Vágólapra másolva!
Doppingvétség miatt kétéves eltiltást kapott a Nemzetközi Atlétikai Szövetségtől (IAAF) Tatyjana Liszenko, a női kalapácsvetés világcsúcstartója.

Az orosz atlétát tavaly május 9-én, a Fekete-tenger partján fekvő Adler városában ellenőrizték a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai, és a mintaelemzés során szervezetében olyan szerre bukkantak, amely blokkolja a női nemi hormonok termelődését.

A B próba eredményét az augusztusi, oszakai világbajnokság előtt hozták nyilvánosságra, így a kalapácsvető kihagyta a vb-t. Az eredmény ismeretében elismerte a vétkét, ugyanakkor a felelősséget a válogatott vezetőedzőjére, az azóta már szintén eltiltott Valerij Kulicsenkóra hárította, mondván, tőle kapott olyan táplálékkiegészítőt, amely tartalmazta a tiltott összetevőt.

Az IAAF hivatalos határozatára várva az orosz szövetség már augusztusban felfüggesztette Liszenko versenyzési jogát. Az IAAF eltiltás 2009. július 14-ig szól.

A döntés értelmében Liszenkónak a tavaly május 26-án, Szocsiban dobott 78,61 méteres eredménye érvénytelen, vagyis továbbra a 2006. augusztus 15-én Tallinnban ugyancsak általa elért 77,80 méteres dobás számít világcsúcsnak.

Doppingolás miatt egy másik orosz női kalapácsvető, Jekatyerina Horosih sem versenyezhet két évig. A Liszenkóval együtt megbukott atléta esetében hasonló indokot hozott fel az IAAF, amely keddi közleményében tudatta, hogy két esztendőre eltiltotta a szintén tiltott segítséghez folyamodó Ricardo Carrión Fernández spanyol középtávfutót is. A 34 éves atléta egyszer már el volt tiltva: doppingolás miatt a nemzetközi szövetség 2004 és 2006 között "vonta ki a forgalomból".

* * *

Az illetékes ügyész 25 ember ellen emelt vádat a görög súlyemelők doppingügyében, a válogatott volt vezetőedzője akár tíz év börtönt is kaphat.

A botrány áprilisban robbant ki azt követően, hogy nyilvánosságra került: a görög válogatott tagjai közül tizenegy pozitív mintát szolgáltatott azon a márciusi, rajtaütésszerűen végrehajtott ellenőrzésen, amelyet a WADA, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség emberei végeztek el az edzőtáborban készülő nemzeti együttes tagjainak körében. A tesztek tanúsága szerint mindannyian anabolikus szteroidot fogyasztottak.

A hivatalos vizsgálatot lefolytató államügyész, Andreasz Karaflosz kedden közölte, hogy befejezte az eljárást, és hivatalos vádemeléssel él a 11 versenyzővel, továbbá az ominózus időszakban a válogatottnál ténykedő edzői és orvosi csoporttal szemben.

A nemzeti együttes volt vezetőedzője, Hrisztosz Jakovu ellen öt vádpont is van, a legsúlyosabb szerint a 60 éves szakember tiltott szerrel látta el a sportolókat. Elmarasztalása esetén - ha minden vádat igazoltnak látnak majd vele szemben - akár tíz évi börtönbüntetést is kaphat.

Jakovu kezdettől azzal védekezik, nem tudta, hogy doppingszert adott a súlyemelőknek, s egy kínai táplálék-kiegészítőket gyártó céget marasztalt el, mondván, onnan jött a doppingtilalmi listán szereplő összetevőket is tartalmazó készítmény.

Az említettek mellett vádat emeltek egy athéni gyógyszerész illetve az ellen az ember ellen is, aki a táplálék-kiegészítőket behozatta Kínából Görögországba.

* * *

Doppingvétségért két esztendőre eltiltotta a versenyzéstől az ukrán Irina Jarost a Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA). A 23 éven aluliak tavalyi világbajnokságán negyedik Jaros a múlt év végén produkált pozitív mintát, amikor ellenőrizték egy kairói edzőtáborozás idején.

Fellebbezésében, amelyet nem méltányolt a világszövetség, arra hivatkozott, hogy légzési problémáira szedett - edzője és orvosa tudta nélkül - olyan orvosságot, amely rajta van a nemzetközi tiltólistán, neki viszont nem volt tudomása arról, hogy illegális segítséghez folyamodott.