Vágólapra másolva!
A profi boksz legkiválóbbjai közé tartozó, visszavonulásra készülő Oscar de la Hoya pályafutása várhatóan utolsó előtti profi meccsét vívja majd május 3-án, amikor a volt világbajnok Steve Forbes ellen lép a szorítóba úgynevezett felhozó mérkőzésen. 

Nem címmeccset vív ugyanis amerikai honfitársával a vb-öveket korábban több alkalommal is birtokló Golden Boy, aki karrierjének méltó lezárása előtt, szeptemberben másodszor is megütközik a súlycsoportoktól független világranglistán első Floyd Mayweather Jr.-ral. Mayweather tavaly májusban legyőzte De La Hoyát azon az összecsapáson, amelynek tétje a WBC szervezet nagyváltósúlyú világbajnoki titulusa volt. A nyertes utóbb bejelentette visszavonulását, azonban volt az a pénz, amiért változtatott szándékán, s belement, hogy legyen visszavágó is.

Előtte azonban De La Hoya minőségi ellenféllel szemben mérheti le, hol tart a felkészülésben, hiszen a most 35 éves Forbes fénykorában volt az IBF világbajnoka is nagypehelysúlyban. Mérlege ma is remek, hiszen 38 meccséből csupán 5-öt veszített el, az is tény viszont, hogy nem tartozik a gyilkos erejű ütőgépek közé, hiszen 33 győzelméből csak 9-et aratott kiütéssel.

De La Hoya, aki 1992-ben az amatőrök között olimpiai bajnoki aranyig vitte, profiként - 5 vereséggel szemben - 38 nyertes mérkőzést számlál, közte nem kevesebb, mint 30 a KO-val megnyerteké. "Bár nem vb-öv a tét, én úgy készülök a Forbes elleni csatára is, mintha életem legfontosabb ütközete lenne" - mondta a jövő heti fellépést felvezető sajtókampány hétközi állomásán. A kaliforniai Home Depot Center 32 ezer ember befogadására alkalmas stadionjában rendezendő ringrandevú - éppen azért, mert nem címmeccs - várhatóan kölcsönös "túlsúly-engedmény" mellett zajlik majd, Forbes például mintegy 8 kilóval nehezebben lép a kötelek közé ahhoz képest, mint amennyivel annak idején - 2000 és 2002 között - IBF-világbajnok volt az említett nagypehelysúlyban.

A május 3-i mérkőzést követően aztán nyilván a Mayweather elleni csata kimenetele dönti majd el véglegesen, hogy lesz-e még egy "szuperbúcsú" is De La Hoya bokszkarrierjében. Korábban ő maga említette meg egy esetleges decemberi, tényleg utolsónak szánt fellépés lehetőségét. Ehhez azonban előtte még mindkét amerikai riválisán illő lenne sikerrel túljutnia, de már a Forbes elleni sem ígér könnyed kesztyűzést számára.