Vágólapra másolva!
A szófiai M-Tel Masters szuperverseny második félidejének első játéknapján az éllovas Vaszilij Ivancsuk ötös nyerőszéria után remizett. Az azeri Tejmur Radzsabov kedvenc Szvesnyikov-változatát játszotta meg, és az ukrán nagymester kerülte a fölösleges bonyodalmakat. Sikeres napot zártak a bolgár résztvevők. Az exvilágbajnok Veszelin Topalov világossal nyert az örmény Levon Aronjan ellen, és egy pontra csökkentette hátrányát Ivancsukkal szemben. Szekundánsa, Ivan Cseparinov sötéttel győzte le a kínai Bu Xiangzhit. A hetedik fordulóban mérkőzik meg másodszor Ivancsuk és Topalov.

A 20-as kategóriájú szuperversenyen a keddi szabadnap után folytatódott a pontvadászat. A viadal első félidejét százszázalékos eredménnyel záró ukrán Vaszilij Ivancsuk óvatosabban játszott.

Az azeri Tejmur Radzsabov változatlanul bízik a szicíliai védelem Szvesnyikov-változatában, és megjátszotta kedvenc fegyverét. Ivancsuk kerülte a bonyodalmakat, nem vállalta a 21.Hxa6 folytatást, a sorozatos cserék egyenlő végjátékhoz vezettek.

Az ukrán olimpiai bajnok előnye egy pontra csökkent egyetlen komoly riválisával, a bolgár exvilágbajnok Veszelin Topalovval szemben. Topalov másodszor is vereséget mért a formán kívül játszó örmény olimpiai bajnokra, Levon Aronjanra. Érdekes volt megfigyelni, hogy ezúttal Topalov kerülte az igazi megnyitáselméleti párbajt, nem hozott ki semmit a nyitásból. Aronjan rosszul számolt, értékelt, 33...Vxa3 megpecsételte sorsát. Topalov minden kockázatot kerülve érvényesítette anyagi előnyét.

A szekundáns követte mesterének példáját, Ivan Cseparinov megismételte a torna első fordulójában látott eredményt, sötéttel is nyert a kínai Bu Xiangzhi ellen. Ebben a játszmában meglepően durva hiba döntött.

A 6. forduló eredményei:
Veszelin Topalov (bolgár, 2767) - Levon Aronjan (örmény, 2763) 1 - 0 (Félszláv védelem, 70)
Bu Xiangzhi (kínai, 2708) - Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) 0 - 1 (Félszláv védelem, 44)
Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2740) - Tejmur Radzsabov (azeri, 2751) döntetlen (Szicíliai védelem, 41)

A verseny állása:
1. Vaszilij Ivancsuk 5,5 pont
2. Veszelin Topalov 4,5
3. Ivan Cseparinov 3
4. Tejmur Radzsabov 2,5
5. Levon Aronjan 1,5
6. Bu Xiangzhi 1

A 7. forduló párosítása:
Ivancsuk - Topalov
Radzsabov - Bu Xiangzhi
Cseparinov - Aronjan