Vágólapra másolva!
Négyfordulatos toe-loopot bizonyosan nem látunk, s még csak triplát sem a kűrben vagy a rövid programban, mégis világbajnoki érmekért korcsolyáznak majd nálunk az esemény rangjához illő helyszínen, március 28-29-én a Papp László Budapest Sportarénában. Ahol 17 ország 22 csapata indul a szinkronkorcsolyázó vb-n.

Bevezetőként említsük meg, hogy a csoportos korcsolyázás elsőként az Egyesült Államokban, az ötvenes években kezdett önálló sporttá fejlődni, s a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) az 1990-es kongresszusán vette fel a szakágai közé, mint formációs korcsolyázást. A ma használatos szinkronkorcsolyázás elnevezését 1993-ban kapta, a szakág első világbajnokságát pedig 2000-ben rendezték.

A sportágban különböző művészien kivitelezett formációk bemutatásával 16-20 fős csapatok - amelyekben lehetnek férfiak is! - versenyeznek egymással. A jégen egyszerre tizenhatan tartózkodhatnak, s csakúgy, mint a műkorcsolyázásban, itt is rövid programot és kűrt kell bemutatni. A 2,5 perces rövid programnak hat, a 4,5 perces kűrnek tizenkét kötelező elemet kell tartalmaz. Az értékelés is hasonló a műkorcsolyázásban megszokotthoz.

A szinkronkorcsolyázás Magyarországon 1984-ben jelent meg, és az első hivatalos hazai versenyre 1989-ben került sor. A világbajnokságokról az eddigi legjobb magyar eredmény a 2005-ös 16. hely. Tavaly csak a 20. helyet sikerült megszerezni, ám idén nem csak a hazai pálya miatt sokkal jobbak a kilátásaink. Csapatunk tulajdonképpen profi körülmények közepette készül a vb-re.

"Tavaly júniusban lefektettük a koncepciót, toborzót hirdettünk, és szeptember 1-től Miskolcon napi két jeges edzéssel elkezdtük a munkát, Nem voltunk egyszerű helyzetben, hiszen különböző városokból érkező, eltérő felkészültségű versenyzőkel indultunk, akik zöme még tanuló, de akad olyan is, aki már dolgozik. Ám sikerült elintéznünk, hogy a középiskolások ebben az évben Miskolcon folytathassák a tanulmányaikat, az egyetemisták se veszítsenek évet, aki pedig dolgozott, annak kerestünk munkalehetőséget. A jeges edzések reggel héttől fél kilencig, délután fél háromtől négyig zajlottak, s ehhez jöttek még a tánc- és a balettórák" - mondta el a vb keddi sajtótájékoztatóján a jelenleg pedig már Budapesten készülő csapat vezetője és menedzsere, Gulyásné Sinka Erika.

Az együttes mellett edzőként két korábbi kiváló műkorcsolyázónk, Kulcsár Zsófia és a torinói olimpiát is megjárt Tóth Zoltán dolgozik, a koreográfiát pedig a szákmában elismert finn Kaisa Nieminen készíette el. S a munkának már látszódik is az eredménye. A csapat február elején a milánói nemzetközi versenyen ötödik lett, először átlépve a bűvös, 150 pontos határt. (Viszonyításképpen: a dobogóhoz 159 pont kellett volna, az aranyérmes kanadaiak pedig 183-at kaptak.)

Majd ezt követően a miskolci Jégvirág-kupán 153 ponttal győzött, és maga mögé utasított egy orosz együttest, ami kisebb fajta szenzációként is felfogható. A sportágban a svédek és a finnek számítanak a legjobbaknak - a világbajnoki címet a svédek "Surprise" elnevzésű együttese védi -, de gyors tempóban közelítenek hozzájuk az amerikaiak és a kanadaiak, Európából pedig még az oroszokat kell kiemelni.

Forrás: [origo]

A világbajnoki címvédő svéd együttes

"A napi ötórányi edzés eredményeképp nem csak teljesítményben javultunk versenyről versenyre, a kapott pontszámaink is egyre magasabbak lettek, így bizakodóak vagyunk, hogy a vb-n odaérhetünk a 10-15. helyek környékére. Ha ez összejönne, az már nagy siker lenne számunkra" - fogalmazott Kulcsár Zsófia.

A Papp László Budapest Sportarénában március 28-29. között sorra kerülő világbajnokságon az előzetes nevezések alapján 17 ország 22 csapata indul. Jegyek és bérletek már kaphatók a a Ticketpro, a TicketA és a Concert and Media jegyirodáiban. A vb pénteki megnyitón fellép Sebestyén Júlia műkorcsolyázó Európa-bajnokunk is.

A világbajnokság programja:
március 28., péntek:
17.30: megnyitó
18.15: rövidprogram

március 29., szombat:
13.00: kűr
17.55: eredményhirdetés