Vágólapra másolva!
Ha csak négy másodperccel is, de megtartotta az összetettben élen állónak járó rózsaszín trikót a spanyol Alberto Contador a Giro d'Italia országúti kerékpáros körverseny 19. szakaszán, melyet a fehérorosz Vaszil Kirjienka nyert.

A Legnano és Presolana közötti 228 km-es etapon hárman vívtak egymással öldöklő küzdelmet a három igen magas hegyre vezető úton: a tavalyi Tour de France-győztes Contadorról a hazaiak két ásza, Riccardo Ricco és a címvédő Danilo Di Luca próbálta leszedni a nemes ruhadarabot.

Egy kisebb csoport már hamar ellépett a mezőnytől, de mivel összetettben egyikük sem jelentett veszélyt az élmezőnyre, így a karaván elengedte a szökevényeket, akik közül egyedül a végül győztes Kirjienka maradt utolérhetetlen.

Hátul a nap kezdete előtt alig több mint két perc hátránnyal hatodik Di Luca robbantott, de senki nem tartott vele az első ötből, s ezt kihasználva az utolsó emelkedő kezdetén már több mint két perccel riválisai előtt járt, azaz volt olyan pillanat, amikor virtuálisan magán érezhette a "Maglia Rosát".

A második helyen álló Ricco az utolsó emelkedőre hagyta támadását, s akkor rázta le magáról Contadort, akinek végül sikerült csökkentenie hátrányát Di Lucával szemben, míg Riccót nem engedte el túlzottan, így továbbra is rózsaszínben láthatja a világot.

Az első három között 21 másodperc a különbség, köztük vélhetően a vasárnapi záróetap dönt, amely egyéni időfutam lesz Milánóban.

19. szakasz, Legnano-Presolana/Monte Pora, 228 km:
1. Vaszil Kirjienka (fehérorosz, Tinkoff) 6:37:32 ó
2. Danilo Di Luca (olasz, LPR) 4:36 p hátrány
3. Alekszandr Jefimkin (orosz QuickStep) 4:43 p h.
...5. Riccardo Ricco (olasz, Saunier Duval) 5:44 p h.

Az összetettben (rózsaszín trikó):
1. Alberto Contador (spanyol, Astana) 82:29:10 ó
2. Ricco 4 mp hátrány
3. Di Luca 21 mp h.

Szombaton a Rovetta és Tirano közötti 224 km-es szakasz vár a mezőnyre.