Élő:
Vágólapra másolva!
Csütörtökön este Szófiában ünnepélyesen megnyitották a hat résztvevős, kétfordulós, 20-as kategóriájú M-Tel Masters szuperversenyt. A bolgár köztársasági elnök, Georgi Parvanov az esztendő egyik legjelentősebb tornájának a fővédnöke. A mobilszolgáltató cég negyedszer szponzorálja a viadalt. A korábbi három versenyt a bolgár Veszelin Topalov nyerte meg.  A Az exvilágbajnok mellett az örmény Levon Aronjan, az azeri Tejmur Radzsabov, az ukrán Vaszilij Ivancsuk, a kínai Bu Xiangzhi és a bolgár Ivan Cseparinov játszik még.

Három éve a bolgár mobilszolgáltató tizedik születésnapját remek mezőnyű szuperverseny támogatásával ünnepelte, kitűnő feltételeket biztosított a meghívott világklasszisoknak.

A Spanyolországban élő Topalov "hazai pályán" a 20-as kategóriájú, 2747-es Élő-átlagú szuperverseny második félidejében remekelt. Szárnyalásában csak Polgár Judit tudta megállítani egy izgalmas döntetlen erejéig. Topalov négy játszmát nyert, és egypontos előnnyel végzett az élen.

Pályafutásának egyik legnagyobb sikerét érte el, bonyodalmakra törő, időnként túlzott kockázatokat is vállaló stílusával szemben riválisai tehetetlenek voltak. Topalovnak kedvezett a verseny szabályzata, a nagymesterek nem remizhettek "megegyezéssel", csak lépésismétlés, tükörkép, örökös sakk esetén igényelhettek döntetlent, illetve csak a végsőkig kijátszott pozícióban köthettek békét. A 300 ezer eurós díjalapú viadalon a 30 partiból 12 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2778) 6,5 pont
2. Viswanathan Anand (indiai, 2785) 5,5
3-4. Polgár Judit (magyar, 2732) és Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2695) 5
5-6. Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2753) és Michael Adams (angol, 2737) 4

A 2006-os torna első öt fordulójában sem remekelt Topalov, csak ötvenszázalékos teljesítményt ért el. Káprázatos hajrával azonban ismét elsőként végzett az élen, négyes nyerősorozattal megnyerte a tornát. Viswanathan Anand jó kezdés után visszaesett, az amerikai Gata Kamsky mindkét rangadót elbukta Topalovval szemben. A 30 játszmából 15 dőlt el.

A verseny végeredménye:
1. Veszelin Topalov (bolgár, 2804) 6,5 pont
2. Gata Kamsky (amerikai, 2671) 6
3. Viswanathan Anand (indiai, 2803) 5,5
4. Peter Szvidler (orosz, 2743) 5
5-6. Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2738) és Etienne Bacrot (francia, 2708) 3,5

Tavaly Veszelin Topalov harmadszor győzött a bolgár fővárosban. Korántsem nyújtott egyenletes teljesítményt, az első félidőt mínusszal zárta, de a második körben szokásához híven felpörgött. Az utolsó fordulóban igen tanulságos tisztáldozattal lepte meg időzavarba került ellenfelét. Az indiai Krishnan Sasikiran félpontos előnnyel nem találta meg a döntetlenhez vezető folytatást. A tanulságos végjátékban világos összekötött szabadgyalogjai erősebbek voltak, mint az indiai sakkozó futója. A 30 partiból 13 végződött döntéssel.

A verseny végeredménye:
1.Veszelin Topalov (bolgár, 2772) 5,5 pont
2-5. Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2757), Liviu-Dieter Nisipeanu (román, 2693), Gata Kamsky (amerikai, 2705) és Krishnan Sasikiran (indiai, 2690) 5
6. Michael Adams (angol, 2734) 4,5

Az idei tornán Veszelin Topalov mellett öt "újonc" szerepel. A 2737-es Élő-átlagú viadalon az örmény Levon Aronjan és az ukrán Vaszilij Ivancsuk lehet a bolgár exvilágbajnok legnagyobb riválisa. Érdeklődéssel várjuk a kínai Bu Xiangzhi bemutatkozását. Az azeri Tejmur Radzsabov és a bolgár Ivan Cseparinov egyenesen Bakuból, a Grand Prix tornáról érkezett meg a bolgár fővárosba. Összecsap az exvilágbajnok és szekundánsa, a harmadik játéknapon Cseparinov-Topalov parti lesz.

A torna résztvevői a sorsolási számok sorrendjében:
1.Levon Aronjan (örmény, 2763)
2.Ivan Cseparinov (bolgár, 2695)
3.Tejmur Radzsabov (azeri, 2751)
4.Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740)
5.Bu Xiangzhi (kínai, 2708)
6. Veszelin Topalov (bolgár, 2767)

Az első forduló párosítása:
Aronjan - Topalov
Cseparinov - Bu Xiangzhi
Radzsabov - Ivancsuk

Az M-Tel Masters a Grand Slam négy versenyből álló sorozatának harmadik tornája. Bilbaóban 2008. szeptember 15. és 27. között hat résztvevővel, kétfordulós döntőt rendeznek majd 400 ezer eurós díjalappal.

A Corus tornáról Aronjan, a linaresiről Viswanathan Anand biztosította helyét, de az indiai világbajnok Vlagyimir Kramnyik elleni világbajnoki döntője miatt biztosan nem játszik, a rendezőknek nehéz dolguk lesz, hogy a túlzsúfolt versenynaptárral küszködő szupernagymesterek között megtalálják "helyettesét". Júniusra Mexikóban terveztek versenyt, de egyelőre erről nincs hivatalos bejelentés. A szófiai torna honlapján, a www.mtelmasters.com élő közvetítés lesz.

A honlap érdekessége, hogy a bolgár és angol mellett kínai nyelven is olvashatóak a hírek, információk, érdekességek. A játszmák magyar idő szerint 14 órakor kezdődnek. A hagyományokhoz híven tilos döntetlent ajánlani, csak elméleti döntetlen állásban, illetve lépésismétlés, tükörkép esetén lehet "megalkudni". Május 13-án szabadnap lesz, május 18-án játsszák az utolsó fordulót. Első helyen előálló esetleges holtversenyt rájátszásban eldöntik.