon többen kirándultak, ismerkedtek a történelmi nevezetességekben is gazdag vidékkel. A torna szupersztárjának, Magnus Carlsennek az édesapja a blogjában beszámol élményeiről, míg az éllovas pihent és készült a viadal hajrájára.

Az új kedvenc, a sárkány-változat ismét egész pontot hozott. Hiába próbálta csendesíteni a küzdelmet a román Liviu-Dieter Nisipeanu, Magnus hatásos stratégiájával szemben nem volt ellenszere. A norvég titán hihetetlen könnyedséggel játszott, Nisipeanu nem talált jó tervet. A futó az átlón dolgozott, megnehezítette a világos vezérszárny kifejlődését. A románok Európa-bajnoka időzavarba is került, a szorítás csak fokozódott. Magnus minőségáldozattal szabaddá tette a gyalogját, és győzedelmes előrenyomulása ötödik nyerését jelentette.

Elmaradt az igazi csata az ukrán rangadón. A tavalyi tornán Szergej Karjakin és Vaszilij Ivancsuk nagy versenyfutása a doyen sikerét hozta. Ezúttal a 18. lépésben megosztoztak a ponton, a 18 éves Karjakin holtversenyben második, a 39 esztendős Ivancsuk csak ötvenszázalékos. Karjakinhoz hasonlóan világossal csak remizett Andrej Volokityin, a spanyol megnyitás Marshall-támadása ismét kiállta a próbát az orosz Peter Szvidler előadásában. Békés nagymesteri remi született az orosz Jevgenyij Alekszejev és a spanyol Alekszej Shirov partijában.

Az orosz Dmitrij Jakovenko megnyerte a szicíliai védelem schveningeni párbaját. Kis lépéscserével a tavalyi Griscsuk-Rublevszkij világbajnok-jelölti párosmérkőzésének első játszmájában látott folytatásban csatáztak, a holland Loek van Wely a 23. lépésben újított. Jakovenko előnybe került, majd kicsit kiengedte Welyt, aki nem tudott élni a lehetőséggel, a 39. lépésben vétett döntő hibát. Könnyedén szerezte meg második győzelmét az ukrán Pavel Eljanov. Az amerikai Alekszander Oniscsuk korán minőséget vesztett.

A hetedik forduló eredményei:
Dmitrij Jakovenko (orosz, 2711) - Loek Van Wely (holland, 2676) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 53)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2664) - Pavel Eljanov (ukrán, 2687) 0 - 1 (Vezérindiai védelem, 40)
Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2684) - Magnus Carlsen (norvég, 2765) 0 - 1 (Szicíliai védelem, 37)
Jevgenyj Alekszejev (orosz, 2711 - Alekszejev Shirov (spanyol, 2740) döntetlen (Spanyol megnyitás, 19)
Andrej Volokityin (ukrán, 2684) - Peter Szvidler (orosz, 2746) döntetlen (Spanyol megnyitás, 31)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) döntetlen (Orosz huszárjáték, 18)

A verseny állása:
1.Magnus Carlsen 6 pont
2-4. Andrej Volokityin, Szergej Karjakin és Pavel Eljanov 4
5-8. Peter Szvidler, Vaszilij Ivancsuk, Alekszej Shirov és Dmitrij Jakovenko 3,5
9-10. Jevgenyij Alekszejev és Liviu-Dieter Nisipeanu 3
11-12. Alekszander Oniscsuk és Loek van Wely 2

A nyolcadik forduló párosítása:
Van Wely - Volokityin
Eljanov - Jakovenko
Carlsen - Oniscsuk
Alekszejev - Nisipeanu
Szvidler - Karjakin
Shirov - Ivancsuk