Vágólapra másolva!
A 48 kg-os Csernoviczki Éva bronz-, míg a 66 kg-os Ungvári Miklós ezüstérmet szerzett a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

A tatabányai Csernoviczki - aki már a Világkupa-sorozatban szerzett pontjaival kvalifikálta magát a pekingi játékokra - az elődöntőben a mérkőzés felénél karfeszítéssel kikapott a világklasszis francia Frederique Jossinet-től, majd a nem sokkal utána következő bronzcsatában a fehérorosz Volha Lescsankával került szembe.

A magyar versenyző előbb egy kis belső horogra kokát kapott, majd a találkozó felénél nagy ívű csípődobást hajtott végre ellenfelén, s ezzel véget vetett a küzdelemnek.

"Kicsit elkeseredtem az elvesztett elődöntő után, de még sosem vertem meg a franciát, és most bírtam ellene a legtovább. Viszonylag kiegyenlített mérkőzés volt, a bronzmeccsen pedig már jól ment a dzsúdó, azt kézben tartottam" - nyilatkozta Csernoviczki.

Edzője és édesapja, Csernoviczki Csaba elégedetten kísérte le lányát az eredményhirdetés után az emelvényről: "Ezért jöttünk, nem most kell csúcsformában lenni. Az olimpián talán már Jossinet-t is megveri Évi, akire azért külön is büszke vagyok, hogy a szeptemberi vb óta mind a hét nemzetközi versenyén érmet nyert."

A 66 kg-os Ungvári a francia Sebastien Berthelot-val találkozott a négy között, és küzdelmes meccsen nyert.

A rivális nem találta a fogást az ugyancsak ötkarikás kvótával rendelkező kecskeméti klasszison, aki két kisebb akcióra két kokát kapott, s ez végül elégnek bizonyult a sikerhez.

Ungvári a fináléban az előző két Eb-t megnyerő grúz Zaza Kedelasvilivel csapott össze, és az sem szólt mellette, hogy edzője, Nagysolymosi Sándor vírusos betegség miatt otthon maradt. A 2002-ben, Mariborban kontinenselső magyar tavaly, a riói világbajnokságon már megverte kaukázusi riválisát, és ezúttal is kezdeményezőbben lépett fel.

Az első két perc afféle erőfelméréssel telt, majd pontosan a mérkőzés felénél a grúz hatalmas csípődobással - és az érte kapott ipponnal - vetett véget a találkozónak.

"Remélem, szegény edzőm nem betegedett meg még jobban ettől a vereségtől. Egész nap remek formában voltam, szinte vibráltam, csak egyetlen pillanatra hagyott ki a figyelmem, akkor meg eldobtak, mint Attila a kardját. Sajnálom, hogy így sikerült" - mondta Ungvári, aki a 2005-ös rotterdami után második Eb-ezüstérmét szerezte meg.