Vágólapra másolva!
Tavaly decemberben a debreceni rövid pályás úszó Európa-bajnokságon Kovács Emese 16 évesen a magyar csapat legkellemesebb meglepetését szolgáltatta azzal, hogy 200 pillangón ezüstérmes lett, és az olimpiai bajnok Otylia Jedrzejczakot világcsúcsba "hajszolta". S a Jövő SC versenyzője a jövő heti eindhoveni nagy pályás Eb-ről is éremmel szeretne hazajönni.

A Magyar Olimpiai Bizottság pénteki sajtó- és nőnapi ünnepségén óbudai, egészen pontosan a www.juniorsport.hu internetes oldal kezdeményezésére díjazták a 2007-es esztendő legjobb tizenéves sportolóit.

Schmitt Pál MOB-elnöktől és Puskás Pétertől, Óbuda sportért is felelős alpolgármesterétől két, már a felnőttek között is nagyot alkotó ifjú tehetség vehette át a serleget, valamint a 200 ezer forintos támogatást.

A fiúknál a szentpétervári vívó világbajnokságon a kardcsapat aranyérmében elévülhetetlen érdemeket szerzett Szilágyi Áron, a lányoknál pedig a debreceni rövid pályás úszó Eb-n 200 pillangón ezüstérmes Kovács Emese lett a díjazott.

- A válogatott az elmúlt heteket szinte folyamatosan külföldi edzőtáborban töltötte. Mennyire volt nehéz ezt az időszakot "túlélni"? - kérdeztük Kovács Emesét, akit edzője, Fehérvári Balázs is elkísért az ünnepségre.
- Hát, nem volt könnyű... Én abba a csoportba kerültem, amelyik először Spanyolországba utazott, utána pedig három hétig a Dél-afrikai Köztársaságban készültünk, s csak múlt szombaton jöttünk haza. Szóval, tényleg elég hosszú időre összezártak bennünket, és az utolsó napokban éppen ezt a bezártságot viseltem a legnehezebben. És nem tagadom, a végén már erős honvágyam is volt.

- Egy hét itthoni tartózkodás után azonban vasárnap hajnalban már utazik is a válogatott az eindhoveni Eb-re. Személy szerint milyen célkitűzéssel?
- A 200 pillangón Eindhovenben is szeretnék érmet szerezni, de most a bronznak is nagyon örülnék. Mert az biztos, hogy ezen az Eb-n jóval nehezebb lesz dobogóra állni, mint Debrecenben volt. Ám ha sikerül megjavítanom az eddigi legjobb időeredményemet, a 2:08.55 percet, amivel tavaly megnyertem az antwerpeni ifi Eb-t, akkor lehet esélyem a dobogóra. S elárulom, nagyon szeretném megdönteni Risztov Éva 2:07.68-as magyar csúcsát!

Forrás: [origo]

Fehérvári Balázs és Kovács Emese hosszú éveken keresztül nyerő párost alkothat a magyar úszósportban

- Jelenleg hányadik a ranglistán?
- Ötödik. A lengyel lány, egy francia és egy szlovén előz meg, és még Boulsevicz Bea, aki az országos bajnokságon 2:08.51-öt úszott, vagyis négy századdal jobbat, mint én Antwerpenben.

- Ezek szerint itthonról is van komoly konkurenciája.
- Így igaz. Az ob-n egyébként kétszázon nem indultam, mert a magyar bajnokságot szinte rögtön az ifi Eb után rendezték, és inkább a száz méterre koncentráltam. Amit aztán Bea előtt sikerült megnyernem. Ezen a távon még csak olimpiai B szintem van, de remélem, hogy most az Eb-n megúsznom az A szintet. S azért is fontos, hogy százon is jól szerepeljek, mert a 4x100-as vegyes váltóba is szeretnék bekerülni.

Fehérvári Balázs a következőképpen látja tanítványai esélyeit: "Emese magasra tette a mércét saját maga részére, de abszolút egyetértek vele abban, hogy érmes lehet Eindhovenben is. A jövőt tekintve pedig a kulcs az, hogy 2:08.55-ös idején, ami már így is nagyon jó eredmény, mennyit tud javítani. Ha sikerülne egy másodpercet lefaragnia belőle, azzal már ott lenne a világ legszűkebb élmezőnyében, nem csak az Eb-n, hanem tizenhét évesen az olimpián is."

Fábik Tibor