Vágólapra másolva!
Szávay Ágnes tavaly közel kétszáz helyet lépett előre a világranglistán, nem kis részben erőteljes kétkezes fonákjainak köszönhetően. A március végi floridai tornára készülő teniszezőnőnk erősségét hat részre bontva elemezzük.

1. Szávay kitűnően készül fel a fonákra, jobb kezét csaknem annyira hátraviszi, amennyire egykezes fonáknál szokás, így a lehető legnagyobb erővel ütheti meg a labdát. Nagy szerep jut a helyezkedésnek is, Ági apró lépésekkel, hajlított térddel közelít a labda felé, kezeit pedig megfelelő távolságra tartja testétől, ami hozzásegíti az erősebb ütésekhez.

2. A labda tehát még nincs is a közelben, de Szávay már rákészül, tökéletes egyensúlyban van, se előre, se hátra nem dől. Jobb válla fölött figyeli a labdát, ám a legfontosabb a bal lába - súlypontját erre helyezve készül a nagy találkozásra, közben vállait úgy elfordítja, hogy ellenfele akár a hátából is láthat valamennyit.

3. Közvetlenül az ütés előtt át kell helyezni a súlypontot jobb lábra. A Tennis Magazine elemzése szerint Szávay talán túlságosan is lefelé viszi súlyát és ezzel energiáját is; ha a háló felé mozdulna, hatékonyabban, erősebben üthetné meg a labdát.

4. Mikor az ütő találkozik a labdával, Ági az átlagosnál jobban behajlítja térdét, vállait és csípőjét egyformán visszafordítja, de fejét egyenesen tartja. Bal kezével vezeti az ütést, de vállai továbbra is közel egy magasságban vannak. Ilyenkor fontos, hogy a bal váll mozgása ne legyen túl gyors, úgy nem sikerülhet jól az ütés.

5. Ez az a fázis, amit az igazán jó kétkezes fonákhoz nem lehet megspórolni. Miután a labda elhagyta az ütőt, körbe kell vezetni azt, a kart pedig előre kell nyújtani. Szávay ezt szépen meg is teszi, ettől mélyek és pontosak az ütései.

6. Miután hosszan kivezette az ütést, Szávay egyensúlyba kerül: teste a háló felé fordul, az ütőt a vállai mögé lendíti, immár a túloldalon, súlypontja az elől lévő lábára kerül, közben a másik lábát felemeli. Ezen a ponton épp megfelelő helyzetben van, hogy visszainduljon középre és rákészüljön az ellenfél válaszára.

Forrás: MTI

Szávay kétkezes fonákját legközelebb a 3,7 millió dollár összdíjazású miami tornán figyelhetjük meg. A szabadtéri, kemény borítású verseny március 26-án kezdődik, a címvédő Serena Williams a tavalyi döntőben Justine Henint verte meg, annak ellenére, hogy az első szettet még 0-6-ra bukta.

Eddigi karrierje során Szávay 736 ezer dollárt keresett, ennek zömét a kiválóan sikerült 2007-es évben. Idén 113 ezer dollárnál tart, annak ellenére, hogy egyéni mérlege öt győzelem és hét vereség - a Gaz de France-tornán játszott döntőt, és a párosban aratott ausztráliai győzelmét lehet kiemelni.

Pályafutása egészét tekintve azonban az ideinél sokkal kedvezőbb, 137-56-os mérleggel büszkélkedhet a magyar reménység, amennyiben visszanyeri formáját, összkeresete hamar elérheti az egymillió dollárt.