Vágólapra másolva!
Mohamed Aida nyerte meg a női tőrözők budapesti Eximbank Világkupa-versenyét. Az ezüstérem is magyar vívónak, Varga Gabriellának jutott, a döntőben Mohamed 15-5-re győzött.

Varga fináléba kerülésével eldőlt, hogy ő lesz - Mohamed és Knapek Edina mellett - a harmadik egyéni induló ebben a szakágban az olimpián. A csapat már korábban kiharcolta a részvétel jogát, ami automatikusan három helyet ér az egyéni ötkarikás versengésben.

A hétvégi Vk-t felvezető sajtótájékoztatón Bernát Zoltán szövetségi kapitány azt mondta, Mohamed és Knapek Edina pozíciója - múltjuk és friss eredményeik miatt egyaránt - biztos, a harmadik indulási lehetőségért Varga és Ujlaky Virginie küzd meg ezen a hétvégén, illetve a következő, marseille-i Vk-fordulón.

"Ezzel eldőlt, Gabi a döntőbe kerüléssel akkora előnyre tett szert Virginie-vel szemben, hogy utóbbi már nem tudja behozni hátrányát" - közölte a kapitány vasárnap.

A két döntős magyar egész nap meggyőzően vívott, szép győzelmeket aratott, Mohamed például legyőzte az olimpiai bajnok, egyéniben ötszörös vb-első Valentina Vezzalit is, de Vargának is jutott olasz ász a világranglista-negyedik Giovanna Trillini személyében.

"Természetesen örülök a győzelemnek, de annak még inkább, hogy mostanában megint kiegyensúlyozottan, nyugodtan és jól vívok" - kezdte értékelését Mohamed. "Korábban, egyes időszakokban hullámzó volt a teljesítményem, idén viszont megint jól érzem magam a páston."

Mohamed ezt megelőzően legutóbb 2005-ben nyerte meg a budapesti viadalt, tavaly ezüstérmes volt.

Eredmények, a 64 között:
Mohamed Aida - Serena Teo (olasz) 15-1
Knapek Edina - Monica Kwan (kanadai) 15-8
Ujlaky Virginie - Cristina Ghita (román) 15-7
Varga Gabriella - Jujie Luan (kanadai) 15-3
Delila Hatuel (izraeli) - Kreiss Fanny 15-3
Jevgenyija Lamonova (orosz) - Czeglédy Edina 15-3

a 32 között:
Mohamed - Mi Szuk Jeon (dél-koreai) 15-9
Knapek - Larissza Korobejnyikova (orosz) 15-10
Ujlaky - Julija Birjukova (orosz) 15-11
Varga - Mi Jung Szeo (dél-koreai) 9-8

a 16 között:
Mohamed - Knapek 10-8
Varga - Olga Lobinceva (orosz) 15-5
Hatuel - Ujlaky 15-5

a negyeddöntőben:
Szugavara Csieko (japán) - Hatuel 15-7
Varga - Giovanna Trillini (olasz) 15-8
Mohamed - Janna Ruzavina (orosz) 14-4
Valentina Vezzali (olasz) - Adeline Wuilleme (francia) 15-8

az elődöntőben:
Varga - Szugavara 12-6
Mohamed - Vezzali 12-10

a döntőben:
Mohamed - Varga 15-5

a végeredmény: 1. Mohamed, 2. Varga, 3. Szugavara és Vezzali, 5. Trillini, 6. Hatuel, 7. Ruzavina, 8. Wuilleme, ... 11., Ujlaky, ...58., Kreiss Fanny, 59. Czeglédy Edina, ... 68. Volosinovszky Linda, 69. Berta Adrienn, ... 73. Nattán Sarolta, 74. Gémesi Tekla, ... 84. Jeszenszky Szilvia, ... 86. Varga Katalin, ... 90. Zsári Noémi, ... 97. Horváth Andrea, ... 99. Fodor Eszter, ... 103. Faragó Fruzsina

A versenyen 121 vívó indult.