Vágólapra másolva!
Nizzában, a 17. Amber-verseny harmadik játéknapján Lékó Péter megszerezte első győzelmét. Az orosz szuperbajnok Alekszander Morozeviccsel világossal "vakon" remizett, majd sötéttel rendkívüli bonyodalmak, nagy-nagy izgalmak, kapkodás után nyert. A szupernagymesterek viadalán már csak az indiai világbajnok Viswanathan Anand veretlen: örülhetett a két reminek a bolgár Veszelin Topalov ellen. Elszenvedte második vereségét a címvédő Vlagyimir Kramnyik, az azeri Sahriyar Mamedgyarov rapidpartiban győzte le. Meglepetésre a holland Loek van Welytől kikapott az ukrán Vaszilij Ivancsuk, megvillant az izraeli Borisz Gelfand, az örmény Levon Aronjant kényszerítette megadásra. A két ifjú titán, a 17 éves norvég Magnus Carlsen és a 18 esztendős ukrán Szergej Karjakin párharca 1-1-gyel ért véget. A negyedik fordulóban Lékó az éllovas Ananddal csatázik, sötéttel kezdi a meccset.

Az Amber-verseny harmadik fordulójában a "vakpartik" során öt döntetlen és egy nyerés született, a klasszikus rapid műfajban egy remi mellett öt játszma is eldőlt. A játéknap rangadóját Viswanathan Anand és Veszelin Topalov vívta. A bogár exvilágbajnok a katalán megnyitásban kis előnyét gyalogelőnyre váltotta, de a különböző színű futók miatt nem nyerhetett az indiai világbajnok ellen. Topalov sötéttel Caro-Kann védelmet játszott, Anand nem volt túl meggyőző, de jóval gyorsabban húzott ellenfelénél. Topalov ideje elfogyott, kénytelen volt lépésismétléssel remizni. Anand számára a többi párharc során kedvező eredmények születettek, félpontos előnnyel vezeti a rapidversenyt, és az összesítésben is egyedül áll az élen.

Két elvesztett mérkőzés után javított Lékó Péter. Az orosz szuperbajnok Alekszander Morozeviccsel békés mederben folyt első partijuk, majd az izgalmakat pótolták a rapidjátszmában. Nagymesterünk a Meráni-változatot vetette be, a bonyodalmakban hátrányba került, helyzetét kevés ideje is súlyosbította. Moro hibázott, a sok lehetőség között eltévedt, és Péter megragadta az esélyt. Mindketten pontatlankodtak a kapkodásban, utoljára Moro, és a lebonyolítás után nagymesterünk a végjátékot már könnyen nyerte meg.

Elvesztette veretlenségét az ukrán Vaszilij Ivancsuk és az örmény Levon Aronjan is. Különösen Ivancsuk botlása meglepő, hiszen a holland Loek van Welytől kapott ki. A tulipánosok legjobbja meggyőző játékkal, sötéttel kényszerítette feladásra Ivancsukot. Megérdemelt győzelmet aratott az izraeli Borisz Gelfand is. A viadal újonca, az azeri Sahriyar Mamedgyarov is letette névjegyét, az orosz exvilágbajnok, címvédő Vlagyimir Kramnyikot lepte meg a Budapest-csellel, majd esélyes minőségáldozattal okozott zavart Vlad soraiban. Kramnyik rosszul számolt, Mamedgyarov kettős szabadgyalogja győzedelmesen nyomult előre.

Remekelt "vakon" a 17 éves Magnus Carlsen, pozíciós játékvezetése minden dicséretet megérdemel. Sötéttel a Moreliában sikerrel megjátszott Aljechin védelmet vetette be. A 18 éves ukrán Szergej Karjakin láthatóan készült, érdekes manőverezéseket láttunk, Magnus időelőnybe került. Karjakin akcióját védhette volna, de higgadt védőlépés helyett támadni próbált, taktikai elnézéssel vesztett, így a trónkövetelők meccse 1-1-gyel zárult.

A harmadik forduló eredményei:
"Vak" partik:
Sahriyar Mamedgyarov (azeri, 2760) - Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2799) döntetlen (Orosz huszárjáték, 29)
Veszelin Topalov (bolgár, 2780) - Viswanathan Anand (indiai, 2799) döntetlen (Katalán megnyitás, 59)
Lékó Péter (magyar, 2753) - Alekszander Morozevics (orosz, 2765) döntetlen (Szicíliai védelem, 32)
Levon Aronjan (örmény, 2739) - Borisz Gelfand (izraeli, 2737) döntetlen (Szláv védelem, 53)
Magnus Carlsen (azeri, 2733) - Szergej Karjakin (ukrán, 2732) 1 - 0 (Szicíliai védelem, 44)
Loek van Wely (holland, 2681) - Vaszilij Ivancsuk (ukrán, 2751) döntetlen

Rapidjátszmák:
Kramnyik (orosz, 2799) - Mamedgyarov (azeri, 2760) 0 - 1 (Budapest-csel, 39)
Anand (indiai, 2799) - Topalov (bolgár, 2780) döntetlen (Caro-Kann védelem, 37)
Morozevics (orosz, 2765) - Lékó (magyar, 2753) 0 - 1 (Meráni-változat, 56)
Gelfand (izraeli, 2737) - Aronjan (örmény, 2739) 1 - 0 (Francia védelem, 55)
Karjakin (ukrán, 2732) - Carlsen (norvég, 2733) 1 - 0 (Aljechin védelem,
Ivancsuk (ukrán, 2751) - Van Wely (holland, 2681) 0 - 1 (Panov támadás, 67)

A "vakverseny" állása:
1 - 3. Magnus Carlsen, Vaszilij Ivancsuk és Alekszander Morozevics 2 pont
4 - 9.Viswanathan Anand, Levon Aronjan, Vlagyimir Kramnyik, Szergej Karjakin, Sahriyar Mamedgyarov és Veszelin Topalov 1,5
10-12. Lékó Péter, Borisz Gelfand és Loek van Wely 1

A rapidverseny állása:
1. Viswanathan Anand 2,5 pont
2-3. Levon Aronjan és Veszelin Topalov 2
4-9. Lékó Péter, Magnus Carlsen, Vaszilij Ivancsuk, Borisz Gelfand, Szergej Karjakin és Sahriyar Mamedgyarov 1,5
10-11. Vlagyimir Kramnyik és Loek van Wely 1
12.Alekszander Morozevics 0,5

Az összetett verseny állása:
1. Viswanathan Anand 4 pont
2-5. Levon Aronjan, Magnus Carlsen, Vaszilij Ivancsuk és Veszelin Topalov 3,5
6-7.Szergej Karjakin és Sahriyar Mamedgyarov, 3
8-11. Lékó Péter, Borisz Gelfand, Vlagyimir Kramnyik, Alekszander Morozevics 2,5
12. Loek van Wely 1,5

A 4. forduló párosítása:
Gelfand - Van Wely
Karjakin - Ivancsuk
Aronjan - Carlsen
Kramnyik - Morozevics
Anand - Lékó
Mamedgyarov - Topalov