Vágólapra másolva!
Bár vívásban a kontinentális zónaversenyek kivételével befejeződött az olimpiai kvalifikációs sorozat, két kvótát szerzett párbajtőrözőnőnk, Szász Emese és Mincza Ildikó a kilenchetes erőltetett sorozat után sem tart pihenőt. Mindketten vívnak a pekingi játékok egyik tesztversenyének számító április 18-19-i csapat világbajnokságon, mint ahogyan kvótáról lemaradt Nagy Tímea és Hormay Adrien is.

Az olimpiai létszámszűkítés miatt Pekingben női párbajtőrben és férfi tőrben csupán egyéni versenyre kerül sor, nemzetenként legfeljebb két indulóval, ugyanakkor egyfajta "kárpótlásként" ebben a két szakágban április 18-19-én, ugyancsak a kínai fővárosban csapat világbajnokságot rendeznek.

Ezen a hét végén egyébként bővelkednek a sportesemények Pekingben: az ötkarikás játékok házigazdái tesztverseny jelleggel gyalogló Világkupát, valamint nemzetközi kosárlabda- és röplabda tornát is lebonyolítanak, miközben egy sportlövő Világkupa is zajlik majd.

A "csonka" vívó-világbajnokságra női párbajtőrcsapatunk a legerősebb összeállításában utazik, vagyis a kvótát szerzett Szász Emese és Mincza Ildikó mellett a kétszeres egyéni olimpiai bajnok Nagy Tímea, valamint Hormay Adrien.

"Ez a világbajnokság kétségkívül sok versenyző számára «savanyú» vb lesz, azoknak, akik az olimpián nem lehetnek ott; de mégis ugyanolyan érmeket osztanak, mint bármely más vb-n, így össze kell kapnunk magunkat erre a versenyre is. S nyilván minden nemzet ugyanígy gondolkodik. Ami a mieinket illeti, megkérdeztem a lányokat, és mindannyian azt mondták, hogy szeretnének indulni a vb-n. A folytatásról még nem beszéltünk, ám lehet, hogy ez többeknek is az utolsó világbajnoksága lesz. Sajnos Mincza Ildikó influenzával bajlódik, de remélem, hogy hamarosan felépül. A célunk nem lehet más, mint az, hogy érmet szerezzünk a vb-n" - szögezte le Kulcsár Győző szövetségi kapitány.

A tőrözők szövetségi kapitánya, Bernát Zoltán arról tájékoztatott, hogy a férfi tőrcsapatunk nem vesz rész a vb-n: "Április 17-én kellene indulnunk, úgy, hogy versenyzőink egy nappal előtte érkeznének haza a junior vb-ről. Másrészt Pekingből 21-én hajnalban jönnénk haza, Szabados Gábornak pedig 24-én már Lisszabonba kell repülnie. Ő indul ugyanis az olimpiai kvalifikációs zónaversenyen, ami az utolsó esélyt kínálja arra, hogy férfi tőrben is szerezzünk legalább egy kvótát. A sűrű program miatt nem tudjuk megoldani, hogy ott legyünk a pekingi csapat világbajnokságon" - mondta el a szakvezető.