Vágólapra másolva!
Női tőrözőink nyugodtan várhatják az olimpiai kvalifikációs sorozatba tartozó hét végi budapesti Világkupát, hiszen csapatban már megszerezték a kvótát, így négyen is ott lehetnek Pekingben. Igaz, az egyéni versenyben csupán hárman indulhatnak, s egyelőre csak Mohamed Aida és Knapek Edina szereplése biztos. Mellettük Varga Gabriella és Ujlaky Virginie közül az jut szóhoz, aki a világranglistán előrébb végez, így számukra nem mindegy, hogyan végeznek vasárnap. Ujlakynak mindenesetre már a hét eleje is izgalmasan telt, hétfőn betörőt fogott a lakásában.

A hét végén 29 ország 126 versenyzője lép pástra a XIII. kerület sportcsarnokában, a volt Láng Csarnokban, s a világ legjobbjai zömmel itt lesznek Budapesten. A világranglista első tíz helyezettje közül nyolcan eljönnek az Eximbank-kupáért kíírt egyéni viadalra, amelyre szombaton és vasárnap kerül sor. De többen már pénteken is tőrt ragadnak, ekkor a tét a BEK-serleg megszerzése lesz.

Az egyéni versenyben Mohamed Aida, Ujlaky Virginie, Varga Gabriella, Knapek Edina, Berta Adrienn, Czeglédy Edina, Faragó Fruzsina, Fodor Eszter, Gémesi Tekla, Horváth Andrea, Jeszenszky Szilvia, Kreiss Fanny, Nattán Sarolta, Varga Katalin, Volosinovszky Linda és Zsári Noémi képviseli színeinket. Közülük világranglistás pozíciója alapján Mohamed, Ujlaky, Varga G. és Knapek kiemelt lesz. A BEK-ben a rendező jogán két magyar együttes indulhat, s a címvédő Honvéd Human Rent mellett a legutóbbi magyar bajnok MTK száll harcba.

Tavaly az egyéni versenyben is jól szerepeltek vívónőink, Mohamed ezüstérmes lett, Knapek a 6., Nattán a 7. helyen végzett, így a mércét most sem lehet alacsonyra tenni: "Ha a tavalyi évhez hasonlóan most is három döntősünk lenne, és közülük valaki felállhat a dobogóra, akkor maximálisan elégedett leszek. Ám akkor sem leszek csalódott, ha csak ketten kerülnek be a legjobb nyolcba" - fogalmazott a Magyar Vívó Szövetség szerdai sajtótájékoztatóján Bernát Zoltán szövetségi kapitány.

A szakvezető elmondta még, hogy az olimpiai kvótát megszerzett Mohamed, Ujlaky, Varga, Knapek négyes mindegyik tagja szóhoz jut a pekingi csapatversenyben, egyéniben pedig - ahol nemzetenként csak három fő nevezhető - korábbi eredményei alapján Mohamed és Knapek szereplése biztos. Varga és Ujlaky közül az vívhat, aki a világranglistán előrébb végez, így számukra nem mindegy, mit produkálnak vasárnap. Az előny hajszállal Ujlaky mellett van, ő a rangsorban jelenleg a 13. helyen áll 154 ponttal, Varga a 14., s neki 148 pontja van.

Forrás: [origo]

Mohamed Aida és Knapek Edina is éremre hajt a hét végi budapesti Világkupán

Ők ketten tehát feszültséggel teli hétvége elé néznek, de Ujlaky Virginie-nek már a hét eleje is izgalmasan telt. A Honvéd vívónője ugyanis hétfőn napközben egy betörővel volt kénytelen dulakodni a lakásában!

A negyven év körüli illető gázóra-leolvasónak kiadva csöngetett be hozzá, s miközben a régebbi számlákat kerestette vele elő, elkezdte összeszedni a fellelhető értékeket. Amikor rajtakapta, "közelharc" kezdődőtt, s ebben Ujlaky kerekedett felül néhány határozott ütésnek és rúgásnak köszönhetően, majd a bűnelkövetőt kizárta a teraszára, és értesítette a rendőrséget. Mint kiderült, a bűnöző korábban öt másik lakást már kifosztott.

A sajtótájékoztatón Uljaky nem volt jelen, viszont Mohamed Aida és Knapek Edina igen. "A budapesti Világkupa az egyik kedvenc versenyem, a célom most is az, hogy dobogón végezzek, és minél fényesebb éremmel mehessek haza" - szögezte le az MTK-s Mohamed Aida, akit a 32. születésnapja alkalmából gyönyörű virágcsokorral köszöntöttek. "Nekem tavaly sajnos nem sikerült érmet nyernem, remélem, most összejön, és a BEK-ben is dobogón szeretnék állni. Bár a Honvéddal címvédők vagyunk, azt azért nem merem megígérni, hogy most is mi nyerünk" - fogalmazott mosolyogva Knapek Edina.

A BEK-ben a verseny pénteken 14 órakor, a döntő 17 órától kezdődik. Az Eximbank-kupáért kiírt egyéni Világkupán a selejtező szombaton 14 órakor indul, vasárnap 9-től bonyolítják le a 64-es tábla küzdelmeit, a legjobb négy vívónő pedig 15 órakor mérkőzik az érmekért.