Vágólapra másolva!
Bakuban, a Grand Prix torna ötödik játéknapján egyetlen játszma végződött döntéssel, a kínai Wang Yue sötéttel legyőzte az ukrán Szergej Karjakint. A spanyol megnyitás berlini változatában egyenlő állásban Karjakin apró hibákat vétett, majd bástyavégjátékban vesztőlépést húzott. Wang Yue a győzelemmel befogta az angol Michael Adamsszel remiző orosz Alekszander Griscsukot. A norvég Magnus Carlsen nem tudott visszavágni az amerikai Gata Kamskynak a Világkupa elődöntőjében elszenvedett vereségéért, az érdekes csata pontosztozkodással zárult. Megszerezte első fél pontját a bolgár Ivan Cseparinov, változatlanul nyeretlen az orosz Peter Szvidler. Nem tudta kedvező állását nyerésig fokozni az azeri Tejmur Radzsabov, az azeri "testvérháború", Vugar Gasimov és  Sahriyar Mamedgyarov partija is remi lett. Bevált a francia Etienne Bacrot szláv védelme, elég volt a fél ponthoz a cseh David Navarával szemben. A pontvadászat vasárnap folytatódik, az eddig lejátszott 35 játszmából 14 végződött döntéssel, nyolcat nyertek  a világossal játszók.

Az eddigi legbékésebb fordulót láttuk az azeri fővárosban zajló Grand Prix tornán.

A döntetlenek játéknapját azeri pontosztozkodás vezette be, Vugar Gasimov és Sahriyar Mamedgyarov francia védelmű partiban lépést ismételtek. A forduló rangadójának Magnus Carlsen és Gata Kamsky játszmáját nevezhetnénk, ahol az amerikai nagymester meglepetésre Caro-Kann védelmet játszott. A Világkupa elődöntőjében is összemérték erejüket, Kamsky az első partiban 1...e5-öt húzott, majd a skót megnyitásban döntőt érő győzelmet aratott. A 17 éves Magnus az előző fordulóban elszenvedett vereség után nem ingott meg, a sajtótájékoztatón dicsérte Mamedgyarovot, aki könyörtelenül kihasználta hibáit, és nem tétovázva gyalogot áldozott Kamskynak. Az amerikai rutinos rókaként elkerülte a bonyodalmakat, visszaadta a gyalogot. A sorozatos cserék világosnak kicsit kedvezőbb pozíciójához vezettek, de Carlsen minimális előnyét nem tudta győzelemig fokozni.

A forduló egyetlen győzelmét a kínai Wang Yue aratta, és eddigi teljesítménye várakozáson felüli. Második nyeréséhez szüksége volt az ukrán Szergej Karjakin hathatós segítségére, egyenlő pozícióban többször is pontatlankodott, majd bástyavégjátékban vesztőt húzott. Az orosz Alekszander Griscsuk repertoárja sokat bővült, az angol Michael Adams ellen angol megnyitást játszott. Kevés izgalom, cserélgettek, aztán remiztek.

A skót megnyitás divatossá vált variját vetette be a azeri Tejmur Radzsabov, gyalogot áldozott, de nem használta ki esélyét az orosz Erneszto Inarkijev ellen. A francia Etienne Bacrot szláv védelme beváltotta a hozzá fűzött reményeket, a cseh David Navara sötét 12...Fe7 lépésére nem talált hathatós megoldást. A bolgár Ivan Cseparinov négy vereség után remizett az orosz Peter Szvidlerrel, a döntetlen alighanem egyik nagymesternek sem jelentett felhőtlen boldogságot. A "szófiai szabály" ellenére sok a döntetlen, de ez kiegyenlített erők küzdelmét jelzi. Wang Yue, Griscsuk, Radzsabov, Gasimov és Kamsky még veretlen, Szvidler, Navara és Cseparinov még nyeretlen.

A nagymesterek eddigi teljesítménye a performance-pontszámok tükrében:
Wang Yue 2873(!), Griscsuk 2860, Radzsabov 2782, Kamsky 2789, Gasimov 2787, Adams 2785, Mamedgyarov 2720, Carlsen 2719, Bacrot 2706, Karjakin 2702, Inarkijev 2662, Szvidler 2656, Navara 2572, Cseparinov 2351(!).

Az 5. forduló eredményei:
Magnus Carlsen (norvég, 2765) - Gata Kamsky (amerikai, 2726) döntetlen (Caro-Kann védelem, 51)
Vugar Gasimov (azeri, 2679) - Sahryar Mamedgyarov (azeri, 2752) döntetlen (Francia védelem, 26)
Tejmur Radzsabov (azeri, 2751)- Erneszto Inarkijev (orosz, 2684) döntetlen (Skót megnyitás, 39)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2695) - Peter Szvidler (orosz, 2746) döntetlen (Szláv védelem, 54)
Szergej Karjakin (ukrán, 2732) - Wang Yue (kínai, 2689) 0 - 1 (Spanyol megnyitás, 47)
David Navara (cseh, 2672) - Etienne Bacrot (francia, 2705) döntetlen (Szláv védelem, 47)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2716) - Michael Adams (angol, 2729) döntetlen (Angol megnyitás, 41)

A verseny állása:
1-2. Wang Yue és Alekszander Griscsuk 3,5 pont
3-6. Tejmur Radzsabov, Vugar Gasimov, Gata Kamsky és Michael Adams 3
710. Szergej Karjakin Sahriyar Mamedgyarov, Magnus Carlsen és Etienne Bacrot 2,5
11-12. Erneszto Inarkijev és Peter Szvidler 2
13. David Navara 1,5
14. Ivan Cseparinov 0,5

A vasárnapi 6. forduló párosítása:
Kamsky - Adams
Bacrot - Griscsuk
Wang Yue - Navara
Szvidler - Karjakin
Inarkijev - Cseparinov
Mamedgyarov - Radzsabov
Carlsen - Gasimov